2 березня 20015 року відбулося чергове засідання Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку. Члени Комітету розглянули ряд законопроектів, які визначені профільними для ринку ІКТ.

     Законопроект № 2171 щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних, поданий Президентом України, передбачає створення Центральним органом виконавчої влади у сфері електронного врядування єдиного державного веб-порталу відкритих даних. Оприлюднена на такому веб-порталі інформація має стати дозволеною для використання та поширення. Комітет з питань інформатизації та зв’язку вважає, що відповідно до своїх предметів відень, має стати головним з опрацювання цього законопроекту, а також вважає за доцільне отримати додаткове обґрунтування необхідності створення  дублюючого механізму забезпечення доступу до інформації, визначеної проектом Закону, зважаючи на те, що всі державні органи вже мають свої офіційні веб-сайти, через які забезпечується доступ до цієї інформації. На думку Комітету, законопроект потребує фінансово-економічного обґрунтування та висновку Кабінету Міністрів України. Таким чином, Комітет рекомендує прийняти законопроект № 2171 за основу з урахуванням зауважень.

    Законопроект «Про Регламент Верховної Ради України (щодо народної експертизи законопроектів)» № 1152 Комітет рекомендує відхилити через невідповідність до вимог нормопроектувальної техніки. Згідно запропонованих змін, до підготовки до першого читання усі законопроекти мають пройти народну експертизу.

    Законопроект № 1127 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення деяких положень, що регулюють порядок здійснення державних закупівель)» рекомендовано відправити на доопрацювання

Рекомендувати Верховній Раді України відхилити проект Закону України «Про зміну системи регулювання економіки» за № 1069. Законопроектом пропонується призупинення дії окремих положень 87 законодавчих актів в частині отримання суб’єктами підприємницької діяльності дозвільних документів та інших норм що регулюють господарську діяльність, в тому числі Закону України «Про радіочастотний ресурс України» та Закону України «Про телекомунікації». Головне науково-експертне управління у своєму висновку зазначає, що у проекті закладаються передумови для появи правових прогалин. НКРЗІ в своєму висновку наводить ряд зауважень та зазначає, що прийняття законопроекту несе за собою загрозу монополізації ринку надання телекомунікаційних послуг та використання радіочастотного ресурсу України. Свої зауваження також надала і Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, зокрема зазначили, що у законопроекті слід враховувати європейський досвід щодо системності реформування дозвільної системи при встановленні нових процедур регулювання економіки, зокрема, забезпечення балансу інтересів держави, підприємця та споживачів.

     Законопроект № 1121 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо внесення проектів законів України до Верховної Ради України)» члени комітету рекомендують відхилити, погоджуючись із висновком Головного науково-експертного управління, в якому зазначено, що запропонована у проекті вимога до депутатів парламентської більшості погоджувати з Урядом свої законопроекти та надавати позитивний висновок Кабінету Міністрів України при реєстрації такого законопроекту ставить реалізацію депутатами свого права законодавчої ініціативи у залежність від волі й рішення іншого суб’єкта і таким чином встановлює не передбачене Конституцією України обмеження права законодавчої ініціативи народних депутатів України. 

     Окрім розгляду законопроектів, члени Комітету погоди план роботи на березень, який розміщено на офіційному сайті Комітету та обговорили питання, що стосуються операційної роботи Комітету.

 

За додатковою інформацією звертатися:

Катерина Машевська

Email: mashevska@rada.gov.ua

Тел.: +380675370266

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини 8 скликання”

17 серпня 2018 18:12
30 липня 2018 13:23
10 липня 2018 16:20
03 липня 2018 17:06
01 червня 2018 12:03
30 травня 2018 15:47
22 травня 2018 10:05
25 квітня 2018 11:42
30 березня 2018 12:11
20 березня 2018 15:07