Результати слухань щодо інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС

Комітет
18 грудня 2020, 14:25

17 грудня 2020 року Комітет провів слухання на тему: «Про імплементацію Дорожньої карти інтеграції України до єдиного цифрового ринку ЄС».

До заходу долучилися представники Комітету та Міністерства цифрової трансформації, Держспецзв’язку, НКРЗІ, НБУ, Національного органу із стандартизації, а також профільних асоціацій та організацій.

Заступники голови Комітету Єгор Чернєв та Олександр Федієнко назвали ключові напрями роботи Комітету, які сприяють перетворенню української економіки на цифрову економіку та подальшій інтеграції до ЄС. Це напрацювання змін до законодавства про кібербезпеку, оновлення законодавства про захист персональних даних, розробка прогресивного законопроєкту про віртуальні активи. Обговорили і важливі євроінтеграційні законопроєкти — №3014 про електронні комунікації та №4066 про регулятора. Їх прийняття необхідне для наближення до єдиного цифрового простору та реформування телеком-галузі в Україні. 

Директор Директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсана Мамедієва презентувала оновлену Дорожню карту інтеграції України до Єдиного цифрового ринку. Документ враховує рекомендації Європейської Комісії, революційні зміни у праві ЄС та передбачає впровадження найновітніших цифрових норм та стандартів ЄС. План містить 141 завдання з метою впровадження 75 актів права ЄС. Серед економічних переваг такої інтеграції — зростання ВВП України до 12,1%, зростання ефективності роботи бізнесу, продуктивності економіки, збільшення експорту до ЄС, розвиток інноваційних продуктів та послуг, а також зростання добробуту громадян України.

Представники органів виконавчої влади та профільних організацій поділилися своїми досягненнями у наближенні до стандартів та вимог європейського законодавства, а також планами на наступний рік. Це і прийняття прогресивної нормативно-правової бази, яка сприятиме економічному зростанню, збільшенню інвестицій та прискоренню технічних інновацій в секторі, і впровадження сучасних інструментів, які реалізують електронний документообіг в органах державної влади та сприяють поширенню онлайн-послуг в усіх сферах економіки.

Вдячні кожному, хто долучився до заходу та поділився своїми напрацюваннями. На основні досягнень та рекомендацій спільно розробимо єдину державну стратегію, яка дозволить швидше та ефективніше інтегруватися до єдиного цифрового простору ЄС!

Повний відеозапис слухань та презентації учасників доступні за посиланням: http://bit.ly/37tOlmV

Захід пройшов за підтримки Проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи в Україні.