Кожен другий вівторок лютого, з 2004 року, увесь світ відзначає День Безпечнішого Інтернету, який був запроваджений Еврокомісією з метою об’єднати зусилля держави, бізнесу та громадськості задля популяризації безпечної роботи в Інтернеті.

11 лютого 2014 року Комітет Верховної Ради України з інформатизації та інформаційних технологій за ініціативи міжнародної громадської організації «Європейська Медіа Платформа» та за підтримки Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, провели круглий стіл, присвячений Міжнародному Дню Безпечнішого Інтернету.

Захід, на який зібрались числені урядовці, представники громадських та міжнародних організацій, навчальних закладів, ІТ компаній, експерти, представники ЗМІ та активісти соціальних мереж, розпочався з вітальних слів співорганізаторів заходу.

У вступній промові Голова Національної Комісії, яка здійснює регулювання у сфері зв’язку та інформації України Петро Яцук заявив про відсутність надмірного регулювання Інтернету з боку держави та необхідність вироблення законів, по яким буде працювати мережа Інтернет.

 «У кожного своє бачення безпечного Інтернету. Але точно можу констатувати, що в цій сфері з боку держави не має надмірного регулювання. Є намагання лише встановити правила, які будуть регламентувати споживачам, як використовувати телекомунікаційну мережу Інтернет та яким чином будуть надаватися послуги в телекомунікаційній мережі Інтернет. Виникають питання безпеки, через те, що користувачі особисто викладають усю інформацію про себе в мережу, а вона вже ніколи не знищується, а лише накопичується. Якщо хоча б один раз фото, відео чи статистичні дані були викладені в мережу, ця вся інформація назавжди залишається там. Усе дублюється, копіюється та зберігається на різних базах даних та дата центрах. І тому, ми спільними зусиллями повинні виробити правила, точніше закони, по яким буде працювати ця мережа, по яким ми будемо користуватися послугами цієї мережі, і саме головне, ті норми, які будуть захищати кожного з нас від використання наших особистих даних» - заявив Петро Яцук.

У своїй промові заступник Голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Олександр Корейко зазначив, що Україна йде по шляху відкритого Інтернету і держава не вказує громадянам, як користуватися мережею.

«Питання безпечного Інтернету дуже важливі, особливо ми це освідомили під час останніх подій, які відбуваються в нашій країні. Будь-які соціальні хвилювання, мають відгук в Інтернеті. Наша державна установа має назву Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, це та організація, яка займається захистом державних інформаційних ресурсів, які передаються по інформаційно-комунікаційним ресурсам. Але, нажаль, на сьогодні в Україні не існує органу, який би регулював захист усього інформаційного поля в мережі. Наша країна йде по шляху відкритого Інтернету, в тому розумінні, що держава не втручається і не диктує умови громадянам, як користуватися Інтернетом. Зараз у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти, які  стосуються кібернетичної безпеки України, але наразі вони не прийняті. Окрім цього, нашою службою, за дорученням Президента України та Уряду, було підготовлено законопроект щодо основних принципів забезпечення кібернетичної безпеки, який є альтернативним тому, який поданий народними депутатами. Також був підготовлений Указ Президента о деяких заходах по захисту державних інформаційних ресурсів та інформаційно-комунікаційних систем. Окремо хочу зазначити, що ми ніколи не займалися і не будемо займатися питаннями пов’язаними із особистим життям громадян та питаннями обмеження свобод громадян в Інтернеті. Ні наша служба, ні інші державні установі, включаючи НКРЗІ, цим ніколи займатися не будемо, бо це чітка позиція нашого Уряду та Президента, і ми не будемо втручатися в цю сферу діяльності» розповів Олександр Корнейко.

Голова Експертної Ради Комітету Верховної Ради України з інформатизації та інформаційних технологій Гліб Малютін запросив усіх бажаючих до спільної співпраці над законодавчою базою.

«Наше найважливіше стратегічне завдання - своєчасно, а бажано, з випередженням, передбачати і реагувати на ризики і виклики, пов'язані з безпекою використання Інтернетом. І насамперед, за рахунок створення релевантної самим сучасним підходам законодавчої бази з подальшим створенням і розвитком бази нормативно-правових та нормативно-технічних актів. Ми повинні орієнтуватися на принцип, коли результати досягаються не заборонними заходами, а за рахунок взаємодії регуляторних та правоохоронних органів з боку держави, тісної співпраці з бізнесом та громадськими організаціями. Сьогодні в профільному Комітеті обговорюються питання вдосконалення електронної комерції, нормативного врегулювання адресного простору Інтернет, досягнення балансу інтересів користувачів і правовласників у питаннях захисту інтелектуальної власності в мережі. Я пропоную усім бажаючим долучитися до обговорення нагальних питань та розробки необхідних галузі законопроектів та разом виробити відповідне сучасним викликам та загрозам законодавче поле Комітет завжди відкритий до співпраці та конструктивних діалогів» - заявив Гліб Малютін.

Як з'ясувалось з попереднього опитування та самої дискусії, яку модерувала директор ЄМП Оксана Приходько, більш за все учасники заходу опікуються питаннями захисту приватності та унеможливлення незаконного використання та розповсюдження конфіденційної інформації. Також, експерти галузі підняли питання, пов'язані з надмірним державним контролем щодо комунікацій в Інтернеті та співрегулювання та саморегулювання Інтернету.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій Валерій Омельченко, за підсумками проведеного заходу, висловив подяку організаторам та відзначив важливість подібних дискусій.

«Безпечний Інтернет - це простір, в якому захищені всі користувачі: дорослі та діти, компанії, некомерційні організації та державні органи. Створити саме такий простір і є однією з найважливіших завдань, що стоять перед галуззю і державою. І, звичайно, будь свідомий користувач хоче, щоб Інтернет був вільний від протиправних дій, неприпустимих з точки зору моральних норм і законів. Також дуже важливо, щоб кожен користувач інтернет-спільноти усвідомлював свою особисту відповідальність за мережевий контент. Боротьба з основними загрозами Інтернету - комп'ютерним піратством, пропагандою насильства, дитячою порнографією і т.п. може здійснювати тільки спільними зусиллями всього світового співтовариства, щоб жоден комп'ютерний зловмисник не міг відчувати себе в безпеці, в якій би країні він не знаходився» - підсумував Валерій Омельченко.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини 8 скликання”

17 серпня 2018 18:12
30 липня 2018 13:23
10 липня 2018 16:20
03 липня 2018 17:06
01 червня 2018 12:03
30 травня 2018 15:47
22 травня 2018 10:05
25 квітня 2018 11:42
30 березня 2018 12:11
20 березня 2018 15:07