Інформація про роботу Комітету з питань інформатизації та зв’язку протягом третьої сесії восьмого скликання Верховної Ради України

Комітет
01 лютого 2016, 11:39

Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації зв’язку був створений 4 грудня 2014 року відповідно до постанови Верховної Ради України № 22-VII «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання».

Протягом третьої сесії восьмого скликання Верховної Ради України проведено 10 засідань Комітету, на яких розглянуто 59 питань, 27 з яких присвячено обговоренню проектів законів Верховної Ради України та постанов.

Комітетом під час роботи третьої сесії сьомого скликання отримано 573 заяв і звернень від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті та враховані для використання в подальшому під час вдосконалення законодавства.

За ініціативою Комітету з питань інформатизації та зв’язку протягом третьої сесії восьмого скликання прийнято Постанову від 25.11.2015 № 829-VIII про проведення парламентських слухань на тему "Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору"

Метою зазначеного заходу є аналіз стану реалізації державної політики з реформування галузі інформаційно-комунікаційних технологій України як складової цілісної загальнодержавної політики, розробка та прийняття відповідних рекомендацій Верховної Ради України.

Передбачається, що проведення такого обговорення буде сприяти розгортанню широкої суспільної дискусії, стимулюватиме прискорення впровадження новітніх інформаційно-комунікаційних технологій у соціально-економічній сфері країни.

 Комітетом відпрацьовано та внесено подання про розгляд Верховною Радою України у першому читанні:

- проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про радіочастотний ресурс України" (№ 2448а від 27.07.2015, поданий КМУ). Метою законопроекту визначено забезпечення можливості розробки перспективних радіолокаційних засобів контролю космічного простору, які будуть вирішувати питання термінового виявлення та визначення параметрів руху космічних об’єктів незалежно від частини доби, погодних і астрокліматичних умов. Враховуючи суттєві зауваження до зазначеної ініціативи Комітетом 25.11.2015 року (протокол № 30) прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити вказаний законопроект;

- проект Закону про електронні довірчі послуги (№ 2544а від 31.08.2015, поданий КМУ). Даний законопроект направлений на реформування законодавства у сфері електронного цифрового підпису з урахуванням досвіду Європейського Союзу, розбудови єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг. Враховуючи певні зауваження до вказаного законопроекту Комітет на своєму засіданні 17.11.2015 року (протокол № 29) вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект в першому читанні за основу;

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України (№ 3224 від 05.10.2015, поданий КМУ). Законопроект розроблено з метою уточнення переліку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, з безконтактним електронним носієм або без такого, усунення правових прогалин в діючому правовому регулюванні. 28.01.2016 року Верховная Рада проголосувала за дану законодавчу ініціативу в першому читанні. Верховна Рада України доручила Комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Комітет очікує на розгляд Верховною Радою України інших законопроектів, які отримали оцінку експертного середовища, проаналізовані Комітетом та стосовно яких прийняті рішення, а саме:

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку сфери поштового зв’язку (№ 1860 від 27.01.2015, внесений Левченком Ю.В. та іншими народними депутатами). Комітет на своєму засіданні 04.03.2015 р. (протокол № 13) прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України направити вказану законодавчу ініціативу на доопрацювання;

- проект Закону про особливості здійснення процедур державної закупівлі телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо та телесигналів для розповсюдження радіо та телепрограм (за винятком послуг мобільного зв’язку та послуг Інтернет-провайдерів, № 2744 від 27.04.2015, поданий КМУ). Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку розглянув на своєму засіданні 17.06.2015 року (протокол № 21) ухвалив рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу зазначений законопроект;

- проект Закону про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про захист персональних даних» (щодо удосконалення системи захисту персональних даних, № 2959 від 26.05.2015, внесений народним депутатом Тетеруком А.А.). Комітет на своєму засіданні 07.10.2015 р. (протокол № 27) прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити вказану законодавчу ініціативу.

 З урахуванням важливості протистояння сучасним викликам забезпечення кібербезпеки при Комітеті створена робоча група по доопрацюванню законопроекту «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (№ 2126а від 15.09.2015, внесений Лук’янчуком Р.В. та іншими народними депутатами).

Метою проекту Закону є створення національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин разом із організаційно-адміністративними та техніко-технологічними заходами шляхом комплексного підходу у тісній взаємодії державного і приватного секторів та громадянського суспільства.

Комітетом отримано низку зауважень та пропозицій від громадянського суспільства та державних органів, саме тому було вирішено продовжити роботу над вказаним законопроектом, оскільки він є концептуальним та вкрай необхідним в сучасних умовах.

04.09.2015 Голова Комітету Олександр Данченко відвідав конференцію Всеукраїнська конференція "Telecom Ukraine". У своїй доповіді прозвітував про роботу Комітету перед галуззю, презентував концепцію створення Консультативної ради з питань розвитку інформаційного суспільства.

21.09.2015р. представники Комітету прийняли участь в Ukrainian Software Development Forum 3.0. у Торгово-промисловій палаті України, який щорічно проводить Асоціація "Інформаційні технології України".

30.09.2015 Голова Комітету Данченко О.І. в якості спікера виступав на «VI українському форумі з управління Інтернетом», де вказав на важливість законодавчого забезпечення кібербезпеки, участі громадськості в законотворчому процесі, а також непоодиноких випадків обшуків представників ІКТ-ринку із вилученням серверів.

01.10.2015 відбувся захід в форматі круглого столу на тему: "Захист прав пацієнті в Україні та шляхи його вдосконалення" за участі представників Комітету.

08.10.2015р. Голова Комітету Олександр Данченко взяв участь у відкритті галузевої конференції Telecom, IT, Media. Конференція об'єднала учасників ринку з метою обговорення нових технологій, перспективних напрямків розвитку ринку, ключових питань, що виникають в галузі ІКТ.

12.11.2015 представники Комітету приймали участь у роботі круглого столу на тему: "Надання нотаріальних послуг у сільській місцевості".

18.11.2015 Голова Комітету Олександр Данченко взяв участь у відкритті міжнародної конференції «Сучасні інформаційно-телекомунікаційні технології», яка організована Державним університетом телекомунікацій.
У своїй доповіді Олександр Данченко наголосив щодо важливості спиратися на міжнародний досвід у питаннях реформування галузі інформаційно-комунікаційних технологій.

19.11.2015 Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж в Комітеті презентувала свою Концепцію розвитку інформаційного простору України 2020.

20.11.2015 представники Комітету приймали участь в семінарі на тему "Ефективний парламент: міжнародний досвід. Проблемні аспекти та шляхи вдосконалення діяльності народних депутатів України".

23.11.2015 у Верховній Раді України пройшла двостороння зустріч між Головою парламентського Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександром Данченко і керівником Зонального відділення Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ) Орозобеком Кайиковим.

27.11.2015 представники Комітету приймали участь у конференції під егідою Ради Європи щодо конституційної реформи та ін.

У грудні 2015 Комітет активно долучився до роботи над Державним бюджетом України на 2016р. та змінами до Податкового кодексу України. 22 грудня Голова Комітету Олександр Данченко направив листи на Арсенія Яценюка, Наталію Яресько та Андрія Павелко з вимогою скасувати підвищення на 26,7% ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом в усьому діапазоні.

Вже на наступному засіданні Комітету 24 грудня 2015 Комітет прийняв рішення щодо збільшення бюджетного фінансування інформатизації та зв’язку, а саме:

- керівництво та управління у сфери електронного урядування України збільшення на 5639,5 тис.грн.;

- електронне урядування та Національна програма інформатизації збільшення на 227315 тис.грн.;

- адміністрацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації збільшення на 253000 тис.грн.;

- керівництво та управління у сфері зв’язку та інформатизації збільшення на 770 тис.грн.

Народні депутати члени Комітету неодноразово перебували у міжнародних відрядженнях де обмінювалися досвідом із іноземними колегами та переймали нові підходи до законодавчого процесу, а також державного управління в контексті інтеграції інформаційно-комунікаційних технологій.

3 вересня 2015 Голова Комітету Данченко О.І. провів міжнародну зустріч з делегацією Іраку на чолі з Міністром комунікацій Хасан Кадім Хасан Аль. Під час зустрічі обговорили питання можливої співпраці в галузі телекомунікацій, впровадження нових технологій, обміну досвідом у розбудові інфраструктури.

8 вересня 2015 Перший заступник Голови Комітету Лук’янчук Р.В. та Член Комітету Бабенко В.Б. відвідали Державу Ізраїль з метою перейняття досвіду управління державою в умовах протидії військовим загрозам.

14 вересня 2015 Голова Комітету Данченко О.І. та Член Комітету Семенуха Р.С. відвідували м. Таллінн (Естонська Республіка) з метою отримання міжнародного досвіду щодо впровадження біометричного паспорту і системи його обслуговування.

24 вересня 2015 Голова Комітету Данченко О.І. відбув до Федеративної Республіки Німеччина для участі у семінарі для грузинських та українських парламентарів на тему: «Комплексний підхід до реформи сектору безпеки».

25 вересня 2015 Член Комітету Бабенко В.Б. відвідав Литовську Республіку з робочим візитом щодо реалізації програми міжпарламентської співпраці між Литвою та Україною.

30 жовтня та 05 листопада 2015 в Італійській Республіці проходили заходи Центральноєвропейської ініціативи де приймав участь Член Комітету Бабенко В.Б.

До висвітлення роботи Комітету неодноразово залучались представники засобів масової інформації. Всі вищезазначені заходи знайшли відображення на веб-сторінках сайту Верховної Ради України та Комітету з інформатизації та зв’язку, у статтях та інтерв’ю друкованих засобів масової інформації та телепередачах.

Під час засідань Комітету для отримання позицій зацікавлених сторін з питань обговорюваних під час засідань залучалися представники органів державної влади, профільних асоціацій, громадянських організацій та бізнесу. Основним принципом роботи Комітету була прозорість, відкритість та готовність до діалогу.

Питання організаційно-інформаційного та консультативно-методичного забезпечення обслуговування діяльності Комітету здійснювалися секретаріатом Комітету.