Зустріч Комітету з питань інформатизації та зв'язку із представниками комерційного підрозділу посольства США в України

Комітет
08 червня 2016, 17:44

 

7 червня пройшла зустріч у Комітеті з питань інформатизації та зв'язку із присутні Б.Хафнер (Betsy Hafner) із офіс торгівельного представника США та та Т.Ватсон (Trae Watson) експерта економічного відділ посольства США в Україні. Ініціатором зустрічі виступили представники посольства  з метою обговорення цілій та завдання щодо законодавчої підтримці реформ у галузі ІКТ, підвищення інвестиційної привабливості України тощо. Зі сторони Комітету у зустрічі прийняли участь голова Комітету О.Данчеко та член Комітету Ю.Мороко.

Серед основних перешкод на шляху підвишення інвестиційної привабливості на думку представників США було питання не захищеності авторських та суміжних прав через засилля піратського контенту на території України, що на їх думку є головною перепоною до залучення прямих інвестицій у галузь. Для проведення інвентаризації комплексу проблеми пов’язаних із цим питання було домовлено провести робочу зустріч із залученням фахівців США, ЄС, Кабінету Міністрів України, Адміністрації Президента та профільними асоціаціями галузі ІКТ України з метою розробки плану дій з боротьби із нелегальним використанням авторських прав у комплексі із розробкою та прийняттям дієвого законодавчого механізму.

Поряд з цим було наголошено на необхідності усестороннього розгляду у Комітеті законопроекту «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет» №4629 від 10.05.2016, який спрямований на запровадження прозорого, передбачуваного та ефективного механізму припинення порушень авторського і суміжних прав шляхом видалення або унеможливлення доступу до інформації у мережі Інтернет, запровадження механізмів протидії повторним порушенням  авторського права і суміжних прав в мережі Інтернет, впровадження відповідальності власників веб-сайтів, а також відповідальності інформаційних посередників за невиконання вимог щодо усунення порушень авторського права і суміжних прав, якщо відповідні суб’єкти були повідомлені належним чином про такі порушення.

Голова Комітету О.Данчеко наголосив на тому, що «головним елементом у всіх реформах є присутність політичної волі, якої нажаль, в багатьох випадках, у керівників нашої держави не має. Як приклад, навів те що і зараз у поліції та СБУ є багато інструментів для ефективної боротьби з розповсюджувачами нелегального контенту та порушниками авторських прав, але чомусь вони їх у повній мірі не використовують. В тому же час, фактично займаються вилученням серверів у ІТ на підставі сумнівних фактів порушення законодавства.»

Крім того, на зустрічі було відмічено про необхідність законодавчого унормування використання хмарних технологій, зокрема і у державному секторі, досягненню чого сприятиме прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень» №4302 від 24.03.2016.

Учасники зустрічі відмітили необхідність інтенсифікації використання інформаційно-комунікаційних технологій у сфері державного управління, освіти, науки та інших сферах суспільного життя, що сприятиме побудові моделі більш ефективної взаємодії держави та суспільства та дерегуляції ринку інформаційних технологій. Зазначене можна досягнути за умови створення у державі єдиного органу який би координував питання розвитку ІКТ.