У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «про хмари»

Комітет
25 березня 2016, 14:36

     Народні депутати Олександр Данченко, Ольга Бєлькова, Роман Семенуха, Олена Матузко та Альона Шкрум зареєстрували проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень».

     Законопроектом передбачається виконання завдань щодо введення поняття «хмарні обчислення» та похідних у законодавство, розширення можливостей використання інноваційних засобів передавання та зберігання інформації, яка не містить державної таємниці. Законопроектом передбачено умови використання «хмарних обчислень», які сертифіковані за національними та міжнародними стандартами.

     «Окрім регламентації цим законопроектом основних принципів «хмарних технологій», ми ставили собі за мету активний розвиток та впровадження ІКТ не лише у сфері державного управління, але й в освіті, науці, медицині, соціальному захисті. Одним із головних завдань в умовах військової агресії є інформаційна безпека та захист інформаційного суверенітету», - зазначив Олександр Данченко, Голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку.

     Під час розробки норм законопроекту, автори вивчали досвід країн світу, зокрема Великобританії (державний проект G-Cloud), Бельгії, Данії, Норвегії, Швеції.

     Проектом пропонується внести зміни до Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» та Закону України «Про захист персональних даних» з метою врегулювання відносин щодо обробки певних видів інформації в системах хмарних обчислень.