Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації зв’язку був створений 4 грудня 2014 року відповідно до постанови Верховної Ради України № 22-VII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

Протягом десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання проведено чотири засідань Комітету, на яких розглянуто 15 питання, 2 з яких присвячено обговоренню проектів законів Верховної Ради України та постанов.

Законотворча діяльність народних депутатів України – членів Комітету була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері електронних довірчих послуг, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо.

За поданням Комітету підготовлений до розгляду Верховною Радою України для прийняття у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень (реєстр. № 4302 від 24.03.2016), внесений народними депутатами України Данченком О.І., Бєльковою О.В., Семенухою Р.С., Матузко О.О., Шкрум А.І, що спрямований на створення умов для більш ефективного використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій, зокрема при обробці інформації (крім інформації, яка в установленому порядку віднесена до державної таємниці), якою володіють органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб'єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов'язковими для виконання, державні підприємства, установи та організації. Законопроект також покликаний сприяти ефективнішій взаємодії держави та суспільства та створить додаткові передумови для подальшого розвитку платформ інформаційно-комунікаційних технологій у різних сферах суспільного життя, насамперед у сферах державного управління, освіти та науки.

Очікують розгляду Верховною Радою України підготовлені Комітетом та рекомендовані для прийняття у першому читанні:

• проект Закону про електронні  комунікації (реєстр. № 3549-1 від 11.12.2015), внесений народними депутатами України Данченком О.І., Матузко О.О., Козирем Б.Ю., Семенухою Р.С., Загорієм Г.В., Третьяковим О.Ю., Шверком Г.А., Луценко І.С., Гринівим І.О., Вознюком Ю.В. Законопроект фактично пропонує нову гармонізовану із європейським законодавством редакцію Закону України «Про телекомунікації»;

• проект Закону «Про радіочастотний ресурс України» (реєстр № 5051 від 30.08.2016), внесений народними депутатами України Данченком О.І., Матузко О.О., Семенухою Р.С. Дана законодавча ініціатива спрямована на забезпечення впровадження в Україні сучасних радіотехнологій, спрощення умов користування радіочастотним ресурсом України, зменшення та впорядкування регуляторного впливу держави на відносини у сфері користування радіочастотним ресурсом, покращення умов ведення бізнесу в Україні з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах, запобігання правопорушенням у зазначеній сфері, гармонізацію законодавства України у регульованій сфері із законодавством Європейського Союзу та приведення його у відповідність із вимогами Міжнародного Союзу Електрозв’язку.

За результатами Висновку Комітету під час розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (реєстр. № 8462), поданого 08.06.2018 р. Кабінетом Міністрів України та проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (реєстр. № 8462-1), поданого 26.06.2018 р. народним депутатом України Семенухою Р.С., відзначено, що за час який минув після їх розробки та реєстрації, Верховною Радою України було внесено зміни до низки законів України з використанням застарілих термінів, а саме терміну «електронний цифровий підпис». У зв’язку з цим доцільно привести термінологію таких законодавчих актів у відповідність до законодавства у сфері електронних довірчих послуг шляхом подання доопрацьованого законопроекту від народних депутатів – членів Комітету з питань інформатизації та зв’язку на підставі ч. 2 статті 110 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», використовуючи за основу законопроекти реєстр. № 8462 та реєстр. № 8462-1, що і було зроблено.

Таким чином, за поданням Комітету підготовлений до розгляду Верховною Радою України для прийняття у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (реєстр. № 8462-д від 18.10.2018 р.).

За поданням Комітету підготовлений до розгляду Верховною Радою України для прийняття у першому читанні проект Закону про публічні електронні реєстри (реєстр. № 8602 від 13.07.2018 р.), поданий народними депутатами України Данченком О.І., Опанасенком О.В., Матузко О.О. та іншими, який здійснює унормування єдиного правового поля створення, функціонування та інформаційної взаємодії державних, комунальних та інших реєстрів, кадастрів та інформаційних систем.

30 червня 2018 року - 02 червня 2019 року були проведені виїзні комітетські слухання на тему: «Актуальні питання законодавчого забезпечення галузі інформаційно-комунікаційних технологій».

Учасники слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку відзначили, що на сьогодні стан розвитку ІКТ в Україні значно випереджає стан розвитку законодавства у цій сфері. Стан розбудови інформаційного суспільства та сфери ІКТ в Україні, у порівнянні зі світовими тенденціями, є недостатнім і не відповідає стратегічним цілям розвитку України. Законодавство у сфері телекомунікацій не відповідає ні потребам операторів, провайдерів телекомунікацій, ні інтересам споживачів телекомунікаційних послуг. А після ухвалення Радою Європи Європейського кодексу електронних комунікацій (Директиви (ЄС) 2018/1972 Європейського парламенту від 11 грудня 2018 року) вітчизняне законодавство катастрофічно відстає від європейського. Також висловлюють занепокоєння намірами фактичної ліквідації парламентського комітету, що опікується питаннями законодавчого забезпечення інформаційної та кібербезпеки країни, галуззю інформаційно-комунікаційних технологій, програмного забезпечення, електронного урядування, цифровізації суспільства тощо.

Комітет, окрім основної законодавчої діяльності, під час роботи дев’ятої сесії восьмого скликання організував та провів конференції, круглі столи та інших публічні заходи щодо обговорення розвитку ІКТ-галузі. А саме:

• 26 лютого 2019р. Олександр Данченко Голова Комітету відкрив форум ВІТ-2019 із доповіддю на тему: ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ;

• 12 березня 2019р. участь представників Комітету у відкритті Бізнес Клубу КПІ ;

• 20 березня 2019р.  Голова Комітету приймав участь у участь у форумі Digital Transformation.

Протягом сесії представниками Комітету приділялось важливе значення питанню міжнародного співробітництва.

Учасники конференції поділились українським досвідом та основними результатами реалізації Комунікаційної стратегії Верховної Ради України на 2017-2021 року. Було відмічено, що  стратегія спромоглась покращити рівень довіри до Верховної Ради України та сприйняття її як ефективної інституції серед громадян України, організацій громадянського суспільства, засобів масової інформації та міжнародних аудиторій.

Поряд з цим, було учасниками конференції вивчено нові  підходи до реалізації стратегії шляхом перерозподілу комунікаційних впливів, удосконалення процедур обміну інформацією всередині парламенту та застосування новітніх технологій та способів поширення інформації, осучаснення технічного оснащення.

Зважаючи на значні зрушення у міжпарламентській співпраці досягнуті Комітетом з питань інформатизації та зв’язку, та з метою продовження діалогу, розпочатого 29 листопада 2018 року, під час круглого столу «Ukrainian digital day» у стінах Європейського Парламенту, спільними зусиллями Представництва України при Європейському Союзі, була підготовлено зустріч голови Комітету Олександра Данченка із членом кабінету віце-президента Європейської Комісії пані Вівіан Лунела, для продовження обговорення нагальних питань цифровізації України та її подальшої інтеграції до єдиного спільного цифрового ринку ЄС.

На виконання рішення Комітету з питань інформатизації та зв’язку від 4 грудня 2018 року щодо питання Плану міжнародних заходів на 2019 рік, Голова Комітету Олександр Данченко прийняв участь у Всесвітньому саміті з питань інформаційного суспільства (ВСІС) в якості офіційного члена делегації України,  будучи зареєстровании Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, що є представником України (focal point) у Міжнародному союзі електрозв’язку (МСЕ).

У 2019 році ВСІС проходив з 8 по 12 квітня та відбувся в десятий раз. В цьому році захід проходив під гаслом "Інформаційно-комунікаційні технології для досягнення Цілей сталого розвитку". Як і раніше, ВСІС продовжує бути майданчиком для формування засад справедливого та рівноправного інформаційного суспільства.

В рамках програми візиту, Олександр Данченко провів низку зустрічей на високому рівні, зокрема відвідав офіційний прийом місії республіка Польща. 8 квітня відбулась зустріч із Секретарем МСЕ Houlin Zhao в ході якої було наголошено на необхідності підтримки та спрямування спільних зусиль на вирішення проблем з радіочастотним ресурсом, географічними назвами у мережі інтернет та кодами телефонії, які незаконно використовуються РФ на окупованих територіях. Олександр Данченко висловив слова вдячності і підтримки та вручив пам’ятну монету НБУ випущену з нагоди отримання Томосу та запросив Секретаря МСЕ відвідати Україну з офіційним візитом.

ВСІС сьогодні це, найбільша подія у сфері інформаційно-комунікаційних технологій і майданчик для діалогу впливових IT-експертів з усього світу.  Основна мета зустрічі - формування основних завдань щодо побудови відкритого для всіх інформаційного суспільства, в якому кожен міг би створювати інформацію і знання, мати до них доступ, користуватися і обмінюватися даними.

19 квітня 2019 року на адресу Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку надійшов лист адресований Голові Комітету О. Данченку від керівника групи підтримки України в Європейській комісії Генерального директорату з питань сусідства і розширення Європейської Комісії П. Вагнера підготовленого за наслідками співпраці Комітету із інституціями ЄС та у відповідь на інформацію  Комітету про стан законотворчої роботи.

У листі адресованому Комітету надається висока оцінка та вдячність за співпрацю Комітету із інституціями ЄС у напрямку становлення інформаційного суспільства, формування засад кібербезпеки та розбудови цифрової економіки в Україні.

 П.Вагнер відзначає низку спільних заходів, які сприяли досягненню зазначених результатів, а саме:

-  тренінг з кібергігієни та протидії дезінформації 4 грудня 2018;

- дослідження регулювання питання кібербзепеки та наближеність до норм директиви NIS, презентація 21 січня 2019;

-  навчання щодо протидії кіберзагрозам у виборчому процесі, 1-4 березня 2019;

- проект Твінінг ЄС щодо питань кібербезпеки та координації співпраці CERT.

 Поряд з цим, окреслені напрямки подальшої співпраці між Комітетом та інституціями ЄС, а саме:

- експертна підтримка питання кіберзахисту парламентських виборів в Україні;

- підтримка парламентських фракцій (партій) у виборчому процесі щодо забезпечення кращими практиками кібергігієни;

- експертна підтримка ЄС підготовки Комітетом законопроектів спрямованих на регулювання питань наближення до Спільного цифрового ринку ЄС на виконання норм угоди про Асоціацію;

- участь Комітету у проекті ЄС TAIEX та МЗС України подальшої боротьби із дезінформацією в інформаційному просторі.

Голова Комітету Олександр Данченко як заступник керівника групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Корея разом з представниками бізнесу та молоді із робочим візитом перебували Республіці Корея 3 травня 2019 року.

За перший день роботи корейським компаніям - членам Евроазійської Бізнес Асоціації було презентовано п’ять  інноваційних стартапів та два інвестиційних проекти. Після зазначених презентацій очікуються подальші перемовини щодо практичної реалізації проектів. Під час презентації українських вищезазначених проектів Данченко О. відзначив: «Вважаю розвиток зовнішньоекономічних відносин одним із пріоритетних для сучасної України. Це величезний потенціал, який ми не використовуємо!».

Голова Комітету Олександр Данченко відвідав у Сполучених Штатах Америки найбільшу у світі конференцію присвячену супутниковим технологіям 8 – 9 травня 2019 року. Як зазначив Олександр Данченко: «Україна потребує дуже швидких інноваційних та цифрових змін! Інакше не встигнемо і будемо пишатися тільки тим, скільки олії та меду відвантажили за кордон. Країні потрібна повністю нова економічна стратегія і базуватися вона повинна на цифровій трансформації, на внутрішньому ІТ ринку, на власному промисловому виробництві та абсолютно новій міжнародній економічній політиці».

10 травня 2019 року О. Данченко взяв участь у роботі конференції з питань української політики в Стенфордському університеті. Під час конференції передбачається обговорення питань політичного лідерства, політичного маркетингу, лідерства в громадських організаціях. 

На даний час на розгляді в Комітеті знаходяться 257 законопроектів, з них 32 - де Комітет визначено головним при їх опрацюванні та 225 - проектів, які Комітет має розглянути і внести відповідні пропозиції щодо них до головного комітету.

Комітетом під час роботи дев’ятої сесії восьмого скликання отримано 840 заяв і звернень від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті, а пропозиції вивчені та по-можливості враховані під час вдосконалення законодавства.

Під час проведення засідань Комітету постійно залучались представники органів державної влади, профільних асоціацій, громадянських організацій та бізнесу. Основним принципом роботи Комітету була прозорість, відкритість та готовність до діалогу.

Питання організаційно-інформаційного та консультативно-методичного забезпечення діяльності Комітету здійснювалися безпосередньо секретаріатом Комітету.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету 8 скликання”

12 липня 2019 11:44
18 грудня 2018 17:00
17 липня 2018 12:44
19 січня 2018 14:04
23 червня 2017 14:44
20 січня 2017 16:44
06 липня 2016 14:41
01 лютого 2016 11:39
26 листопада 2015 18:05
01 вересня 2015 16:38