Парламент прийняв Закон про внесення змін до деяких законів України спрямований на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України за реєстр. №3224

Комітет
15 липня 2016, 11:32

 28 січня  2016 року законопроект за реєстр. №3224 було прийнято Верховною Радою України  у першому читанні. 14 червня направлено до Комітету на повторне друге читання. Відповідно до регламенту Комітет приймав пропозиції до 28 червня.

Комітет з питань інформатизації та зв’язку розглянув на своєму засіданні 6 липня 2016 року проект Закону та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді його прийняти його в другому читанні та в цілому як закон в редакції Комітету.

Всього до проекту Закону надійшло 136 пропозицій від суб’єктів законодавчої ініціативи. Зазначені пропозиції були опрацьовані та підготовлено текст  остаточної редакції законопроекту після розгляду їх у Комітеті з питань інформатизації та зв’язку.

Однією із ключових новацій законопроекту є запровадження паспорту громадянина України у формі картки із електронним носієм, який містить інформацію про особу, що дозволить звести до мінімуму ймовірність проходження процедури ідентифікації іншою особою. Крім того, це сприятиме підвищення ефективності заходів національної безпеки в умовах військової агресії. Право на відмову від внесення біометричної інформації забезпечуватиме дотримання конституційного принципу недискримінаційності, рівності громадян перед законом незалежно від віросповідання.

Функціонування в державі єдиного зразка паспортних документів із високим ступенем захисту заведе до мінімуму можливість їх підробки.

Пропозиції народних депутатів щодо збільшення вартості надання адміністративних послуг Комітет пропонує відхилити, поряд з цим пропонується підтримати пропозиції щодо здешевлення адмінпослуг та скорочення терміну їх надання!!! Крім того, пропонується також підтримати пропозиції та зауваження Головного юридичного управління, які надавались раніше.

Законопроект передбачає затвердження граничного рівня вартості адмінпослуг на рівні Закону, а не підзаконними актами як сьогодні. При чому, органи місцевого самоврядування можуть звільняти окремі категорії осіб від оплати вартості адміністративної послуги за оформлення, обмін документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, а також приймати рішення про компенсації таким категоріям осіб вартості адміністративної послуги, яка зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Верховна Ради України 14 липня 2016 року ухвалила рішення прийняти  законопроект  за реєстр. №3224 у другому читанні та в цілому як закон у редакції Комітету.