20 лютого Заступник Голови Комітету Сергій Штепа взяв участь у форумі «Захист персональних даних: сучасний сценарій та перспективи на майбутнє». Захід мав на меті привернути увагу суспільства та підкреслити важливість модернізації захисту персональних даних в Україні на шляху до європейської інтеграції.

У заході взяли участь народні депутати України, представники державних органів та бізнесу, експерти.

На сьогодні питання захисту персональних даних регулюються Законом, який прийнято ще у 2010 році. Але технології не стоять на місці, тому реалізація інноваційних рішень як у приватній сфері, так і у публічному секторі (електронна демократія, цифровізація адміністративних послуг) потребує певних змін для забезпечення необхідного рівня захисту персональних даних, а також відповідності законодавства України Конвенції Ради Європи 108+.

Під час заходу учасники обговорили сучасні виклики, пов’язані із захистом персональних даних в Україні, перспективи розгляду та прийняття проектів законів України «Про захист персональних даних» реєстр. № 8153 та «Про національну комісію з питань захисту персональних даних» реєстр. № 6177.

Ці законопроекти мають на меті привести нормативно-правове регулювання в сфері захисту персональних даних у відповідність до нових міжнародних стандартів, які передбачені Конвенцією 108+ та Загальним регламентом про захист персональних даних, а також унормувати правові відносини, пов'язані з обробкою персональних даних, які не врегульовані чинним законом. Крім того, вони підвищать рівень захисту конституційного права на повагу до приватного життя через посилення стандартів обробки персональних даних та нададуть більше прав суб’єкту персональних даних для забезпечення можливості здійснення ним повноцінного контролю за обробкою його персональних даних.

Сергій Штепа зазначив: «чинний Закон України «Про захист персональних даних», прийнятий в 2010 році, не забезпечує необхідний рівень захисту персональних даних. Про це свідчить низка експертних аналізів та рекомендації Ради Європи. Такий стан справ може призвести до ризику відмови інших держав у передачі персональних даних органам влади України, особливо при обміні даних між правоохоронними органами, та ускладнить торговельні зв’язки в секторі міжнародної підприємницької діяльності. Тому як народний депутат України я підтримую законопроєкт №8153, який наділяє суб’єкта персональних даних більшими правами та можливостями у здійсненні повноцінного контролю за обробкою його персональних даних. Впевнений, що посилювати стандарти обробки персональних даних та запроваджувати більш суворі санкції за порушення у цій сфері необхідно вже зараз, адже сучасна війна точиться не тільки на фізичному полі бою, але й у кіберпросторі. Ворог зацікавлений у персональних даних наших військовослужбовців, жителів тимчасово окупованих територій та їх родичів, тож захист персональних даних є стратегічно важливим для держави».

Також учасники багато уваги приділили питанням регулювання захисту персональних даних у Європейському Союзі. Під час дискусії відбувся обмін думками щодо впровадження на практиці стандартів Ради Європи та інших міжнародних стандартів за допомогою оновленої законодавчої бази, а також аналізу потенційних моделей незалежних наглядових органів у цій сфері.

Активна співпраця між всіма зацікавленими сторонами дозволить імплементувати європейські стандарти до національного законодавства, створить сприятливі умови для роботи бізнесу та забезпечить захищеність персональних даних громадян.

Покращимо законодавство, захистимо персональні дані!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20