Засідання Комітету 04.02.2015р.

Опубліковано 02 грудня 2015, о 11:39

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань інформатизації та зв’язку

від 04 лютого 2015 року

Веде засідання Голова Комітету ДАНЧЕНКО О.І.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, члени комітету, колеги з НКРЗІ та Держспецзв'язку! Доброго дня, помічники! Сьогодні на засіданні комітету присутні шість членів комітету, тому кворум є. Олена Матузко з поважних причин, вона відпросилася ще зранку. Гринів запізнюється. Але кворум є. Тому засідання комітету оголошую відкритим.

В першу чергу я хотів би від членів комітету поздоровити іменинника,  у нас був Валерій Борисович. Ми хочемо вас привітати і здоров'я вам…!  (Оплески) І хочемо вам подарувати такі дуже цікаві книжки. Вони були написані в 1957 році, але стали бестселерами, тільки Біблія продавалася більше, ніж ця серія ……. І дуже важливо те, що хоч в 1957 році була написана, але зараз повністю описує те, що у нас відтворюється зараз. Тому ми вітаємо вас!

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це я вже так скромно промовчав.

Значить нам, я хочу проінформувати те, що сьогодні на засідання комітету були запрошені голова Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації в зв'язку з тим, що до нашого комітету прийшов запит від комісії по внесенню змін до Закону про ліцензування. На жаль, наш комітет не є профільним в цих питаннях. Це є Комітет промислової політики, який також зараз, я знаю, розглядає такий же запит від Національної комісії.

Але ми з головою комітету паном Галасюком домовилися, що без нашого рішення вони самостійно не будуть, тобто  вони будуть орієнтуватися на рішення нашого комітету. Тому вони  це питання зносять на кінець  свого комітету з надією на те, що Комітет з питань зв'язку та інформатизації надасть свої пропозиції, чи підтримаємо ми   Національну комісію чи не підтримаємо.

Першим  питанням порядку денного – це  інформація  про закони, які надійшли до комітету. Я хочу  звернути увагу, це внесення змін до деяких законодавчих  актів  України щодо  захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України. Це законопроект, який подавав я. Чому тільки один? Тому що потрібно було терміново… тому що  у п'ятницю його зареєструвати для того, щоб він розглядався на сесії. Але я всіх, звичайно, запрошую до співпраці по цьому   закону  і бути співавторами у цьому законі. Ми є головним,  і вже він надійшов, ми  є головним комітетом по цьому закону.

Другий – це  проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку сфери поштового зв'язку.  Я нагадую,  що бралися соцобов'язки всі по законах, мені вдалося і вже новому  керівнику секретаріату домовитися, щоб  цей закон  був у нас   у комітеті як у головного.

Третє. Проект Закону  України  про ліцензування певних видів господарської діяльності, поданий пані Кужель. Це ті питання, які якраз Національна комісія з питань  регулювання зв'язку  хоче сьогодні  з нами обговорити, їхні пропозиції.

Перший пункт – це я інформую про ті закони, які надійшли до комітету. Ми очікуємо  висновків Науково-експертної ради Верховної Ради. Після їх отримання будемо  розглядати на комітеті  згідно Регламенту.  

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просто інформую. Ми не можемо їх… Просто інформую, що зайшли і звертаю увагу на ці закони, що вони як, уже в нас є головними. Крім пункту 1.3, це звернення від НКРЗІ.

 

_______________. ………. це друге читання закону?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да.

 

_______________. Ну, а як ми можемо його розглядати, коли ми не є головним?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А пропозиції наші?

 

_______________. А пропозиції кожний депутат в індивідуальному порядку висловлює у вигляді поправок до цього законопроекту, який розглядає основний комітет в своїх підкомітетах і подає на вже на засідання основного комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До нас надійшов… До нас надійшов, до комітету, лист від Національної комісії…

 

_______________. …… ми можемо тільки його розглянути і визнаємо це. А внести в цей законопроект уже як в друге читання ми не зможемо у вигляді рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  У вигляді рішення комітету я згоден.

 

_______________. ………. поправок  кожного народного депутата як індивідуального характеру, ми це можемо зробити, но тільки …….. комітет, який є основним….

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, ні, ні. Сьогодні в них засідання. Якраз сьогодні останній там день, наскільки я розумію.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це 0934. Так. Да. Да. Юрій Миколайович.

 

МОРОКО Ю.М. Александр Иванович, но, смотрите. Ну, во-первых, у нас в повестке дня стоит не рассмотрение звернення регулятора, а розгляд законопроекту, проекту закону 0934. Поэтому я, откровенно говоря, не совсем понимал как мы собираемся его рассматривать. Звернення НКРСИ, лично я, не знаю как коллеги, получил 15 минут назад, вчера я его не получал как документы к повестке дня. И это вот это, которое мы сейчас говорим, что здесь письма есть от спецсвязи, есть и от НКРСИ. Вот это, Александр Иванович?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

МОРОКО Ю.М. Ну, вот, смотрите, у нас получается, а что вот это. подписали за вашей подписью от 27-го на имя Галасюка письмо от комитета по этому поводу с поправками от комитета? Я насколько помню, мы не голосовали таких поправок до этого законопроекта. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Это было потом этот, я понял.

 

МОРОКО Ю.М. Вы пишите: комитет висловлює повну там підтримку і те-те-те і пропонує внести зміни в редакцію пункту 8, 9 частини дев'ятої законопроекту 0934. Я что-то не помню, чтобы мы голосовали за это.

Было бы корректнее, конечно, Александр Иванович, было бы корректнее, если бы мы эти материалы получили, ну, хотя бы вчера вечером.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони вчора тільки зайшли до комітету.  Вони були одразу розписані і...

 

МОРОКО Ю.М.  Ну, тогда надо было сутра раздать, потому что вот сейчас я…  Вот как вы представляете? Я отношусь к регулятору, ну, там с большим пиететом и с большим уважением. Вот он написал, регулятор потратил свое огромное время и написал на 4 страницах. Я фактически проявляю неуважение, не читая этот документ, принимая какие-то, так сказать, решения. Либо я вслепую вот сейчас голосую, не читая вообще никакого документа, либо тогда давайте отложим там на 10 минут – ну, хотя бы  почитать, ознакомиться с этим документом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Коли були розіслані ці документи?

 

МОРОКО Ю.М. Такой точно же документ на 4 страницах от спецсвязи, на 3 страницах от спецсвязи. Я его тоже не читал, если коллеги  читали и в курсе дела – ну, просьба тогда высказать свое мнение.

 

_______________. Шановні колеги, ви не можете ці пропозиції регулятора розглядати в індивідуальному порядку. Це не є рішення комітету, ми не  можемо приймати рішення комітету по законопроекту,  який находиться у віданні вже Верховної Ради у другому читанні. Як не можете зрозуміти, ми не можемо Регламент....

 

МОРОКО Ю.М.  Ну, ми можемо написати листа до комітету и высказать там свое субъективное какое-то мнение, но это не будет официальная подача поправок к законопроекту.

 

_______________. Це ми можемо публічно від комітету виставити, що комітет має таке-то бачення цього питання.

 

МОРОКО Ю.М.  Ну, это мы можем сделать и в зале.

 

_______________. Внести, да, або в телеканал "Рада". То єсть ми там либо там можемо це зробити. Но внести якісь поправки у вигляді рішення комітету і подати до комітету з... Хто там розглядає його? Галасюк, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Галасюк.

 

_______________. Комітету з промислової політики, ми не можемо.

 

МОРОКО Ю.М.  Нет, комитет по закону не обладает законодательной инициативой. Народный депутат, Кабинет Министров, Президент. Точка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Який? Я зрозумів все це.  Які є пропозиції? Тобто в мене все ж таки є пропозиція: вислухати, дати слово  голові регулятора, якщо  це члени комітету підтримають для того, щоб озвучити  свою позицію і тим чи іншим способом чи підтримати, чи не підтримати з точки зору існуючого Регламенту.

 

МОРОКО Ю.М.  Ну, Александра Николаевича мы готовы слушать хоть целый день. Это как раз не есть вопрос, это вопрос мы тут между собой, внутри разбираемся, по Регламенту.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вислухати регулятора…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я погоджуюся. Я ж не кажу про те, що…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми можемо індивідуально, а також якимось чином просто, якщо ми підтримаємо, значить, через "Рада" чи просто якимось листом надати свою чи підтримку чи непідтримку в неофіційному вигляді. Правильно?

 

МОРОКО Ю.М. Ну, вообще-то, Александр Николаевич, хорошо, но вы нас ставите вообще в сложное положение. Вы нас ставите к стенке, калибр кольта ……. ставите ко лбу и говорите: "Ну что будем делать?" …… собрали уважаемых людей. Ясно, что мы, ну, как мы их не поддержим? Наверное, поддержим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я настоюю все ж таки, дивіться, вчора нам надійшов такий лист. Ми розуміємо, що ці питання і взаємодія з регулятором для комітету є дуже важливою. Тому я пропоную з повагою віднестися до цієї пропозиції, вислухати регулятора і потім висловити своє ставлення. Або хтось із депутатів в індивідуальному порядку висловить, але ми ж повинні розуміти, що коїться і що хоче наш регулятор, тому що він зараз для нас разом із Держспецзв'язком є головними…

 

МОРОКО Ю.М. Я как раз об этом и говорю, что уважение к регулятору заключается в том, чтобы я внимательно прочел то, что написал регулятор, он же ж писал, чтобы я его прочел и члены комитета. Потому что в этом уважение, с моей точки зрения, заключается: чтобы я прочел внимательно, осознал, вник, проникся – і підтримав. Да, Александр Николаевич. Краткое изложение в двух фразах. Нет, конечно, я только "за" послушать уважаемых людей.

 

? ЖИВОТОВСЬКИЙ О.М. Шановні колеги, дуже дякую за запрошення. Я поясню, чому ми просили про зустріч і чому звернулися до профільного комітету? Нас запросили до Комітету з питань промислової політики та підприємництва на розгляд законопроекту 0934, який регулює ліцензування  видів  господарської діяльності. Там цей законопроект стосується  всіх видів господарської діяльності і крім пунктом 6 чи 7 з 12 чи 21 пункту є  телекомунікації.

На наш погляд єдиний підхід до всіх видів господарської діяльності він має сенс, він до ліцензування має сенс, це такий розумний підхід, але повинна враховуватися спеціалізація кожної галузі. Якщо то  фінанси та банківська справа, то там є певні профільні закони, які регулюють і так далі. Якщо  це телекомунікації, то є в телекомунікація свої профільні закони, які вносять ясність і відображають специфіку галузі. Тому вивчивши… ну законопроект 0934 там нас питали нашу думку по дуже короткому пункту – пункт, який каже, що ліцензуванню підлягають діяльність у сфері телекомунікацій та користування радіочастотами ресурсу.

Ми спочатку були  досить  збентежені з Василем Геннадійовичем, хто є нашим головним юристом,  тому що в цьому короткому реченні …. намагалися  вмістити всю діяльність, яка є в телекомгалузі. Тому наші зауваження тут  на чотирьох сторінках. Мої колеги, Василь Геннадійович, він більш детальніше по ним пройдеться, але всі вони зводяться до того, що наші зауваження звучать  дуже просто. Ми кажемо, що будь ласка,  якщо можна діяльність у сфері телекомунікацій вона… все ж таки цей законопроект 0934 повинен ссилатися на  профільні закони – Закон про телекомунікації. Це перше.

І друге. Ми, дійсно, є за те, що  ліцензування  повинно бути спрощено, і ми навіть просимо розділ 2 законопроект доповнити дорученням Кабінету Міністрів, НКРЗІ у тримісячний термін внести на розгляд Верховної Ради  законопроект, яким впроваджуватиметься   відміна ліцензування  видів діяльності в сфері телекомунікацій, це я так розумію  весь ринок про це каже.  Відміна документів   дозвільного  характеру  щодо номерного ресурсу при застосуванні  ліцензування обмеженого номерного та радіочастотному ресурсів.

Тому я передам слово  Василю Геннадійовичу, який  ………., чому ми наполягаємо на цьому і в чому полягає специфіка ліцензування   телекомгалузі, щоб ми всі розуміли. І  тому ми прийшли сюди до профільного комітету,  тому що кому як не вам  можна зрозуміти  наші аргументи, щоб спілкуватися далі в Раді  та з народними депутатами стосовно специфіки телекомгалузі. Тому ми прийшли до вас, щоб попросити до уваги.

Тому, будь ласка,  я попрошу  Василя Геннадійовича пройтися по…

 

? МОРОКО Ю.М.   Я буквально две секуны, я по ходу. Я исправно вчера пытался, просмотрел  вчера 0934, я понимал, что его рассматривать во втором чтении… не понимал, как мы будем его рассматривать, но все  равно законопроект  пробежал. Как мы обычно пробегаем? Нас интересует то, что касается отрасли телекоммуникаций. Я пробежался, смотрю: изменения к Господарському  кодесу  є,  Кодексу про  адмінпорушення є, про Державний реєстр юридичних осіб  і підприємців є. Ну, думаю, може про основні засади Держком……. Остальное там пошло транспорт, харчування  там  и все остальное. Я так Закон про телекоммуникации вообще не увидел в 0934.  Я правильно…?  Вот я таблицу, я брал, как обычно работаем с законопроектом. Беру таблицу и смотрю, в какие законы вносятся изменения.  Для того, чтобы понимать это касается нашей отрасли или нет. Я вчера вечером в недоумении смотрю, законопроект  нас не касается телекоммуникационной отрасли, нет   изменений  в Закон про телекоммуникации, про радиочастотный ресурс, ну нет  в те законы, которые регулируют деятельность  в телекоммуникациях.

Теперь оказывается, что там целый  пласт  и как это попало туда?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Там було в "Прикінцевих положеннях". Можливо, ви до кінця не дійшли.

 

МОРОКО Ю.М.  Нет, в таблице там ничего не было про "Прикінцеві".

 

? ВОЛОДІН В.Г.  Якщо дозволите, будь ласка,  я хотів би пояснити. В законопроекті є там стаття 7, яка визначає види діяльності, які підлягають ліцензуванню. І там написано пунктом шостим передбачається у тій порівняльній  таблиці, яка готовилась до  другого читання, яка…

 

_______________. (Не чути)

 

ВОЛОДІН В.Г.  Это о Законе  про  ліцензування видів  господарської діяльності, то есть основное тело закона. И там есть новая редакция статьи 7, пункт 6, в котором указано, что "ліцензуванню підлягає без посилання на спеціальний закон діяльність у сфері телекомунікацій". Тобто ми це розуміємо, що вся діяльність у сфері телекомунікацій і підвиди, які є в цій діяльності, у сфері телекомунікацій, всі будуть підлягати в такому разі ліцензуванню. Тому що немає посилання на спеціальний закон, які види. Тобто тут мова йде в нас, оскільки є цілий ряд видів діяльності у сфері телекомунікацій, зокрема це діяльність з доступу до Інтернет, це і надання в користування каналів електрозв'язку, без посилання на спеціальний закон – в такому разі вся ця діяльність буде підлягати ліцензуванню. Це перше, що стосується телекомунікацій.

Тепер наступне: користування радіочастотним ресурсом. Згідно з Господарським кодексом України, частина перша статті 3, передбачається, що саме по собі, по суті, користування радіочастотним ресурсом воно не є господарською діяльністю, оскільки воно не призводить до виготовлення та реалізації продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Тобто в такому, якщо, знову ж таки, без посилання на спеціальний закон користування радіочастотним ресурсом підлягатиме ліцензуванню відповідно до цього Закону "Про ліцензування видів господарської діяльності", в такому разі ліцензуванню будуть підлягати: діяльність технологічних користувачів, які користуються радіочастотним ресурсом; діяльність радіоаматорів, які також користуються, але вони взагалі не здійснюють господарську діяльність. Це основні зауваження.

Крім того, цим законом, якщо ми прирівнюємо і говоримо, що він розповсюджується на діяльність у сфері телекомунікацій, користування радіочастотним ресурсом, змінами, які пропонуються, передбачається, що державні колегіальні органи матимуть право видавати ліцензії виключно тільки на всю територію Україну. Зараз, на сьогоднішній день, ми видаємо ліцензії на зв'язок, на надання послуг зв'язку, на користування радіочастотним ресурсом, які прив'язані до регіонів. Тобто якщо ми будемо видавати ліцензію на всю територію Україну з тою вартістю, яка є на сьогодні, таким чином ми створимо негативні наслідки для малого і середнього бізнесу.

 

? МОРОКО Ю.М.    Василий ………….., вот чем больше вы говорите, тем больше я понимаю степень, размер и важность данного вопроса вообще для всей отрасли. И давайте подумаем, как поступить спокойнее. Комитет когда рассматривает?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сьогодні також паралельно.

 

МОРОКО Ю.М.   Ну, то есть мы, получается, уже в уходящий поезд?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чому я і включив сьогодні в порядок денний. Тому що ці питання, вони дійсно є важливі. І ми домовилися з паном Галасюком, що тим чи іншим чином він повинен розуміти, чи комітет підтримує такі ініціативи, чи не підтримує. Я розумію, що ми не можемо, Руслане  Валерійович, я розумію, що ми не можемо від комітету дати свою.

 

МОРОКО Ю.М. Дело не в этом. Вот сейчас они параллельно с нами рассматривают этот законопроект. После того, как комитет, они проголосуют, они проголосуют и наше по большому счету мнение юридически никуда они подстыковать не смогут.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми домовилися, що вони будуть чекати. У них до 12 вечора буде сьогодні йти, тому що там дуже багато, це закон такий, тому там після 18-ї ми домовилися зустрітися.

 

_______________. Тому я думаю, що потрібно тоді делегувати депутатів або одного депутата, який внесе правки. А з комітетом зробити супроводжувальний лист стосовно того, щоб Комітет з промислової політики врахував їх на сьогоднішньому засіданні. Ну, поки що так. Тому що я іншого варіанту механізму не бачу.

 

МОРОКО Ю.М.   Ну, вполне возможно. Допустим, Александр Иванович, насколько я понимаю, уже общался, поддерживал там и вникал в этот пункт. Он как народный депутат…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Точно так, як і ви з сьогоднішнього ранку, таким же чином.

 

МОРОКО Ю.М.   Тогда вот смотрите. Мне тогда, я прошу, вопрос архиважный и он касается всей отрасли, всех предприятий, сотен тысяч работников. Суперважный вопрос. Ну, не знаю, мне дайте 15 минут или 20 минут почитать хотя бы, так сказать, вникнуть в это дело. Потому что, когда звучит, радиочастотный ресурс, лицензирование видов деятельности, - волос дыбом встает. Потому что сейчас подмахнем, подпишемся под тем, под чем не надо подписываться. Прошу прощения.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще гірше буде те, якщо там нічого не буде враховано. Ще гірше буде.

 

МОРОКО Ю.М.   Согласен, еще хуже будет. И не подписываться ни в коем случае нельзя. И не подписываться нельзя. Вот так, такой важный вопрос с кондачка откинут, все, не возможно. Я думаю, что там  типа голосуешь, не голосуешь, а здесь принимать решение надо. Более того, прилагать усилия для… Если это надо – прилагать усилия большие.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Який ще є такий запасний варіант, який ми з паном Галасюком сьогодні обговорювали, що, але це він поганий, але хоч якийсь компроміс, що якщо ми не встигнемо, але не зможемо внести ці зміни якимось чином, він пропонує терміново, коли буде цей закон голосуватися, одразу зробити розшифровку, що ж це мається по… під просто телекомунікаціями, всім іншим. Тобто потім, але це вже таке, це дуже погане. Це є ініціатива Міністерства економіки, яке просто, якщо пам'ятаєте 2 тижні тому ми це обговорювали, вони знайшли експертів в галузі телекомунікацій, які сказали: "Відмінити повністю ліцензування в телекомунікаціях".

 

_______________. ………………………….. Тут я хочу звернутися під стенограму, що коли це з'ясовувалося, ти пам'ятаєш, коли це було, да? Ну, я просив би голову комітету передати Галасюку і пані Кужель, щоб  коли ............., як мінімум нас ставили до відома і запрошували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, на цей раз вони поставили нас до відома.

 

_______________. Ну да, а тоді випадково, ідучи по коридору, ми  дізналися,  що збираються скасувати ці всі речі.

 

МОРОКО Ю.М.  У меня есть предложение: давайте мы …… сделаем. Александр Иванович, вы у нас голова, вы за все отвечаете. Значит, вы как народный депутат подаете поправки, которые просит НКРСИ сделать. Мы с вами сегодня там каждый из нас почитает, повникает, проконсультируется. Завтра мы в зале… Потому что мы ж понимаем, законопроект ко второму чтению попадет те-те-те. И наше письмо никогда не опоздает. То есть вы сегодня с Галасюком договоритесь и они включат эти поправки в текст законопроекта. Да, он может озвучить на Верховной Раде следующее, он  скажет, немножко здесь по процедурным вопросам мы за эти пункты не голосовали комитетом, но мы их включили, так как они там  поступили вовремя. Мы же с вами почитаем, составим свое мнение. Завтра утром спокойно в зале, никто нам не мешает, обменяемся мнениями. Если мы все согласны, мы подпишемся, вы подпишите письмо от нашего имени в поддержку. И  потом мы  будем в зале выступать и будем по очереди все выходить на трибуну и требовать включение этой поправки. И будем каждый в своей фракции настаивать на том, чтобы эти поправки были поддержаны. Я вижу, это абсолютно реальный путь реализации пожеланий регулятора. Он по регламенту, по закону и эффективный.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У кого є інші думки або пропозиції?

 

_______________. Можна я скажу, да? Я думаю, що все-таки, якщо ці всі нюанси, вони мають таке важливе значення, а вони мають таке важливе значення, тому потрібно зараз прийняти рішення стосовно того, комітет підтримує дану ініціативу. І дану ініціативу індивідуально повинен висловити один депутат.

Ну, не може це бути ні група, ні пару депутатів. Так, вони можуть, ми можемо висловити, кожен депутат може висловити одну і ту ж саму ініціативу. Тоді буде поправка іти за декількома прізвищами. Але кожний депутат індивідуально подає відповідні правки.

Тому я думаю, що якщо ми врахуємо ці всі нюанси, які виникли в процесі розгляду цього законопроекту на комітеті з підприємства, так.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, з підприємницької діяльності.

 

_______________. …так, промислової політики. І зробимо супроводжувальний лист стосовно того, що ми підтримуємо дану ініціативу. І просимо комітет Галасюка розглянути цей на сьогоднішньому засіданні і врахувати в порівняльній таблиці. І тоді нам не потрібно морочитися і з голосу в залі вносити ці поправки. Це буде проблематично. Так. Але коли вони внесуть на комітеті, вони тоді попадуть в порівняльну таблицю.

І тоді в залі цю поправку ми можемо, якщо ця поправка буде відхилена, тоді вже встати, виступити і поставити на голосування про підтримку цієї поправки, якщо вона буде відхилена цим комітетом. Якщо вона буде затверджена, то ми спокійно сидимо і голосуємо в цілому, взагалі і в цілому цей законопроект в другому читанні. Дякую.

 

МОРОКО Ю.М.  Руслан ………., я вас поддерживаю. Мы говорим об одном и том же. Александр Иванович вот буквально сейчас дает там своим помощникам команду як народний депутат, наше схвалення йому якби не треба, по большому счету. Он имеет право на свободное волеизъявление как народный депутат.

Он как народный депутат и как ответственный, самый ответственный человек в отрасли и голова комитета, подает немедленно, сейчас буквально. Звонит Галасюку и говорит, что через полчаса у тебя будут эти поправки.

Пожалуйста, включи их в текст, в таблицу включи их. Комитет там его примет, не примет – это фигня. Мы с вами, так сказать, все сумеем повлиять в зале на голосование, и эти поправки мы проголосуем, если сочтем нужным. Но поддерживать – не поддерживать мы с вами, у нас будет до завтрашнего времени возможности и до рассмотрения во втором чтении. Лист мы с вами завтра обсудим и подпишем, но почитать надо. Дьявол кроится в мелочах. Идея, ясно что, ну, безоговорочно правильная, и его поддерживать надо. Но запятые там всякие законопроекта – сложное дело.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так тут у нас і є якраз питання з  "Прикінцевими також положеннями, і ми побачили це в "Прикінцевих положеннях" якраз.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, ми беремо паузу на завтра, щоб…

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я також думаю, що, можливо, можна підтримати зараз.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді в нас є все ж таки одна пропозиція чи дві пропозиції? З точки зору, коли ми: чи зараз на засіданні комітету… Давайте, тоді є дві пропозиції. Ну, по тому, хто подасть, я думаю, це голосувати не треба, тому це не питання комітету. Це чи я, чи це все може індивідуально, да, це наша домовленість індивідуальна може бути  або разом з кимось подамо.

Питання, чи ми сьогодні готуємо листа на підтримку від комітету колегіального, чи беремо  термін до завтра? Я пропоную…

 

_______________. Я прошуся  до завтра, і не тому, що проти, а тому що  хочу проявить уважение к документу на четырех страницах и внимательно его  прочесть.

 

_______________. Юрій Миколайович, я пропоную сьогодні подати  цього листа. Чому?   Тому що  даже якщо у нас там будуть недоречні якісь моменти,   все одно вони будуть вичищатися  Комітетом з  промислової політики. І ці моменти будуть  у вигляді відхилених поправок, от все, всього-на-всього. Але ми просто…  Ми не рекомендуємо якусь конкретику в даному листі, тому що ми не маємо права це робити, ми просто просимо той комітет профільний розглянути у найближчому терміні і  врахувати  в порівняльну таблицю ці всі законодавчі ініціативи депутатів нашого комітету. Ну в  смислі  врахувати, правильно, вони можуть бути враховані як позитивно, так і негативно.

 

_______________.  Розглянути – це  негативно,  позитивно. А врахувати – це тільки позитивно.

 

_______________. Ні, врахувати – це  значить… Ну хорошо, перефразували. Я маю на увазі, що  внести  в порівняльну таблицю. Все. Дякую.

 

_______________. Сопроводительное письмо, что мы просим внести данные  поправки в текст письма, ради Бога, но насчет  врахувати –  тогда прошу  почитать.

 

_______________.  Ми не  маємо права наполягати.

 

_______________. Ми не можемо, ми можемо тільки…

 

_______________. Ні, почему, ми  можемо просити врахувати. Это наша позиция, мы можем настаивать на ней.

 

_______________. Ми не можемо просити врахувати, це може просити кожен  депутат індивідуально врахувати свої поправки.

 

_______________. …………….,  комитет может писать кому угодно с просьбой учесть мнение комитета,  мнение, не поправки, мнение.

 

_______________. Согласен. Согласен.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте,  є дві пропозиції: сьогодні   або там через годину після… Тобто я пропоную таким чином, є  дві пропозиції: зараз підтримати – перша пропозиція  і друга пропозиція – відтермінувати на  одну годину.

Юрій Миколайович.

 

_______________. Я не знаю як тут голосувати чи не голосувати.

 

_______________. Пропозиція, щоб вони розглянули ініціативу членів нашого комітету по даному законопроекту. Все.

Я думаю, що вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте-давайте, хто за пропозицію, щоб комітет підготував листа з пропозицією розглянути пропозиції…

 

_______________.  ініціативу наших членів комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …ініціативу  наших членів комітету.

Хто – "за", прошу голосувати.

 

_______________. Розглянути ініціативу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

Все рішення прийнято.

Олександре Миколайовичу чи є у вас ще якісь питання до комітету?

 

_______________. Пропозиції, зауваження до роботи?

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пропозиції, зауваження до роботи?

 

_______________. У меня одна просьба так сказать,  чтобы …………желание сделать хорошое и общее дело …

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому ви можете звичайно залишатися на засіданні комітету.

 

_______________.  Продовжити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Продовжити або як вважаєте за потрібне.

Друге питання порядку денного – це  звернення  адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та  захисту інформації України  щодо бюджетних асигнувань на будівництво придбання житла для осіб рядового і начальницького складу служби.

 

_______________. Олександре Івановичу, дозвольте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так.

 

 

_______________. Державна служба спеціального зв'язку і  захисту інформації зверталася …….. з проханням підтримати їх позицію щодо залишення законів про ліцензування певних видів ….. діяльності з  технічного …….. захисту інформації.

 Після першого читання законів ці види діяльності …….., в тому тексті з яким ми знайомилися, який був підготовлений до другого читання ті види діяльності ……..

 

_______________. Тобто… …….. пункте: "Надання послуг у галузі ……захисту…"

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але ж вони до одного закону, правильно? Тому я… Там грамотні зауваження, вони були всіма підтримані. Я просто, дійсно, дивився на це як на один документ.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Для мене тут все зрозуміло. Тут, я думаю, і для членів комітету, ну, тут не може бути… Ми підтримуємо, да. Ми підтримуємо, і в нас були навіть листи на цю тему

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я просто це бачив як один…

 

_______________. Письмо наше будет касаться всех поправок, которые подаст Александр Иванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І НКРЗІ, і Держспецзв'язку.

 

_______________. Я не бачу тут ніякої крамоли, тому що держава повинна, в принципі, взяти під контроль дані напрямки…..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно, да. Тобто ми, ви бачите, наша позиція навіть тут вона консолідована, але ми з точки зору Регламенту не можемо вам від комітету дати офіційну підтримку. Тому такий же самий компроміс, як і з НКРЗІ, ми робимо по Держспецзв'язку.

 

_______________. Ні, ну ми не робимо підтримки…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …. по такій же схемі, як…

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

І я хотів би, хто по питанню другому: про бюджетних асигнувань… Тобто я хочу нагадати членам комітету, звідки взялося це питання. Ми роздивлялися з вами запит від Держслужби... Державної служби спеціального зв'язку України про збільшення бюджету на 2015 рік. І одним із пунктів, до якого Мінфін мав питання, це щодо бюджетних асигнувань на будівництво, придбання житла. І вчора... вчора, да? До нас також, тільки вчора зайшов лист від служби про підтримку такого питання. Тому я виніс його на комітет, тому що тут ми ще можемо з вами чи підтримати, чи не підтримати.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. (Сміх) Я ж не можу їх вже...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я прошу доповісти. Хто від... Хто буде доповідати?

 

_______________. Олександр Петрович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Нажимайте, будь ласка, бо стенограма по-іншому не працює. І, будь ласка,  називайте ваші  прізвища, бо у нас є зауваження від Гройсмана уже.

 

ПАНОМАРЕНКО О.П. Паномаренко Олександр Петрович тимчасово виконуючий обов'язки заступника директора фінансово-економічного департаменту.

Значить, питання полягає в тому, щоби знайти підтримку комітету в ходотайстві до Кабінету Міністрів в момент перегляду Закону про державний  бюджет, підтримати пропозиції щодо збільшення кошторисних призначень за програмою 664.10.60 на 49 мільйонів гривень. Значить, напрями використання цих коштів передбачені комплексною програмою забезпечення житлом осіб рядового, начальницького составу та військовослужбовців. До речі, в черзі в Держспецзв'язку перебуває понад тисячу 300 осіб на отримання житла. Невеликий екскурс в історію, значить, з часів утворення служби, тобто з 2007 року фінансування відбувалося в розмірі 7 мільйонів, що дозволило купити, придбати 25 квартир, тобто, ну, показники вказують, що недостатній рівень фінансування. Тому ми просимо підтримки в момент перегляду Закону про держбюджет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, члени комітети, які? Прошу до обговорення.

 

_______________. Ну, я всегда считал и думаю, что коллеги так считают. Что поддержка ……. и регулятора в таких вопросах, это наша первостепенная задача, комитета как законодательного органа. Мы должны бороться за бюджет отрасли, мы должны бороться за работников нашей отрасли. Мы должны бороться за то, чтобы в нашей отрасли хотели люди работать. Чтобы они получали квартиры, достойные заработные платы, у их органов исполнительной власти были достойные бюджеты, которые могли бы им дать работать, выполнять те задачи, которые там большие задачи государственные, которые перед ними стоят.

Поэтому я всегда за таких, в поддержку таких просьб и обращений.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У кого є ще?

 

_______________. Шановні колеги, я теж пропоную підтримати дану ініціативу. Попросиш більше, получиш менше. І тому я думаю, що в принципі від того, що ми подамо це прохання на комітет відповідний профільний по розгляду бюджету, то я думаю, що буде все добре.

І можливо, це питання буде враховано. Хоча сумніви є. Дякую.

 

_______________. Я хочу сказати, що, звичайно, ми повинні підтримувати такі ініціативи. Але я звертаюсь до Державної служби спеціального зв'язку. Ви повинні розуміти, що в країні йде війна. І питання бюджету є надважливими зараз. Так, дійсно, у нас є шанс. Тому що по домовленості у коаліції і те, що підтверджено Прем'єр-міністром, остаточна версія бюджету буде до 16 лютого.

Але я хочу сказати, що ми до сих пір, депутати, ми не отримали цю версію бюджету. І у нас є питання до Кабінету Міністрів. І настрій в коаліції таким чином, що не буде він розглядатися у якомусь пожарному. Тобто ми, я так думаю, зараз проголосуємо, підтримаємо ваше звернення, але також нам потрібна  буде, я думаю, і ваша… Тобто ви не надійтесь тільки на нас, що ми… бо у вас  є ще Прем'єр-міністр. І, до речі, пан Зверєв він  телефонував мені, він не зміг приїхати, тому що він зараз чекає  на зустріч з Прем'єр-міністром, він вибачався. Я вибачаюся, я забув це доповісти членам комітету.  Тому він не зміг особисто приїхати.

Да, Юрій Миколайович.

 

МОРОКО Ю.М. Я уже немножко по тексту самого  рішення.  У нас оно немножко получилось таким двухзначным.  Комітет підтримує необхідність  соціально-побутового забезпечення працівників системи  ………… зв'язку (дальше  мы пишем, запятая),  але… А що означає "але"? Але враховуючи   економічний стан країни, вирішив (двоеточие)… Так ми підтримуємо чи але? 

Я  предлагаю написать так. Комітет  підтримує необхідність соціально-побутового забезпечення працівників  системи  адміністрації Держспецзв'язку та рекомендувати  комітету Верховної Ради  розглянути питання щодо виділення  при рассмотрении бюджета. Не "але", а "та".  Та  рекомендувати Комітету Верховної Ради  з бюджету розглянути.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Зауважень ні у кого немає?

 

МОРОКО Ю.М.  А то у нас получается немножко вроде "за", а потом говорим "против".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну ми так кажемо "за", але  щоб у нас   потім ці квартири  не… завтра  тут не було делегації від Держспецзв'язку.

 

МОРОКО Ю.М.   Олександр Іванович, не переживай.  Никто им ничего не даст, конечно. 

 

(Загальна дискусія)

 

МОРОКО Ю.М.   А как вы интересно, вы расскажите, поделитесь с коллегами, может и они там  порешают, как вы.

 

(Загальна дискусія)

 

МОРОКО Ю.М. Александр Иванович, поделитесь опытом передовым тогда.

 

_______________. (Не чути)

 

_______________.  Я  пропоную підтримати пропозицію  з врахуванням  поправки  Юрія Миколайовича.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ставлю  це питання на голосування підтримати пропозицію  комітету з врахуванням поправки Юрія Миколайовича.  Прошу голосувати. Хто – "за"? Хто – проти? Хто утримався?  5 – "за", один утримався. Рішення прийнято.

Дякую, панове.

 

_______________. ….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Державну службу спецзв'язку. Які ще є, може, важливі також зауваження до нас, пропозиції по роботі з комітетом. Щоб ми, раз зустрілися…

 

_______________. …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання третє порядку денного нашого комітету. За останні два місяці комітет провів декілька зустрічей, відкритих зустрічей з представниками українських громадських організацій та професійних об'єднань. І секретаріат підготував коротеньку презентацію. Тобто ми скомпонували, хоча надіслали всі пропозиції до депутатів.

 

_______________. …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Як це не надіслали?

 

_______________. … процедуры, чтобы нам их раздали или разослали. А мы их потом изучим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, я просто коротенько доповім зараз, як воно виглядає в конденсованому тоді вигляді. Пропозиції надіслали: Асоціація учасників ринку бездротових мереж передачі даних, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних систем, Асоціація правовласників та постачальників контенту, Європейська бізнесасоціація, Асоціація підприємств інформаційних технологій України, Інтернетасоціація України "Телаз" та Американська торговельна палата.

 

_______________. Можно, чтобы секретариат дал тогда справочку, кто присутствовал и к кому мы обратились? Чтобы мы понимали, кто из общественных организаций присутствовал или профильной отрасли, и кто не предоставил.

Чтобы не получилось так, что мы пригласили определенный там узкий круг представителей отрасли, а второй остался вне нашего внимания, если мы всех охватили, и они дали, спасибо,  им мы с удовольствием благодарны и изучим эти пропозиції їх. Но чтобы нас не обвинили в том, что мы подошли как-то избирательно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Миколайович, я хочу вам нагадати, що ви були  присутні на цих засіданнях. Є вами також підписані протоколи, і там були ми з  вами, запрошували, це було рішення комітетів, це  було прозоро. Тобто, це не хтось …..

Були запрошені абсолютно всі, які  існуючі, тобто й ви навіть тут бачите, громадські абсолютно всі вони були присутні. Тому охват* був максимальний, і головне, це є в протоколах засідання комітету, якщо потрібно...

 

_______________. Александр Иванович, я не с претензией и не с замечанием, я с просьбой к секретариату дать, кто присутствовал, кто  был приглашен, кто присутствовал и кто дал. И когда в следующий  раз нам предъявят комитету претензию кто-то из представителей отрасли, я возьму этот список и скажу, вот смотрите, я приглашаю, ты не пришел, проигнорировал – твоя проблема. Ты присутствовал, пропозиції не дал – это тоже твоя проблема.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ця інформація є на сайті комітету. До речі, ви можете її спокійно подивитися на сайті.

 

_______________. Есть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є. Ця інформація вона публічна, вона викладена в Інтернет, щоб не було…

 

_______________. Там есть перечень?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто був, хто приймав участь, навіть, хто виступав. Тобто всі ці зустрічі викладені і на сайті…

 

_______________. Тогда большое спасибо, тогда я снимаю…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це повністю публічна інформація.

Пропозиції щодо співпраці з  комітетом. Тобто багато говорили, але  надіслали три пропозиції, це проводити робочі наради за потребою, електронне листування та інформаційна розсилка – це те, над чим секретаріат зараз працює. І в мене вже є пропозиція, як це зробити. Створення експертної громадської ради це ті пропозиції, які надійшли.

Я знаю, що в комітеті минулого скликання, це в мене питання до  Руслана Валерійовича, була громадська експертна рада. Так?

Але я, без всяких там звинувачень, як тоді  ще член телекомринку я про цю раду нічого не знав, як і всі інші. Тому, мабуть, вона потрібна така  рада, у мене якоїсь  такої ідеї… Але запит надійшов. І дуже багато  таких  запитів було, що створення громадської експертної  ради. Я думаю, що, можливо, ми  просто кожен подумає, якось там консолідуємо  свою…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. "Київстар" пропозиції надсилав. Ми їх отримали?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Да, ми їх отримали. Отримали, отримали. Це ми зараз… А тут немає зараз пропозицій від ринку. Це ми кажемо  про громадське… отримали, було… розіслані вони були. І асоціації, да. Тобто  останнє, яке ми… я зараз скажу секретаріату, щоб вони перевірили, але… ну я отримував.

 

_______________. Ну тоді можна продублювати, скажімо  так, коректно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І потім…  Тому що  потім була  така ситуація, що "Лайф", "Київстар", члени телекомунікаційного ринку, вони вирішили потім не надсилати кожен, а вони провели з  "Теласом" загальні збори, і "Телас" підготував листа на комітет.

 

МОРОКО Ю.М.  Александр Иванович, вот  нам надо будет вернуться  к этому   разговору потом между собой  уже  к ассоциациям. Я помню в  шестом скликанні  была проблема с "Теласом", сейчас ясно, что  там другой руководитель и совершенно, так сказать, другие порядки правильные. Но руководители ассоциаций они узурпируют, как правило, мнение ассоциаций и очень часто присылают  пропозиції, и очень часто  присылают свои письма официальные в официальные органы в нарушение  регламента работы самой ассоциации.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я зрозумів, про що ви кажете, тому…

 

МОРОКО Ю.М. И секретариат, когда принимает официальные письма и предложения, и пропозиції от ассоциации должен обязательно проверять и убеждаться в том, что это не субъективное мнение одного чиновника или руководителя ассоциации, а что это согласно процедуре, которая есть в уставе ассоциации, документ принят согласно процедуре.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Миколайович, це дуже важливе зауваження ваше. І в мене... я хотів пізніше, буде пропозиція: зробити від комітету офіційні запити на кожну з асоціацій, щоб вони надали нам правила, по яким... Тому що в нас є, наприклад, є питання, що дійсно порушують і не тільки "Талас", не тільки "Талас", а і УСП...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас є ситуація УСПП повністю порушив і це дуже важливо, щоб ми в конфліктах не були ніде.

Тому в мене буде пропозиція: запропонувати секретаріату затвердити цей запит від комітету і найближчим чином його надіслати.

 

_______________. Почему? Потому что одно дело, когда мы, от, мы рассматриваем предложение и мы должны понимать, за этим стоит там сотня или тысяча предприятий, мнение их.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Або одна людина.

 

_______________. Или просто заангажированное мнение одного заангажированного там, так сказать….

 

_______________. Або маніпуляція адміністрації.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Маніпуляція, оце.

 

_______________. А значить, маніпуляція нами з вами.

 

_______________. Рішення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Рішення ми тоді готуємо запит на всі асоціації, щоб вони нам надали, які є повноваження. І щоб вони надавали, наприклад, якщо це запит, то це повинен бути там протокол засідання, наприклад. Або якщо в них в уставі щось інше, то...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Або витяг з протоколу. Увесь протокол не потрібен. Або витяг з протоколу, щоб ми дійсно знали, що це не маніпуляція, і щоб ми не займалися дурнею, і не було...

 

_______________. Який підтверджує повноваження, що прийнято відповідно до їхнього статуту колективним органом якесь рішення про те, що ті люди уповноважені...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хто за? Хто за – прошу голосувати. Єдиноголосно.

Питання, які потребують вирішення і на які наші так би мовити очікують допомогу з точки зору законодавчих ініціатив, наші ринки. По телекомунікація – це визнання європейських сертифікатів якості для імпортованих рез, невідповідність Закону України про телекомунікації сучасним потребам ринку…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто нам надійшли по телекомунікаціям, кібербезпеці, Національна програма інформатизації, електронне врядування… До речі, ви бачите, що у нас з'явився екран? Що у нас сучасна техніка стала у комітеті до речі, з'явилася?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, ………

 

_______________. Александр Иванович, под стенограмму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ніхто навіть не побачив.

 

_______________. Да. Предлагаю…

 

_______________. "Datagroup" работает.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Проектор у нас з'явився нормальний.

 

_______________. Я считаю, что это надо отметить положительную работу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секретаріату.

 

_______________. Голови, секретаріату в даному питанні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

_______________. Зараз повинен …………

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Електронний документообіг. Так.

 

_______________. …….. побажання. Я вчора був от з нашими колегами на презентації ………., да, і радника міністра економіки. За їхніми оцінками, ну, Міністерством економіки от 3 пункти останні вони все-таки все це загалом об'єднують і називають електронне врядування.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, Національна програма інформатизації не може бути, електронне врядування…

 

_______________. Я доповідаю думку міністерства після вчорашньої… Вчора ……. …….,яка радником і щодо питання електронного врядування робила презентацію і запрошувала, і я вчора був, відвідував такий її захід. От. І хочу сказати, що те як бачить то міністерство, то всі ті 3 речі це є это самое.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, Міністерство економіки не може бути…

 

_______________. А презентація відкрита или закрита?

 

_______________. Відкрита абсолютно.

 

_______________. Відкрита, да. Надо сравнить с прошлогодней такой презентацией.

 

_______________. Юрій Миколайович, я запросив після вчорашнього її, щоб вона надала її в електронному вигляді, якщо вам цікаво я розішлю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, ………..

 

_______________. Я передам тоді в секретаріат, а секретаріат розішле.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Пропозиції до законотворчої діяльності це: внесення зміни до Закону про телекомунікації; внесення змін до Закону про Національну програму інформатизації; розробка порядку залучення суб'єктів в галузі …………. до реалізації національних програм та проектів інформатизації; внесення змін до Закону України про захист від недобросовісної конкуренції дуже багато запитань, я хочу сказати, я був навіть здивований, про недобросовісну конкуренцію. Внесення  змін до Закону України про...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це про демпінг і контент.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, да, да.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому що великі компанії, які з ліцензіями, платять за контент, а дуже багато всіх інших використовують піратські контенти, таким чином, конкуренція, ну, м'яко кажучи, ніяка.

Ну, і, звичайно, там, до речі, і питання про те, що всі ці російські пропагандистські програми Інтернет-провайдери в повному обсязі транслюють. Це також велике питання.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, стрімінг, да, стрімінг, надають....

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, стрімінг. Але це питання важливе і нам потрібно його...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

_______________. І підчас пленарного засідання, от, хто уважно слідкував, Микола Томенко був, абсолютно правильно декілька тез начитав, коли коментував. Я вважаю, що під час війни держава зобов'язана це у всілякий спосіб контролювати свій інформаційний простір.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, воно технічно робиться дуже просто. І оце, до речі, ті питання, які СБУ зверталося до нас про контроль за цим імпортним трафіком також. Тобто це я хочу сказати, що ми роздивлялися проблему кард-шарінгу, дві компанії в Україні, які 85 відсотків контролюють міжнародного трафіку  - це "Укртелеком" і "Дата груп". Вони дуже просто можуть заблокувати вдвох разом IP-шніки, з яких іде кард-шаринг всі ці процедури, це можна робити. Але це потрібно з приватними компаніями домовлятися.

 

_______________. В мене пропозиція. С  вами  абсолютно согласен, что информационная безопасность – вопрос чрезвычайно важный. Мы уже не один комитет затрагиваем вопросы, эти вопросы, я предлагаю пригласить на следующее заседание и заслушать "Укртелеком" по вопросам информационной безопасности и по всем любым другим вопросам.

 

_______________. Можливо, нам підготувати, може у нас більше питань до "Укртелекому"?

 

_______________. Ні. Лучше всего підготувати, до конца недели подготовить все вопросы, которые есть по приватизации, по ………, по всем вопросам.

 

_______________. Це фантастична пропозиція, Юрій Миколайович.

 

_______________. По всем вопросам. Пора с этим разобраться. Давайте мы с вами, как комитет, вопрос важный, давайте разберемся, давайте разберемся. Давайте к концу недели, если комитет поручит мне, я, так сказать, готов, сбросьте все вопросы, обобщим, секретариату отдадим или секретариат пусть обобщит, а мы туда сбросим вопросы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас уже є секретаріат. Хай працюють.

 

_______________. И на следующий комитет мы приглашаем их и вперед.

 

_______________. Хорошо. Отлично. Я - за.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я – за. Хто?

 

_______________. Голосуємо. Окей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одноголосно. Прошу внести до протоколу цю пропозицію про… Тоді в нас наступний комітет 11, да, ну, тому що в нас сесійна, сесійний тиждень. Так, Роман ……

 

_______________. Тут, Олександр Іванович, з мого попереднього досвіду роботу в галузі я можу сказати, що на сьогоднішній день ………. Достатньо важелів і законодавства для того, щоб боротися з недобросовісною конкуренцією, що пов'язано з нелегальним контентом. От. Олександр Іванович, я знаю, що у вас теж є досвід роботи в галузі і ви прекрасно розумієте, про що я говорю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну…

 

_______________. Фактично є, є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все, що було останніми роками це …… виймали і ……

 

_______________. Ні, ну, ринкова ситуація є така, що є оператори, які дотримуються правил використання, ну, добросовісної, скажем так, конкуренції, є оператор, який не дотримується.

 

_______________. Колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді можна звернутися…

 

_______________. Раз мы уже затронули этот вопрос, рядом с нами за одним столом сидят люди, которые в этом вопросе, ну, наверное понимают не меньше, а в несколько раз больше чем мы.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто вони зараз пожаліють, що залишилася. Держспецзв'язок, швиденько.

 

_______________. То есть, если конечно они, там, сочтут нужным и необходимым, там, и поделиться с нами своей точкой зрения по этому важному вопросу, было бы очень замечательно.

 

_______________. Ну, якщо можна, колеги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олександр Миколайович і Олександр Іванович, що ви думаєте?  Тут ми… Роман…

 

_______________. До нас як до народних депутатів надходять звернення про те, що  існують оператори, які начебто  використовують не ліцензійний контент.

 

_______________. Ми контентом не займаємося. Контентом займається  Нацрада по …

 

_______________. Абсолютно ви праві,  контентом   займаються …

Но вопрос, когда  Роман Сергеевич задает, то он говорит, что операторы используются как транспорт по  доставке этого незаконного контента. То, что контент российский он запрещен, от Нацрада приняла решение,  15 телекомпаний российских запрещены для  демонстрации … территории Украины. Но все операторы связи продолжают их транслировать.

 

_______________. Не всі.

 

_______________. Не всі, перепрошую, деякі.

И именно, я понимаю, что Роман Сергеевич с этой  точки зрения, как вопрос к транспортной среде.

 

_______________. В тому числі.

 

_______________. В тому числі.

 

_______________. Так для цього  потрібно механізми прописувати.

 

_______________.   … механізми потрібні.

 

_______________. У нас немає механізмів.

 

_______________. …це питання…

 

_______________. Шановні колеги, по даному…

 

_______________. Це не наша парафія…

 

_______________. Це досить поширено і до нас  доходить, заходить питань на цю тему. Але ще раз ми  не займаємося контентом і це наша …

 

_______________. Тут питання можливо, дивіться…

 

_______________. Нацрада по ……., яка видає ліцензії на …. кастинг на те, що транслюється. Це вони видають ці ліцензії, які можуть забирати.

 

_______________. Тут є два питання, це та норма проти  якої там якраз, якщо вже повертатися чомусь виступали деякі члени ринку, я не хочу там прізвища називати, СБУ і інші якраз розробили нормальне технічне рішення це тоді, коли  ми казали про якраз той  імпортний трафік, то це було якраз для того, щоб була  можливість без операторів відключати контент.

Я хочу сказати, що та норма, проти якої там чомусь, я не хочу там  звинувачувати когось, дуже мало людей, але дуже широко виступили проти, розкажуть, що це ліцензування Інтернету. Ні, це якраз дає державі можливість впливати на піратство, впливати на такий трафік. І мені було, як патріоту України, було боляче, коли люди просто цю норму, придумуючи, що це регулювання Інтернету, - це повна неправда, - що це якесь ще там регулювання, просто зробили подарунок державі-агресору. І я просто це офіційно заявляю

 

_______________. Олександр Іванович, ці люди, слава Богу, звернулися до нас з офіційним листом, як до мене в тому числі, народного депутата. Я офіційно дам відповідь цим людям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але цієї норми немає, і зараз держава нічого не може зробити. Тобто ця норма була викреслена.

 

_______________. Шановні колеги, я просто хочу нагадати, що даний механізм не прописаний: по моніторингу трафіків. І воно, по суті справи. навіть не підпадає під діяльність Нацради. Ті види, які ліцензуються, вони попадають, і тоді Нацрада регулює це питання, а стосовно оцих, транспорту, як ви кажете, воно не попадає ні туди, ні сюди. Нам потрібно розробляти механізм моніторингу за трафіком.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Руслан Валерійович, я хочу сказати, що якраз для цього механізму і була ота поправка, щоб почати працювати, яку ми також як члени комітету, ну, можливо, повернутися і подивитися. Щоб стартувати для розробки цього механізму, потрібно ввести це. Це якраз і було по імпортному трафіку, це воно і є. І там йшлося не про моніторинг Інтернету чи кінцевих користувачів. Це якраз розробка механізму, про те, що ви кажете.

 

_______________. Ну, якщо механізму не буде, то ви можете додумати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому, можливо, ми повернемося до цього питання, до речі?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, до речі, та людина не має прав, щоб ви розуміли, себе представляти.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто повноважень в нього немає робити те, що він робить. (Загальна дискусія)

 Тобто Комісії з питань науки, ……… і по уставу, і по іншому, тобто в нього немає повноважень. (Загальна дискусія)

 А зараз, так як там була, ну, наша фракція там готує відповідь, тому що….

 

______________.  …було звинувачення на адресу Данченка, тому на мене керівник фракції "Самопомочі" розписав, я займаюся цим питанням. Там відповідь уже майже готова.

 

______________.  Він офіційно…

 

______________.  Ну я ж ніколи……не працював.

 

______________.  Вже да. Вже там зробили з мене… Тому Юрій Миколайович те, що підняв питання, це є дуже важливим якраз – чи є повноваження у людей писати якісь запити і від когось…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  А вона ще під Міннауки до сих пір, да? Чи ні? 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мінекономіки, да?  Ну там потрібно робити дуже багато змін, там фундаментально потрібно.

 

______________.  Ні, ну вони можуть дать  статистичну інформацію стосовно даної теми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ще хочу також проінформувати, що ці питання (ви також  були  всі члени комітету присутні на тих зустрічах) то пропозиції з ініціювання створення єдиного органу виконавчої влади …….. абсолютно всі підтримують і підтримують офіційно. Аргумент…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А тому щоб ми з вами працювали… А хто виконувати зараз? Давайте не дискутувати чи є він, чи …

 

______________.  Я не дискутую. Я просто…. …проверим полномочия… ….официально выступать, кто имел право….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да…  Які аргумент? Ми їх…

 

______________.  Олександр  Дмитрович, а є офіційні листи від цих організацій про те, що вони підтримують?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да.

 

______________.  Є, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас навіть є протоколи зустрічі, на яких вони тут  говорили про підтримку. На засідання… І у нас є  протоколи, які вони також… і коли була тоді тільки Альона Матузко була з Американською торговою палатою і ті зустрічі…

 

_______________. Це всі розуміють, що це ………

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Я тут слышал слово "протоколи зустрічей". Я ні одного не бачив.

 

_______________. Це засідання мається на увазі.

 

_______________. Нет. Зустрічей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Засідань.

 

_______________. Протоколи зустрічей.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А оце було ми ж їх проводили як засідання.

 

_______________. Як засідання, да?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вони є. Всі протоколи є на сайті, всі, ми зробили все прозоро. Всі є.

 

_______________. Попередні були зустрічі з головою.

 

_______________. Тогда большая просьба. Вот, раз это было официальное заседание, протокол, прежде чем его вывешивать на сайт не плохо было бы, чтобы хотя бы члены комитета посмотрели на этот протокол хотя бы одним глазом.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, а ми ж…

 

_______________. ……….. мы ж сами понимаем, не важно, кто голосует, главное, кто считает. Так и здесь. Главное, кто протокол составляет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Миколайович, вам потрібно частіше поштову скриньку перевіряти або вашим помічникам.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми, у нас…

 

_______________. Отдельная папка секретариата…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Миколайович, у нас, є у нас, у нашому комітеті є можливість технічно стенограми проводити. Тому це дуже легко ……….. У нас до кожного засідання є стенограма, ми її запрошуємо. До речі Гройсман нам поставив завдання, які, ну, через 5 днів після кожного засідання, була вже стенограма. Але я хочу сказати, що служба, технічна служба, вона каже, що це неможливо на протязі 5 днів, там, всім видавати стенограми. Але ви знаєте, що Гройсман цю постанову зробив.

 

_______________. Спасибі за ……….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все. По пункту 3 тоді. Наскільки я зрозумів, я прошу секретаріат перевірити, щоб всі народні депутати, члени нашого комітету отримали в первозданному вигляді всю інформацію, правильно? Я прошу перевірити секретаріат і, якщо це не було зроблено чомусь, але я отримував, я не знаю, повністю всім народним депутатам надати первоісточники інформації.

 

______________. Про узагальнені пропозиції комітету. …проект узагальнених пропозицій комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А це вже… я виніс, це ми  повинні з вами тут обговорити і надати їх. Я ж не можу і секретаріат  за нас…

 

______________.  Я…….. нашого комітету (Не чути) (Шум у залі)

 

 ______________.  …не выработаем пропозиции. Секретариат должен обработать первичные пропозиции. После этого  с вами как с головой.. Сделать  документ про загальни пропозиции комитета и дать нам…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   У мене тоді пропозиція така, що члени комітету або їх помічники у тижневий термін подають свої пропозиції до секретаріату, секретаріат  їх зводить і на наступне засідання чи через засідання (на наступне ми не встигнемо, хоча це можна зробити) секретаріат нам готує консолідовану позицію для затвердження від комітету.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Звичайно. Проект.

 

______________.  І  давайте ми затвердимо  регламент засідання нашого комітету. Тому що у нас получається…

 

______________.  Ох, я анекдот знаю про …свіжий. Я потім….

 

______________.  У мене пропозиція. У мене зразу пропозиція  15 хвилин.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На все засідання?

Давайте ми… це дуже слушна пропозиція, ми повинні затвердити  регламент. Це до секретаріату.

Чого?

 

______________.  Стосовно чого?  (Не чути)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я не знаю, що це..

 

______________.  Це рахунок зарплати, ні?  (Шум у залі)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.   Пункт 4. Є пропозиція, це тільки як пропозиція, 11 лютого провести, у нас  залишилась ще одна не проведена зустріч  з компаніями розробниками ……… продукту та представниками IT-галузі.

Я хочу сказати, одразу постало зараз питання персонально в мене, 90 відсотків цих компаній, я знав, що так воно є, але вони всі російські. Це і половина з них є генеральними підрядниками для Міноборони Росії, для ФСБ і для  Совета Министров там Росії.

Тому …

 

_______________. Є пропозиція зібрати їх в одному місці.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні. Я просто…

Я хочу сказати, що я, коли готував це питання, то є дуже мало компаній, які дійсно є  українськими.  Ми можемо їх зібрати, звичайно.

Ні. Я ж кажу, є  українські компанії, але я був дійсно вражений там…

 

_______________. …треба їх зібрати ……. стосовно …… національної операційної системи ……. програмне забезпечення, яке повинно розроблятися для  Міноборони відповідно нашими …

 

_______________. Тому я пропоную, на 11-у нас засідання комітету, і  зібрати їх якраз як ми і робили, ми проведемо першу частину по Регламенту засідання комітету свої питання. І після цього одразу з них…

 

_______________.  Ви ж не забувайте, що ми…

 

_______________. А може ми два засідання  проведемо за тиждень.

 

_______________. Я думаю, що  ми …

 

_______________. Це на наступному тижні.

 

_______________. Так це на наступному тижні.

 

_______________. І наступний тиждень пленарний чи…

 

_______________. Пленарний-пленарний…

Ми можемо в п'ятницю наприклад або можемо на цьому … в п'ятницю наступну з  Укртелекомом або…

 

_______________. Я предлагаю, я знаю, что смотрите вопрос  Укртелекома вот он нами подымается уже на всех заседаниях, и мне кажется, что надо поставить жирную точку в этом  вопросе. Поэтому  как мы собираться умеем вне время комитета…

 

_______________. В понеділок наприклад все ж таки. А це все наша самоорганізованість…

 

_______________. Поэтому я предлагаю, оставить то решение, которое было  по 11числу по "Телекому", "Укртелекому". По этим давайте предложения либо, если есть на пятницу, ну, давайте на пятницу соберемся по софткомпаниям.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В мене є пропозиція все ж таки "Укртелеком", наприклад, на понеділок провести окреме засідання, а 11 у середу з представниками IT і Soft

 

_______________. Ну, мы знаем, что в понедельник никто не соберется.

 

_______________. Я знаю у нас кожен тиждень, кожен понеділок перед пленарним фракція, по-моєму, "Блоку Петра Порошенка" так само, да, Костя?

 

_______________. Это нереально.

 

_______________. Да. Це…

 

_______________. Не тільки в понеділок, кожного дня.

 

_______________. Ні, ну, в понеділок насамперед, правильно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, в мене таке тоді кого першого.

 

_______________. А ми можемо в перерву у вівторок провести це засідання?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, що можемо.

 

_______________. Ну, до чотирьох, там…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спокійно можемо.

 

_______________. Між ранковим і вечірнім засіданням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да. Тоді з "Укртелекомом" у вівторок?

 

_______________. Якщо "Укртелекому" надамо необхідні питання, зручні, незручні, щоб він підготувався до цього засідання, то воно…

 

_______________. Ні, зручні. Зачем зручні задавати? Надо незручні.

 

_______________. Да. В межах години-півтори…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Щось у вас такий настрій, Юрій Миколайович…

 

_______________. Тому це засідання, якщо ми дамо необхідні питання для розгляду і відповідно, щоб вони або спростували, або не спростували. Тому, я думаю, що це засідання за півтори години ми проведемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я підтримую.

 

_______________. З одним питанням.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Інші члени комітету підтримують? У вівторок тоді між засіданнями парламенту з "Укртелекомом" за умови, якщо ми формулюємо до п'ятниці, так, післязавтра ми повинні їм надати ці питання.

 

_______________. Давайте так. Ну, ………… Значит, мы уведомляем о том, что во вторник мы …….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, ми завтра зробимо це…

 

_______________. Мы ………. время во вторник. А …………………….. мы им направим.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В п'ятницю?

 

_______________. Да.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тобто завтра запрошення, а в п'ятницю… І в мене питання, знаючи структуру "Укртелекому", але не розуміючи хто, за що там відповідає, кого ми запрошуємо Наглядову раду, менеджмент?

 

_______________. Наглядова рада – це ……… керівництво.

 

_______________. Ні, ну, можливо, я б підтримав Олександра…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, це вже є важливим. Я би запросив би і, там, голову Наглядової ради чи, і менеджмент, тому що, щоб не було таке, що потім Наглядова рада скаже, що не було повноважень у менеджменту або менеджмент тоді… Ну, якщо вже робити, тоді вже.

 

_______________....

 

_______________. … сьогодні Верховна Рада хотіла… А ви знаєте, кого хотіла Верховна Рада? Я ж також не договорив, до речі. Ну, хотіла, звання там лишили і ще щось хотіли.

 

_______________. Там керівництво…  зустрічну пропозицію, хто буде присутній на цій зустрічі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я тоді пропоную і на Наглядову раду. Тому що, наскільки я пам'ятаю, стратегію і всім займається, ну, чи менеджмент…

 

_______________. Давайте….. навязывать компании, кто будет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Приватна компанія….

 

_______________. …кто будет представлять эти интересы. Наша задача, так сказать, - пригласить. Наша задача - направить вопросы. А по реакции мы увидим серьезность отношения… А потом …. комитет, как реагировать …

 

_______________. "ТриМоб" запрошуємо чи ні? Ми тільки "Укртелеком"?  "ТриМоб" запрошуємо чи ні? Ні?

 

_______________. "ТриМоб"… "Укртелеком" интересует

 

_______________. Если нас интересует "ТриМоб", тогда …… "Киевстар" и "МТС"…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тоді на вівторок проводимо позачергове засідання комітету між, питання це, зустріч з керівництвом "Укртелекому". Хто за цю пропозицію, прошу голосувати. Одноголосно.

У середу по пункту четвертому проводимо засідання комітету і зустріч з усіма абсолютно компаніями совторного продукту. Хто "за" – прошу голосувати. Все, одноголосно.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Всім, всім абсолютно. У нас, ми сьогодні на членів комітету розішлемо весь перелік.

 

_______________. … …. , вот сориентируйте, пожалуйста. Вы говорите: всем. Александр Иванович говорит, половина из них – нельзя контачить, потому что у нас  вообще, так сказать, за это придется ответить. Что значит "всем"?

 

_______________. Всі – це ті, хто здійснює на території України діяльність, яка попадає в межі...

 

_______________. То есть не смотря….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Чиї вони, не дивлячись.

 

_______________. Який сенс? Вони працюють тут у нас, забезпечують...

 

_______________.  Все, уточнил. Руслан, согласен с вами.

 

(Загальна дискусія)

 

_______________. Вони є суб'єктами господарської діяльності на території України.

 

_______________. Згоден.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Також я по пункту 5, ну, по-перше, хочу сказати, що вчора вже офіційно був затверджений Олександр Георгійович як керівником секретаріату. Тобто це.... Ні, вже все, вже все підписано. Тобто в нас же як...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вчора.

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. (Сміх) Це гарне питання.

 

_______________. До секретаріату.

 

_______________. Шановний Олександр Іванович.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хотів просто надати буквально декілька хвилин про ситуацію в секретаріаті, щоб члени комітету розуміли.

 

_______________. У нас зараз в штаті...

 

_______________. (Не чути).

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А я ж їх спитаю, як...

 

_______________.  Они думают, что мы тут …… вопросы рассматриваем….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А то єсть як тільки мова, як тільки мова пішла про водичку, то ми їх... щоб менше було. Да?

 

_______________.  Просто мы ж понимаем, что …..

 

_______________. (Не чути).

 

(Загальна дискусія)

 

_______________. Познайомитися можна з головою секретаріату?

 

_______________. А, да.

 

_______________. Після закінчення засідання.

 

_______________. Все можна.

 

(Загальна дискусія)

 

_______________. Шановний Олександр Іванович, шановні народні депутати, у  нас штатний розклад в секретаріаті  складає 9 одиниць. Як сказав Олександр Іванович, вчора було підписано розпорядження Голови Верховної Ради щодо мого призначення 28 числа, січня, було підписано Розпорядження керівника Апарату стосовно призначення Потишева на посаду головного консультанта.

У нас зараз проходить стажування згідно вашого рішення Столярська Катерина Михайлівна, от вона присутня, з 2-го по 13 лютого згідно Закону "Про державну службу". План стажування у нас затверджено, вона приступила, має робоче місце, приступила до роботи.

Є приємні новини, що наша головний консультант Яценко Тетяна Михайлівна 23 січня народила доньку. І в неї з 5 квітня починається декретна відпустка, можна буде розглядати питання щодо її заміни на цей період, відпустки. Така інформація станом на зараз.

 

_______________. Приємна новина – заміна…

 

_______________. Ні-ні, декретна відпустка розпочинається з 5 квітня. А приємна новина, що доньку народила.

(Загальна дискусія)

 

_______________. Добре, домовилися. На роботі ми працюємо, а це все, особисте життя, воно за межами апарату комітету. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які є проблеми з забезпеченням? Чи ніяких?

 

_______________. Ну, забезпечення, зараз проводимо питання інвентаризації, що є потрібно, списки складемо, що потрібно. Як ви бачили, вчора вже ми зробили таблички скрізь на дверях, уже, так би мовити, з розсадкою питання вирішуємо. Особливо воно стоїть гостро з пані Оленою Мотузко, але питання вже вирішується.

А щодо матеріального забезпечення, там, Олександр Іванович, ми подали пропозиції вам. І, так би мовити, в робочому порядку будемо їх вирішувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хватить, слухайте, знайшли спонсора…

 

_______________. Ну, зараз, так, економічна така складна ситуація стосовно паперу, інших питань, але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми про інше з вами домовлялися, я нагадую.

 

_______________. Будемо вирішувати ці питання по ходу роботи.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чи є у членів комітету питання до секретаріату, окрім тих, що ми сьогодні вже протягом… Немає.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Поташев є вже..

 

_______________. Проводимо подальшу роботу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чекаємо дві вакансії…

 

______________.  А як справи у…

 

______________.  Вийшов у відставку. Офіційно вийшов у відставку. Діюча редакція закону передбачає.

 

______________.  Так мы говорили, что …

 

_______________. Ні, ні. Це питання відставки. Якщо 5 років людина перебуває на другій категорії посад (5 років!), він  в діючій редакції Закону "Про державну службу" має право на відставку. З 31-го числа він вийшов у відставку. Йому залишається оклад, ранг і вислуга років. На період відставки.

 

______________.  А оклад йому залишається…

 

______________.  Поки він є у відставці.

 

______________.  Тобто на все життя?

 

______________.  Ну ні. Якщо буде  прийнята інша редакція закону, це буде скасовано.

 

______________.  Ну ми ж до його кандидатури будемо вертатися тоді, коли появиться…

 

______________.  Да. Безумовно.

 

______________.  Так вже ж появилася.  Олександр Григорович сказав.

 

______________.  Ні, ні. (Шум у залі)

 (Загальна дискусія)

______________.  …появляється з 5 квітня.

 

______________.  А, все. Я поняв…

 

______________.  Ні, ні. Це ж вона ще має… (Шум у залі)

 

 ______________.  …відпустка. Там зараз  декретна. Пізніше. Лікарняний зараз у неї.

 

______________.  Александр….. Руслан Валериевич, а что вот с той кандидатурой, которая как бы… вы там настаивали на… На букву "ц". да.

 

_______________. А що? Ми його не підписували, не подавали, тобто…

 

______________.  Він………

 

______________.  Ні. Тому що йому там шукають місце… чи як воно там?

 

______________.  Шукають роботу в Апараті… (Шум у залі)  Йде процес активний по пошуку роботи в інших підрозділах.

 

______________.  А до комітету надходять пропозиції?

 

______________.  Надходять. Але  потім,  коли… (Шум у залі)  Ні не  зарплату. По Царуку? Чи по іншому?

 

______________.  Ні, ну взагалі…

 

______________.  Після того, як депутати проголосували чи хто там, я не знаю, зняли по зарплаті, то… не надходять.

 

______________.  Пропозицій не було. (Шум у залі)

 

 ______________. …проголосували. Але я не голосував, це 1577.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Але ми це питання з вами обговорювали, тому… У мене були кандидати приходили, які знають Руслана Валерійовича. Я їх  відправив до вас… Сергій сказав, що знають вас, знають Валерія Борисовича, але  я сказав, щоб ви їх тоді …

 

_______________. …Так-так від Мочкова з минулого скликання…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. З ним була розмова, але я попросив, щоб тоді, якщо  ……. бо я його зовсім не знаю.

Тому можна його розглянути, співбесіди я знаю, що з ним  проводились, і він є там юристом тому можна…

 

_______________. Будемо знати по мірі надходження…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз предмету розмови ще  немає  до …

 

_______________. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Порядок денний вичерпаний…

 

_______________. … інформація про

 

_______________. Таблиця роздана…

 

_______________. … взяти до уваги.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І я нагадую, все ж таки про… зараз у нас буде там і ще один закон, ми домовилися, що він зайде як для   головного комітету. Але…

 

_______________. … просто з першого питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз уже два закони у  нас  є – по поштовому зв'язку  і по 1858, я зроблю окрему презентацію по тому закону надішлю на всіх членів комітету і прошу долучатися до  роботи  як співавторів.

Є якісь зауваження, пропозиції. Дякую всім за плідну співпрацю і тоді до вівторка, якщо не буде інших там пропозицій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку