Інформація

про роботу Комітету з питань інформатизації та

зв’язку протягом четвертої сесії

Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2016р.)

 

Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації зв’язку був створений 4 грудня 2014 року відповідно до постанови Верховної Ради України № 22-VII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

Протягом четвертої сесії восьмого скликання Верховної Ради України проведено 10 засідань Комітету, на яких розглянуто 54 питання, 20 з яких присвячено обговоренню проектів законів Верховної Ради України та постанов.

Законотворча діяльність народних депутатів України – членів Комітету була спрямована на правове врегулювання у сфері електронного врядування, електронних комунікацій, кібербезпеки, електронної комерції, користування радіочастотним ресурсом, наданні телекомунікаційних послуг, розвитку поштового зв’язку та протидії перевищенню влади посадовими особами правоохоронних органів під час обшуків із вилученням серверів.

3 лютого 2016 року у сесійній залі Верховної Ради України відбулися Парламентські слухання на тему «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України».

У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники Кабінету Міністрів України, профільних органів державної влади, галузевих установ та організацій, громадськості та науковців.

У своїх виступах учасники слухань торкнулися більшості проблемних питань ІКТ-галузі. Серед них: прийняття ключових галузевих законопроектів під час найближчої сесії Верховної Ради України, необхідність консолідації розрізнених функцій в одному центральному органі виконавчої влади, пріоритет розвитку електронного врядування та розбудови цифрової держави, створення системи оперативно-технічного управління складовими частинами національної інфраструктури електронних комунікацій, необхідність реформування вищої освіти з точки зору інформаційних технологій, питання інтеграції ІКТ в різні сфери життя, та багато інших.

Організаторам Парламентських слухань вдалося залучити і міжнародних спікерів. Зокрема із відеозверненням виступив Міхаіл Боні, депутат Європейського парламенту, член делегації «Європейський союз – Україна», а також особисто взяв участь у слуханнях Танел Танга, співробітник Представництва Європейського союзу. Результатом слухань стало прийняття 31.03.2016р. Верховною Радою України Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України».

Комітетом відпрацьовано та внесено подання про розгляд Верховною Радою України у першому читанні:

- законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов'язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом (реєстр. № 3224 від 05.10.2015р.), внесений Кабінетом Міністрів України. Законопроект розроблено з метою уточнення переліку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, з безконтактним електронним носієм або без такого, визначення правового статусу окремих категорій осіб, усунення правових прогалин в діючому правовому регулюванні, приведення Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» у відповідність із діючим законодавством та реаліями сьогодення. Дана законодавча ініціатива очікує на прийняття під час повторного другого читання.

- проекти Законів України: «Про електронні комунікації» (реєстр. № 3549 від 27.11.2015), внесений народними депутатами України Мороко Ю.М., Мірошниченком Ю.Р.; «Про електронні комунікації» (реєстр. № 3549-1 від 11.12.2015), внесений народними депутатами України Данченком О.І., Матузко О.О., Козирем Б.Ю., Семенухою Р.С., Загорієм Г.В., Третьяковим О.Ю., Кубівим С.І., Шверком Г.А., Луценко І.С., Гринівим І.О., Вознюком Ю.В.; «Про електронні комунікації» (реєстр. № 3549-2 від 11.12.2015), внесений народними депутатами України Лук’янчуком Р.В., Бабенком В.Б. Зазначеними вище законопроектами пропонується нова редакція базового закону у сфері телекомунікацій, а саме: пропонується прийняти проект Закону України «Про електронні комунікації» на заміну Закону України «Про телекомунікації».

З урахуванням важливості протистояння сучасним викликам забезпечення кібербезпеки при Комітеті створена робоча група по доопрацюванню законопроекту «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (№ 2126а від 15.09.2015, внесений Лук’янчуком Р.В. та іншими народними депутатами). Результатом напрацювань робочої групи стала реєстрація більш досконалої нової редакції вказаного законопроекту.

Комітетом створено робочу групу з доопрацювання проекту Закону України «Про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж (реєстр. № 4159 від 26.02.2016, н.д. Данченко О.І., Матузко О.О., Семенуха Р.С., Івченко В.Є., Козир Б.Ю.).» з метою створення законодавчих умов для розвитку транспортних телекомунікаційних мереж та уникнення суперечностей між телеком ринком та власниками інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики. Робоча група об’єднала в собі представників органів виконавчої влади, бізнесу, експертів та фахівців. За результатами роботи зазначеної групи було доопрацьовано вказаний законопроект та 08.06.2016р. його надано на заміну.

Комітет окрім основної законодавчої діяльності під час роботи четвертої сесії восьмого скликання активно приймав участь в консультаціях, круглих столах та інших публічних заходах щодо обговорення розвитку ІКТ-галузі.

Так, 26.02.2016р. за ініціативою голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку відбулась відкрита зустріч із лідерами галузевих ІТ асоціацій України щодо захисту ІТ компаній від неправомірного втручання в їх діяльність.

23.03.2016р. Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко взяв участь у підписанні Меморандуму про розвиток та імплементацію системи децентралізованих онлайн-аукціонів в державних галузях на муніципальних та центральних рівнях «E-Auction 3.0». Також свої підписи поставили Міхаель Саакашвілі, Голова Одеської обласної адміністрації, Дмитро Шимків, заступник Глави Адміністрації Президента України, Георгій Вашадзе, екс-заступник міністра юстиції Грузії, Лев Парцхаладзе, Перший заступник Голови Київської обласної державної адміністрації.

25.03.2016р. за ініціативою Голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку відбулася робоча зустріч з питань доступу до інфраструктури об’єктів електроенергетики для розташування, модернізації та експлуатації технічних засобів телекомунікацій.

28.03.2016р. у Будинку Спілки письменників України за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку відбувся круглий стіл «Готуємось до дня ІТ у Парламенті».

07.04.2016р. Голова Комітету взяв участь в обговоренні питань кібербезпеки з представниками громадських організацій.

08.04.2016р. представники Комітету прийняли участь в конференції «Фінансові послуги та цифрові технології»

22.04.2016р. Голова Комітету взяв участь в обговоренні плану дерегуляції в ІКТ сфері.

23.04.2016р. за організації Асоціації «ІТ України» і за підтримки Комітету з питань інформатизації та зв’язку провели круглий стіл на тему: «Підготовка ІТ-дня у парламенті: які закони потрібні для забезпечення ефективного розвитку ІТ-галузі».

28.04.2016р. представники Комітету прийняли участь в круглому столі «Розвиток економіки україни, за допомогу ІКТ ініціатив, механізми, проекти».

18.05.2016р. Голова Комітету відвідав панельну дискусію на міжнародному «Cyber Forum DESSERT B2S - S2B 2016».

19.05.2016р. за участі Голови Комітету був проведений «День інформаційного суспільства» в Національній академії державного управління при Президентові України.

24.05.2016р. Голова Комітету відвідав круглий стіл «Освітня політика в умовах інформаційного суспільства».

07.06.2016р. пройшла зустріч у Комітеті з питань інформатизації та зв'язку із присутні Б.Хафнер (Betsy Hafner) із офісу торгівельного представника США та Т.Ватсон (Trae Watson) експерта економічного відділу посольства США в Україні. Ініціатором зустрічі виступили представники посольства  з метою обговорення цілей та завдання щодо законодавчої підтримки реформ у галузі ІКТ, підвищення інвестиційної привабливості України тощо. Зі сторони Комітету у зустрічі прийняли участь голова Комітету О.Данчеко та член Комітету Ю.Мороко.

14.06.2016р. у Комітеті з питань інформатизації та зв’язку відбулась відкрита нарада Голови Комітету О.Данченка із представниками громадянського суспільства, галузевих асоціацій та центральних органів виконавчої влади щодо підвищення ефективності представлення інтересів галузі ІКТ України на міжнародному рівні та координації щодо законодавчих перебудов впровадження інноваційних ІТ в Україні.

З 15 по 17 червня 2016 року представники Комітету прийняли участь в регіональному семінарі Міжнародного союзу електрозв'язку та тему «Комплексні аспекти кібербезпеки в інфокомунікаціях», який був організований для країн СНД та Східної Європи на базі Одеської національної академії зв'язку імені О.С.Попова та відбувся у м.Одесі.

Протягом четвертої сесії восьмого скликання Верховної Ради України 2016 року, не зважаючи на відсутність фінансування за рахунок коштів Верховної Ради України, представники Комітету приймали участь у заходах передбачених Планом міжнародних зв'язків Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку у зазначений період, зокрема у:

- Всесвітньому саміті з питань інформаційного суспільства, 2-6 травня 2016 року (Женева, Швейцарія). Цей саміт найбільша подія у сфері інформаційно-комунікаційних технологій і майданчик для діалогу впливових IT-експертів з усього світу.  Основна мета зустрічі - вироблення основних завдань у побудові відкритого для всіх інформаційного суспільства, в якому кожен міг би створювати інформацію і знання, мати до них доступ, користуватися і обмінюватися даними;

- Урядовій зустрічі на високому рівні під час 55-ї конференції Інтернет корпорації з присвоєння імен та номерів, 5-10 березня 2016 року (Марракеш, Марокко). Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, або ICANN — міжнародна некомерційна організація, створена у 1998 році за участю уряду США для регулювання питань, пов'язаних з доменними іменами, IP-адресами і іншими аспектами функціонування Інтернету. Щороку відбувається три зустрічі для обговорення важливих проблем управління Інтернетом за участю всіх зацікавлених сторін. В рамках конференції та засідання Урядового комітету Корпорації відбувається один раз на рік Урядова зустріч на високому рівні для погодження політики розвитку мережі на державному рівні;

- 11 березня 2016 року Голова Комітету Олександр Данченко взяв участь у роботі української делегації в Європарламенті. Протягом декількох днів українські парламентарі презентували план реформ в усіх напрямках, звітували про свою річну роботу та консультувалися з європейськими коллегами;

-  у конференції з Е-Урядування, 30-31 травня 2016 року (Таллін, Естонія). Таллінська конференція із електронного урядування проводиться щорічно з метою публічного обговорення тенденцій розвитку державних послуг за допомогою ІКТ технологій, вивчення впливу е-урядування на темпи економічного зростання та прозорість діяльності органів державної влади;

- 9-10 червня участь в EuroDIG 2016 у м. Брюссель, Бельгія. EuroDIG є регіональним форумом з управління Інтернетом на якому обговорюється питання публічної політики, пов'язаної з ключовими елементами управління Інтернетом. Метою заходу є пошук спільного розуміння щодо розвитку Інтернету у Європі, захисту прав людини в кібер-просторі та досягнення інтересів бізнесу та користувачів;

- 28-30 червня Голова Комітету приймав участь у Всесвітній конференції World e-Parlament 2016. Зазначену конференцію за підтримки Парламенту Чилі проводить Міжпарламетський союз заснований у 1889 році.

Поряд з цим, зважаючи на відсутність відповідних програм технічної допомоги та відсутність фінансування зі сторони держави не вдалось відвідати центри новітніх досягнень у галузі інформаційно-телекомунікаційних технологій ZTE, HUAWEI, XINWEI у КНР.

До висвітлення роботи Комітету неодноразово залучались представники засобів масової інформації. Всі вищезазначені заходи знайшли відображення на веб-сторінках сайту Верховної Ради України та Комітету з питань інформатизації та зв’язку, у статтях та інтерв’ю друкованих засобів масової інформації та телепередачах.

19 травня 2016 року Секретарем Комітету О.Матузко проведено особистий прийом громадян. Заявникам надано всебічну допомогу у вирішенні нагальних питань.

В даний час на розгляді в Комітеті знаходиться 113 законопроектів, з них 13 де Комітет визначено головним при їх опрацюванні та 100 проектів, які Комітет має розглянути і внести відповідні пропозиції щодо них до головного комітету.

Комітетом під час роботи четвертої сесії восьмого скликання отримано 1121 заяв і звернень від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті та враховані для використання в подальшому під час вдосконалення законодавства.

Під час засідань Комітету для отримання позицій зацікавлених сторін з питань обговорюваних під час засідань залучалися представники органів державної влади, профільних асоціацій, громадських організацій та бізнесу. Основним принципом роботи Комітету була прозорість, відкритість та готовність до діалогу.

Питання організаційно-інформаційного та консультативно-методичного забезпечення обслуговування діяльності Комітету здійснювалися секретаріатом Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету 8 скликання”

12 липня 2019 11:44
18 грудня 2018 17:00
17 липня 2018 12:44
19 січня 2018 14:04
23 червня 2017 14:44
20 січня 2017 16:44
06 липня 2016 14:41
01 лютого 2016 11:39
26 листопада 2015 18:05
01 вересня 2015 16:38