Україна посідає 49-те місце у світі за рівнем розвитку інновацій, але має потенціал увійти в ТОП-10. В Україні розвинута IT-індустрія та є багато інженерів високого рівня. Це може зробити Україну лідером інноваційної сфери.

Розвинена інноваційна екосистема забезпечує умови для створення та впровадження інновацій, що дають поштовх для економічного росту. Мінцифра презентувала драфт Стратегії розвитку екосистеми інновацій в Україні (далі – Стратегія). Це попередня версія програми технологічних змін у нашій державі. Долучайтесь до обговорення документу. За результатами обговорення буде сформовано фінальний план змін.

Три стратегічні цілі формують візію розвитку інноваційної екосистеми України:

- якісні робочі місця і стале економічне зростання;

- фокус на стратегічних пріоритетах для інноваційного розвитку;

- цифрова держава з людьми та для людей.

Документ складається з 10 пакетів ініціатив у різних сферах діяльності. Це, зокрема, розвиток культури інноваційного підприємництва, програми для створення та акселерації стартапів, інноваційна трансформація малого і середнього бізнесу, високотехнологічний експорт.

Для створення Стратегії вивчався досвід США, Швейцарії, Швеції, Ізраїлю, Естонії та інших передових країн. Для прикладу, інноваційний потенціал Швейцарії складається з високого рівня освіти, сприятливих умов для приватних компаній, налагодженої інфраструктури, міжнародної відкритості, захисту прав інтелектуальної власності та стабільного і конкурентного оподаткування. Швейцарія вже 6 рік поспіль очолює світовий рейтинг талантів, приваблюючи кваліфікованих працівників з усіх куточків світу. Тож Україні варто інвестувати в освіту та професії майбутнього, інтегрувати підприємництво і фінансову грамотність у навчальні плани та поширювати програми обміну студентів, вчителів і науковців.

Враховуючи найкращі міжнародні практики, після детального аналізу кожного елементу екосистеми, було напрацьовано ряд ініціатив для розвитку екосистеми інновацій в України. Зокрема це:

- публічна політика (законодавче поле, державна підтримка тощо);

- інфраструктурна підтримки (інфраструктура, недержавні установи, що підтримують інноваційну діяльність);

- доступ до капіталу (різні типи фінансування і заохочення для інноваційної та підприємницької діяльності);

- людський капітал (соціальні норми щодо підприємницької культури, технічні та бізнес навички);

- наука (наукова і технічна компетентність, передові дослідження, наукова інфрастурктура);

- доступ до ринків (доступ до ринків, ринковий попит та інновації, рівень конкуренції).

Розробка Стратегії відбулася на платформі Центру економічного відновлення за експертної допомоги консалтингової компанії CIVITTA. До процесу долучилися державні інституції, інвестиційні фонди, організації інкубаційно-акселераційної підтримки, бізнес-асоціації, освітні заклади та науковці.

Ознайомитись з документом можна за посиланням.

Надіслати свої пропозиції можна до 20 квітня 2023 року на email — innovation_strategy@thedigital.gov.ua

Повномасштабна війна приносить додаткові виклики, але водночас і створює нові можливості для розвитку інноваційного розвитку. Тож давайте разом розвивати цифрову державу та забезпечувати економічне зростання країни!

Долучайтесь до обговорення Стратегії!

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20