Обмінюємося досвідом з американськими експертами в рамках cyber-dialogue UA-US

Комітет
06 березня 2020, 11:38

Продовжуємо обмін досвідом з експертами зі Сполучених Штатів.

 5 березня заступники голови Комітету Єгор Чернєв та Олександр Федієнко і член Комітету Роман Соха зустрілися з представниками державних установ, профільних та неурядових організацій США.

Ключовою темою обговорення була кібербезпека в Україні. Але розглядали й інші питання, які стосуються діджиталізації:

·       рішення, які допомагають боротися з корупцією та забезпечують комфортну взаємодію держави з громадянами — застосунок та портал «Дія»;

·       законодавчі ініціативи Комітету — законопроєкти про електронні комунікації, хмарні обчислення, захист персональних даних, критичну інфраструктуру;

·       стратегія цифрового розвитку Украіни та трансформація економіки з ресурсної на цифрову, а згодом — інноваційну.

 

Американським колегам сподобався підхід Комітету та Мінцифри до цифровізації країни. Обговорили такі питання стосовно кібербезпеки в Україні: розподіл ролей та функцій, відповідальність за кіберзлочини, плани щодо оновлення законодавства.

Команда Комітету теж мала змогу поставити експертам питання щодо боротьби з кіберзлочинністю та дезінформацією в США, та поділитися проблемами, над вирішенням яких зараз працює Комітет спільно з Міністерством:

·       оцифрування та інтероперабельність реєстрів;

·       розвиток Інтернету по всій території України, без якого неможливо користуватися цифровими сервісами.

Розповіли і про робочу групу, яка зараз працює над посиленням кібербезпеки в Україні. Учасники групи напрацьовують законодавчі ініціативи для врегулювання проблемних питань сфери та приведення  законодавства у відповідність до міжнародних стандартів. Вже сьогодні вони майже завершили роботу з основними термінами та перейшли до розробки пропозицій проекту системи національної безпеки.

Дякуємо всім учасникам за налагодження кібер-діалогу та інтерес до розвитку однієї з найпріоритетніших сфер для України.