Круглий стіл на тему: «Попередній розгляд проекту Закону України «Про Державне бюро військової юстиції» та проекту Закону України «Про Державне бюро військової юстиції» від 05.07.2018 року

Комітет
10 липня 2018, 16:40

 

05.07.2018 в Комітеті з питань інформатизації та зв’язку відбувся круглий стіл на тему: «Попередній розгляд проекту Закону України «Про Державне бюро військової юстиції» реєстр. № 8387 від 21.05.2018, поданий народними депутатами України Кожем’якіним А.А. та іншими. та проекту Закону України «Про Державне бюро військової юстиції» реєстр. № 8387-1 від 25.05.2018, поданий народним депутатом України Купрієм В.М.».

Участь в засідання взяли народні депутати України – Данченко О.І., Купрій В.М., Пастух Т.Т., Семенуха Р.В. представники Адміністрації Державної прикордонної служби України, Рахункової палати, Державної фінансової інспекції України, Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державного бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України, Головного управління розвідки України, Служби безпеки України, Державного космічного агентства, Вищої ради правосуддя, Державного агентства з питань електронного урядування України та громадських організацій.

Під час обговорення Народний депутат України, Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Данченко Олександр навів приклади втручання правоохоронних органів у діяльність бізнесу під надуманими підставами, які є недопустимим у сучасному суспільстві.

Народний депутат України Купрій Віталій вказав на те, що функція державного нагляду (контролю) викладена невдало, загальними фразами і не встановлює меж цього нагляду (контролю), дозволяє її розширене тлумачення, що призведе до встановлення всеохоплюючого контролю за усією діяльністю військових силових структур. При цьому органу надано надширокі повноваження, зокрема, отримувати доступ до інформації, яка становить банківську таємницю, забезпечувати охорону арсеналів, баз і складів Збройних Сил країни, проводити розшук вогнепальної зброї, проводити перевірки. Під час аналізу підслідності вказано на те, що встановлення суб’єктної підслідності у такому вигляді звужує підслідність Державного бюро військової юстиції; неприпустимим є можливість визначення підслідності конкретним військовим прокурором.

 Також у виступі було наголошено на неефективності діяльності Головної військової прокуратури, співробітників слідчих підрозділів якої і планується залучати до служби в Державному бюро військової юстиції.

Народний депутат України Пастух Тарас вказав на недопустимість передання повноважень, які наразі здійснюються Військовою службою правопорядку, до Державного бюро військової юстиції. Обґрунтовується така думка тим, що законодавством та рішеннями керівництва держави передбачено реформування  Військової служби правопорядку.

Народний депутат України Семенуха Роман наголосив на тому, що на сьогодні органами, які мали розслідувати військові злочини, здійснюється непритаманна діяльність, зокрема, розслідування економічних злочинів. Вказано на тому, що з десяти тисяч проваджень, відкритих за фактом ухилення від сплати податків, позитивний для держави результат – відшкодування збитків за вироком суду – досягається у одиничних випадках.

Окрім цього, було детально розглянуто позиції державних органів, громадських організацій та прийнято проект Резолюції
(текст Резолюції доступний за посиланням: http://komit.rada.gov.ua/news/dijaln_komit/act_k/73217.html )