У Верховній Раді відкрилася виставка, присвячена захисту дітей від сексуального насильства в Інтернеті

Комітет
04 лютого 2020, 18:01

4 лютого 2020 року у Верховній Раді України відкрилася виставка «Сексуальне насильство над дітьми: онлайн-вимір». Виставка приурочена до міжнародного Дня безпечного Інтернету, який відзначається 11 лютого.

 

Експонати виставки відображають реальне листування дітей зі злочинцями, шокуючу міжнародну статистику та новітні дослідження у цій сфері.

 

Наприклад, кожні 5 хвилин Internet Watch Foundation знаходить в Інтернеті фото чи відео із сексуальним насильством над дитиною (дитяча порнографія), 40% з них містять зображення дітей молодших десяти років.

10-20 євро – вартість онлайн-трансляції сексуального насильства над дитиною, 46 млн зображень сексуального насильства над дітьми зберігаються в базі Європолу.

 

Головна задача виставки – добитися криміналізації зберігання та перегляду матеріалів, що зображують сексуальні насильства над дітьми, розробити спрощений механізм блокування та видалення таких матеріалів хостерами та Інтернет провайдерами, криміналізувати грумінг. 

 

У відкритті виставки взяли участь Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан, заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв та радник з питань безпечного Інтернету для кожної дитини при Віцепрем'єр-міністрі — Міністрі цифрової трансформації України Анастасія Дьякова.

 

Микола Кулеба навів статистику з онлайн-дослідження. Наприклад, кожна третя дитина згодна на зустріч із незнайомцем, а 85% батьків взагалі не знають, куди можна сповістити про проблему онлайн. Микола наголосив на тому, що потрібно докласти зусиль, щоб Інтернет був безпечним для дитини, і розповів про Національну стратегію із захисту дітей в Інтернеті, яка розробляється спільно з Віцепрем’єр-міністром – Міністром цифрової трансформації та представниками уряду.

 

Валерія Іонан розповіла про ініціативи та плани з подолання сексуального насильства над дітьми в Інтернеті. В січні Міністерство цифрової трансформації запустило Національну онлайн-платформу з цифрової грамотності. На ній вже доступний освітній серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті». Серед наступних планів – створення координаційної ради, сервісів психологічної підтримки жертвам та батькам, навчальних курсів та гарячої лінії з кібербулінгу.

 

Єгор Чернєв назвав три шляхи вирішення цієї серйозної проблеми. Перший – криміналізація вироблення, розповсюдження, зберігання та використання матеріалів, які зображують сексуальне насильство над дітьми. Другий – кібергігієна: важливо вже з молодших класів навчати дітей, яку інформацію можна залишати в Інтернеті, Третій – блокування контенту на рівні провайдерів і хостингів. Єгор гарантував підтримку з боку Міністерства та Комітету в питаннях необхідних змін до законодавства для досягнення цих цілей та посилення відповідальності.

 

Анастасія Дьякова наголосила, що все більше злочинів сексуального насильства над дитиною розпочинається у соціальних мережах та чатах онлайн-ігор. На жаль, на запити української поліції вони реагують неохоче, а у більшості випадків відповіді немає взагалі.  Інтернет надає дітям безліч можливостей, але таку ж безліч можливостей він надає і злочинцям. Ми маємо замислюватися на державному рівні не лише про кібербезпеку, але і про кіберзахищеність — коли в центрі захисту стоїть не інформація, гроші чи стратегічні об’єкти, а стоїть реальна людина — її життя, психологічне здоров’я та репутація. 

 

Виставка відбулася за сприяння Міністерства та Комітету цифрової трансформації спільно з Уповноваженим Президента України з прав дитини та триватиме до 12 лютого 2020 року. 

 

Продовженням виставки стане Круглий Стіл на тему: «Зміни законодавства щодо захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті».

Захід відбудеться 12 лютого о 10:00 у Конференц-залі Верховної Ради, вул. Грушевського 5.