Комітет переймає досвід Естонії з електронного урядування

Комітет
31 травня 2016, 12:16

  

Таллінська конференція із електронного урядування проводиться щорічно з метою публічного обговорення тенденцій розвитку державний послуг за допомогою ІКТ технологій, вивчення впливу е-урядування на темпи економічного зростання та прозорість діяльності органів державної влади.

Цього року вона проходить 30-31 травня 2016. Участь делегації Комітету у зазначеному заході була передбачена Планом міжнародних зв'язків Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку на 2016 р.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся президент Естонії Тоомас Хендрік. Одним із найбільш прогресивних був виступ міністра з цифрових питань Франції, Алекси Лемаріе.


Завідувач Секретаріату Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Старинець, приймає активну  участь у низці сесій присвячених розвитку інноваційної складової економіки через підвищення освіченості населення, запровадження систем електронної ідентифікації як основи подальшого розвитку як системи адміністративних послуг так і електронної комерції, тощо.

Досвід Естонії у розвитку е-урядування дозволяє визначити наступні позитиви здобутки електронних послуг, як: цілодобовий доступ зі збереженням конфіденційності; використання дистанційних каналів комунікації вносить вклад у збереження природи; зменшення адміністративного навантаження; легка форма заповнення он-лайн форм нівелює наявність технічних помилок; прозорість у сфері державних закупівель створює сприятливі умови для бізнесу; е-послуги зменшують простір для корупції і збільшують довіру до органів влади.

Україна у своєму розвитку також обрала шлях розвитку системи е-урядування шляхом, з метою забезпечення балансу інтересів держави, суспільства та бізнесу. Отже використання досвіду Естонії є досить актуальним і корисним, що знайде своє відображення у законотворчій та аналітичній роботі Секретаріату Комітету.