06 листопада 2013 року за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій відбулося засідання круглого столу присвяченого ролі публічних бібліотек у розбудові інформаційної інфраструктури України.

Програма «Бібліоміст», що займається розширенням вільного доступу населення до інформації та модернізацією публічних бібліотек, надала консультаційну підтримку у розробці Національного Плану дій з упровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд». Модернізовані публічні бібліотеки були включені до Плану дій в якості установ, які надають безкоштовний он-лайн - доступ громадянам, у тому числі для залучення їх до спілкування з органами влади, ознайомлення з офіційною інформацією, використання ресурсів електронного урядування тощо.

Перший заступник Голови Комітету Руслан Лук’янчук відкрив засідання та привітав учасників від імені профільного Комітету, та зазначив, що Комітет вбачає у сучасних бібліотеках ефективний інструмент надання громадянам доступу до інформації, підтримка якого з боку держави є критично необхідною.  

«Певен, що досягнення модернізованих бібліотек у впровадженні е‑урядування та проектів розвитку на сьогоднішній день отримають підтримку суспільства в цілому, а наш Комітет буде сприяти цій ініціативі задля забезпечення доступу до Інтернету через публічні бібліотеки, необхідні для підтримання життєздатності таких проектів» - зазначив Р.Лук’янчук.

У роботі круглого столу взяли участь представники інших Комітетів Верховної Ради України, Експертної Ради при Комітеті інформатизації та інформаційних технологій, Міністерства культури України, програми «Бібліоміст», Української бібліотечної асоціації, бібліотек, що впроваджують проекти соціально-економічної спрямованості, а також органів місцевої  влади, громадськості та засобів масової інформації.

Учасники круглого столу презентували досягнення модернізованих бібліотек у впровадженні е‑урядування та проектів розвитку на сьогоднішній день та запропонували зміни до національного законодавства у сфері інформаційних технологій та доступу до Інтернету через публічні бібліотеки, необхідні для підтримання життєздатності цих проектів.

Міністр культури АР Крим Альона Плакіда підкреслила у своєму виступі особливу роль публічних бібліотек як барометра рівня соціально-економічного розвитку нації.

Під час засідання було прийнято рекомендації, необхідні для підтримання технічної інфраструктури публічних бібліотек з тим щоб вони продовжували надавати сучасні послуги населенню: внесення абонплати за Інтернет до числа захищених статей бюджетів, оновлення кожні 5 років комп’ютерної техніки у бібліотеках, які надають населенню безоплатний доступ до Інтернету, та проходження бібліотекарями кожні 2‑3 роки курсів підвищення кваліфікації з ІТ.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини 8 скликання”

17 серпня 2018 18:12
30 липня 2018 13:23
10 липня 2018 16:20
03 липня 2018 17:06
01 червня 2018 12:03
30 травня 2018 15:47
22 травня 2018 10:05
25 квітня 2018 11:42
30 березня 2018 12:11
20 березня 2018 15:07