Комітет на своєму засіданні 17 березня 2021 року утворив Робочу групу з розробки змін до законодавства України з метою розв’язання проблеми сірого імпорту мобільних терміналів.

Комітет
19 березня 2021, 14:46

Комітет на своєму засіданні 17 березня 2021 року утворив  Робочу групу з розробки змін до законодавства України з метою розв’язання проблеми сірого імпорту мобільних терміналів.

За оцінками експертів, 30% імпорту є нелегальним,  але багато експертів стверджують, що частка «білого» імпорту менше 20% від реального. Згідно з прогнозами  незалежної  групи  аналітиків  Ukraine Economic  Outllook, в 2021 році втрати держбюджету від контрабанди очікуються на рівні майже $1 млрд.

І питання не тільки в сірому імпорті чи явній контрабанді, не менш критичним є існування цілої кримінальної індустрії, яка побудована на крадіжках і перепродажах мобільних телефонів. МВС щорічно звітує про більше 100 тисяч таких крадіжок, але це тільки вершина цього айсбергу, адже більшість потерпілих від таких крадіжок навіть не звертаються до правоохоронців, вважаючи таке звернення безперспективним.

До участі в роботі Робочої групи планується залучити (за згодою) народних депутатів України, представників державних органів, підприємств, установ та організацій, а також представників міжнародних організацій та незалежних експертів, представників громадських організацій.

Головою Робочої групи визначено Заступника Голови Комітету Федієнка Олександра Павловича. Участь у діяльності Робочої групи усіх її членів та залучених осіб здійснюється на громадських засадах.

Запрошуємо бажаючих взяти участь у розробці змін до законодавства України з метою розв’язання проблеми сірого імпорту мобільних терміналів направляти свої кандидатури на електронну пошту:  komitet@thedigital.gov.ua.