25 листопада відбулося друге спільне засідання Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації за участі команди Міністерства цифрової трансформації, присвячене презентації та детальному обговоренню проєктів Міністерства та відповідних законодавчих ініціатив народних депутатів. Засідання відбулося під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. 

Перший заступник міністра Олексій Вискуб та заступниця Міністра з розвитку публічних послуг Людмила Рабчинська детально розповіли про поточні проєкти та поділилися подальшими цілями. Серед проєктів, запуск яких планується вже цього року, – портал електронних послуг та мобільний застосунок «ДіЯ», єМалятко, ID-14. Також активно працюють над цифровою трансформацією громад, запровадженням експериментального проєкту електронної товаротранспортної накладної та створенням проєктної мережі ЦНАПів.

Основними цілями на найближчі чотири роки назвали, зокрема:

  •        виведення України у ТОП-3 за рівнем розвитку відкритих даних;
  •       створення системи кібербезпеки та кіберспротиву, критичної інфраструктури та системи швидкого оновлення;
  •   у проєкті цифрової трансформації візьмуть участь щонайменше 200 громад;
  •    залучення до регулярного користування е-послугами не менше 3 млн громадян.

Заступник голови Комітету та голова підкомітету цифрової економіки Єгор Чернєв представив на засіданні законопроєкти підкомітету цифрової економіки, інноваційного розвитку та е-commerce. Серед них:

  •     законопроєкт про захист персональних даних;
  •   законопроєкт про визначення цифрових прав людини, принципів цифрової економіки та регулювання окремих сфер життєдіяльності;
  •    законопроєкт, що передбачає визначення статусу криптоактивів, їх оподаткування та регулювання;
  •    внесення правок до законопроєкту про публічні реєстри задля впровадження технології блокчейну в державних реєстрах та кадастрах.

 

Член комітету Подгорна Вікторія представляла на засіданні робочу групу «Смарт-сіті та е-демократія». Вікторія розповіла, чому саме міста потребують цифрової трансформації. Згадала про нагальні проблеми, які треба усунути для ефективного впровадження іновацій, а також перелічила законопроєкти, що сприятимуть змінам. За її словами, пріоритетні напрями роботи групи:

  •   надання розумних державних та адміністративних послуг;
  •     впровадження розумного управління на основі даних – контроль та моніторинг всіх систем міста;
  •     розумне самоврядування на основі даних та е-демократії (е-петиції/ініціативи, громадські бюджети, е-консультації, е-голосування)
  • розвиток цифрової інфраструктури та модернізація фізичної (розвиток IT, широкосмугового інтернету, електротранспорту, розумні електричні мережі, розумне будівництво та розумні будинки).

Заступник голови Комітету, голова підкомітету цифрової інфраструктури Олександр Федієнко ознайомив присутніх з основними напрямами законотворчої роботи з питань цифрової трансформації. Вони стосуються сфери електронних комунікацій, хмарних технологій, кібербезпеки, інфраструктури, а також захисту бізнесу та регуляції.

Заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан у свою чергу розповіла про плани та цілі стосовно цифрової освіти населення. Команда працює над розробкою нового формату навчання у вигляді освітніх серіалів, сюжет яких базуватиметься на принципах «серіальності», – шлях героя, діалоги, уривчастість, гумор тощо.

Ще одним напрямом роботи департаменту цифрової освіти є оцифрування загальноосвітніх шкіл, створення креативних спеціальностей у державних професійно-технічних училищах та вищих навчальних закладах. А також запуск онлайн-курсів, що допоможуть українцям отримати нові цифрові професії.

Окрему увагу Валерія Іонан звернула на створення Консалтингових зон для малого та середнього бізнесу, якими наразі опікується Міністерство цифрової трансформації. Зокрема, зараз триває робота над розробкою навчальних методик і програм в рамках релізації даного проєкту.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Повідомлення”

29 червня 2021 12:05
24 червня 2021 13:59
18 червня 2021 16:08
17 червня 2021 09:35
04 червня 2021 14:09
24 травня 2021 12:03
20 травня 2021 11:13
18 травня 2021 14:44
17 травня 2021 13:23
06 травня 2021 09:50