10 квітня відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України – члени Комітету розглянули наступні законопроекти:

№ 6534 про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо запровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі.

Метою законопроекту визначено стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні, запровадження сучасних технічних рішень у сфері автомобільних транспортних перевезень. Запропоновані рішення будуть інструментом для зменшення тіньової української економіки.

№ 9051 про внесення змін до розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану.

Метою законопроекту є комплексне вирішення проблеми нарахування надмірних і непропорційно великих процентів за договорами про споживчий кредит у споживачів, місцем постійного проживання або покинутим місцем постійного проживання споживача є територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупована росією територія.

№ 8415 про державний контроль за міжнародними передачами стратегічних товарів.

Законопроект розроблено з метою визначення на законодавчому рівні шляхів удосконалення механізму правового регулювання у сфері державного експортного контролю, приведення законодавства у відповідність із концептуальними підходами, що визначені законодавчими актами країн - членів ЄС у зазначеній сфері.

№ 8358 про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів щодо здійснення судочинства під час дії воєнного чи надзвичайного стану та врегулювання спорів за участі судді.

Метою законопроекту є запровадження дієвих механізмів здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного часу.

Обговоривши проекти Законів, члени Комітету рекомендували відповідальним комітетам врахувати висловлені зауваження та пропозиції під час підготовки до розгляду законопроектів.

Крім того, рішенням Комітету було затверджено Рекомендації слухань у Комітеті на тему «Як поширити базові інструменти е-демократії на всі територіальні громади», що відбулися 03 березня 2023 року. Зокрема, у рекомендаціях для ЦОВВ мова йде про:

- розробку та впровадження Стратегії розвитку е-демократії, з урахуванням поточної ситуації, яка склалася в державі;

- оприлюднення розпорядниками інформації наборів відкритих даних на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних;

- проведення аудиту виконання розпорядниками інформації вимог Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних (Постанова КМУ від 21 жовтня 2015 року № 835), в частині публікації на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних наборів даних.

Також у ході засідання було затверджено Резолюцію круглого столу на тему «Бронювання військовозобов’язаних працівників сфери електронних комунікацій», який відбувся 29 березня 2023 року.

Учасники заходу дійшли згоди щодо необхідності покращення комунікації впродовж процедури бронювання між суб’єктами господарювання і державними органами та вирішили підготувати пропозиції щодо вирішення проблематики. Серед пропозицій, зокрема, є:

- розгляд можливості бронювання працівників, які працюють за трудовим договором у фізичних осіб – постачальників електронних комунікаційних мереж/послуг;

- необхідність термінового затвердження критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади у сфері електронних комунікацій;

- розробка механізму співпраці між територіальними центрами комплектування і соціальної підтримки та підприємствами, що надають послуги у сферах електронних комунікацій, для збереження кадрового потенціалу таких підприємств;

- встановлення можливості та процедури продовження бронювання у спрощеному порядку для працівників, які були раніше заброньовані тощо.

Водночас Комітет з питань цифрової трансформації вирішив звернутись листом до Ради національної безпеки і оборони України задля проведення засідання та вирішення питань щодо посилення кіберзахисту, протидії технічним розвідкам, забезпечення сталої роботи електронних комунікаційних мереж та захисту інформації.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20