Відбулось спільне засідання Комітету з питань інформатизації та зв’язку із Комітетом з питань запобігання та протидії корупції щодо системи електронного декларування

Комітет
18 серпня 2016, 16:32

 18 серпня 2016 року відбулось спільне засідання Комітету з питань інформатизації та зв’язку з Комітетом з питань запобігання та протидії корупції на тему: «Про зрив повномасштабного запуску єдиного державного реєстру декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

У зазначеному заході взяли участь представники Кабінету Міністрів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Державного агентства з питань електронного урядування, Програми розвитку ООН в України, провідних асоціацій ІКТ галузі, громадські діячі.


Актуальне для України питання щодо створення інформаційної інфраструктури з боротьби із корупцією не могло розглядатись без залучення Комітету з питань інформатизації та зв’язку, оскільки до його предметів відання віднесено питання технічного та криптографічного захисту інформації. Причиною став неуспішний запуск системи електронного декларування, замовником якої було – ПРООН в України, виконавцем – ТОВ «Міранда», а бенефіціаром – НАЗК.

Представники Національного агентства з питань запобігання корупції, Держспецзвязку та ТОВ «Міранда»  поінформували в ході обговорення обставини та причини не належного введення в експлуатацію програмно-апаратного комплексу з організації електронного декларування.

За результатами засідання наголошено на відсутності належної координації зі сторони Уряду важливих інфраструктурних проектів у галузі інформаційних технологій у рамках єдиного центрального органну виконавчої влади у цій сфері.

Крім того, незважаючи на створені належні політичні та законодавчі умови для старту системи електронного декларування, функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції, відсутність у системі уряду центрального органу виконавчої влади відповідального за розвиток та провадження інформаційно-комунікаційних технологій на рівні держави, показало низьку інституційну зрілість у впровадженні не складних завдань, але поставило під загрозу отримання Україною безвізового режиму та подальшого пакету макрофінансової допомоги.