28 січня відбулася робоча онлайн-зустріч представників Комітету з питань цифрової трансформації ВРУ із представниками бізнесу та стейкхолдерами законопроєктів про Дія Сіті. Тема зустрічі: «Обговорення питання щодо подальших етапів реалізації проекту Дія Сіті».

Народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Михайло Крячко подякував представникам бізнесу за активну участь у роботі над законодавством, яке визначає правове підґрунтя для функціонування спецрежиму Дія Сіті. «Наша мета — захист інтересів усіх учасників ІТ-ринку: роботодавців, найманих працівників, інвесторів. Ми прагнемо перетворити Україну на найбільший ІТ-хаб Східної Європи, комфортне місце для ведення ІТ-бізнесу, захищене від надмірної зарегульованості чітко прописаними правилами гри», - зауважив Крячко.

Народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв  зазначив, що всі зміни будуть передбачені у максимально збалансованому законопроєкті № 4303-д, розробленому на основі базового законопроєкту № 4303 та альтернативних № 4303-1 та № 4302-2. Комітет отримав багато правок та побажань від бізнесу, більше 70% з яких буде враховано.

Депутат анонсував зміни, які мають бути враховані у законопроєкті №4303-д. Зокрема, планується розширити види діяльності в рамках Дія Сіті – за виключенням діяльності дата-центрів. При цьому до 10% діяльності може відноситись до інших сфер. Прийнято рішення скасувати оцінку плану реалізації стартап-проектів при наданні їм статусу резидента Дія Сіті.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ-індустрії Олександр Борняков наголосив, що буде знижено повноваження міністерства.

«Мінцифра не регулятор та не має наміру ним стати. Більше того, ми ЗА дерегуляцію та саморегулівну організацію, яка буде складатися з учасників ринку. ІТ – це простір для росту. Наше завдання, як державного органу, гарантувати галузі такі умови, за яких цей ріст можливий. Найкраще, що ми можемо зробити – мінімізувати втручання», сказав Олександр Борняков.

Зокрема, міністерство не матиме права запитувати інформацію у резидентів, а буде отримувати її лише з офіційних джерел. Крім цього рішення про негативні ознаки резидентів Дія Сіті буде прийматися лише на підставі інформації інших офіційних джерел. Замість оцінки відповідності компанії критеріям резидентства Дія Сіті, Мінцифри зможе тільки констатувати відповідність/невідповідність, базуючи рішення на аудиторських звітах. Міністерство повністю відмовилось від встановлення вимог щодо резидентства, такі вимоги будуть або чітко прописані в законі, або встановлюватись Кабінетом Міністрів України. Виключний перелік чітких підстав для прийняття рішень про залишення звернення без розгляду, про відмову в набутті статусу резидента Дія Сіті, про набуття статусу та про втрату статусу і порядок прийняття цих рішень буде максимально деталізовано в Законі.

У зв'язку зі збільшенням кількості випадків зараження COVID-19 у Верховній Раді та необхідністю дотримуватись карантинних обмежень,  захід провели онлайн. На ньому були присутні народні депутати, представники бізнесу та бізнес-асоціацій, центральних органів виконавчої влади, Проєктного офісу Дія Сіті. Робоча зустріч була проведена з метою спільного опрацювання зауважень, відгуків та пропозицій до законопроєктів про Дія Сіті (№4303, №4305).

У зустрічі взяли участь представники об’єднань бізнесу: Європейська бізнес-асоціація, Асоціація IT Ukraine, Федерація роботодавців України, Спілка українських підприємців, Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA), Європейська асоціація програмної інженерії (EASE), Асоціація Software Ukraine, Hi-Tech Office Ukraine.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Повідомлення”

29 червня 2021 12:05
24 червня 2021 13:59
18 червня 2021 16:08
17 червня 2021 09:35
04 червня 2021 14:09
24 травня 2021 12:03
20 травня 2021 11:13
18 травня 2021 14:44
17 травня 2021 13:23
06 травня 2021 09:50