11 лютого 2015 року у Комітеті з питань інформатизації та зв’язку відбулося подвійне засідання. Перша його частина відбулася за ініціативи члена Комітету, народного депутата України Ю. М. Мороко та за участі керівництва оператора зв’язку «Укртелеком». До участі з обговорення нагальних питань взаємодії з «Укртелекомом» були запрошені представники операторів, органів виконавчої влади та профільних громадських організацій. Юрій Курмаз, директор ПАТ «Укртелеком» доповів про стан справ та відповів на декілька блоків питань. Серед них: функціонування телекомунікаційної мережі спеціального призначення. Юрій Курмаз повідомив, що наразі затримка вирішення питання щодо передачі ТМСП виникла з боку Кабінету Міністрів.

     Присутні представники операторів зв’язку наголосили на непрозорих умовах доступу до кабельної каналізації (ККЕ) ПАТ «Укртелеком». Оператори скаржилися, що через непрозорість правил доступу до ККЕ вони не можуть повноцінно та вчасно надавати послуги зв’язку.

      В боку представників Національної комісії з питань регулювання зв’язку та інформатизації також було підняте питання щодо тарифів та правил доступу до ККЕ. За інформацією, наданою операторами та органами виконавчої влади, на місцевому рівні представники ПАТ «Укртелеком» на власний розсуд приймають рішення щодо видачі технічних умов та дозволів на доступ до ККЕ. 

     Учасники засідання домовилися, що Комітет за наявності пропозиції від гравців ринку, виступить консолідуючим органом для формування законодавчих ініціатив щодо регулювання діяльності операторів зв’язку.

      Друга частина засідання Комітету була присвячена обговоренню поточних проблем на ринках ІТ-дистрибуції та розробки програмного забезпечення. Відкриваючи засідання Олександр Данченко, Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку зазначив, що саме ця галузь ринку ІКТ вимагає найбільшої уваги та створення лояльних умов розвитку, оскільки розробники програмного забезпечення з України професійно конкурують на глобальному ринку та мають усі підстави для створення експортно орієнтованої галузі.

     Представники ринку наголосили на двох нагальних проблемах: мобілізація співробітників ІТ сектору та обмеження їх виїзду закордон. Олександр Данченко зазначив, що відповідні структури в органах законодавчої влади працюють над змінами до існуючого законодавства, щодо мобілізації працівників ІТ галузі.  Також члени Комітету запевнили учасників засідання, що готові надавати всіляку підтримку у питаннях внесення змін до Державного бюджету України, особливо в контексті єдиного соціального внеску та правил роботи з приватними підприємцями.

      Окремим питанням з представниками ІТ дистриб’юторів обговорили питання «сірого» імпорту. Дистриб’ютори відзначили, що зростаюча кількість нелегально ввезеного обладнання спричиняє низку перешкод в першу чергу у налаштуванні та сервісному обслуговування обладнання. Саме тому дистриб’ютори підтримують законодавчі ініціативи, які мають на меті боротьбу з нелегальними поставками обладнання.

     Виробники програмного забезпечення зі свого боку наголосили на необхідності вдосконалення законодавства у сфері захисту інтелектуальної власності.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини 8 скликання”

17 серпня 2018 18:12
30 липня 2018 13:23
10 липня 2018 16:20
03 липня 2018 17:06
01 червня 2018 12:03
30 травня 2018 15:47
22 травня 2018 10:05
25 квітня 2018 11:42
30 березня 2018 12:11
20 березня 2018 15:07