Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій рекомендує Верховній Раді України відхилити законопроект №2573а "Щодо поліпшення інвестиційної привабливості ринку телекомунікацій України"

07 лютого 2014, 11:22

Члени Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та інформаційних технологій розглянули 5 лютого 2014 року законопроект №2573а «Про внесення змін до деяких законів України (щодо поліпшення інвестиційної привабливості ринку телекомунікацій України)», поданий народним депутатом України А.К.Кінахом.

Метою законопроекту є створення сприятливих умов для надання телекомунікаційних послуг шляхом забезпечення права на розміщення трансляційного обладнання на об’єктах, які заборонено передавати в оренду, та на об’єктах природно-заповідного фонду, а також посилити відповідальність за умисне пошкодження телекомунікаційних мереж та порушення правил охорони ліній і споруд зв‘язку.

Законопроект передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення України, Кримінального кодексу України, законів України «Про оренду державного та комунального майна» та «Про природно-заповідний фонд України», які спрямовані на поліпшення інвестиційної привабливості ринку телекомунікацій України.

На переконання автора, прийняття даного законопроекту надасть можливість у короткий термін удосконалити умови ведення підприємницької діяльності, сприятиме прискоренню розвитку ринку телекомунікацій України, а також ефективному використанню його потенціалу.

Голова Комітету Валерій Омельченко зазначив, що законопроектом не врегульоване питання врахування інтересів трудових колективів, які працюють у безпосередній близькості до споруд, на яких передбачається дозволити встановлювати відповідне телекомунікаційне радіотрансляційне обладнання, оскільки тривалий термін перебування та потужність опромінення маже вливати на стан здоров’я та працездатність. І також, В. Омельченко зауважив, що назва законопроекту не відповідає його суті.

В тому числі, щодо зазначеного законопроекту висловили свою думку члени Комітету, зокрема, заступник Голови Комітету Руслан Лук’янчук наголосив на відсутності у проекті запобіжних норм щодо використання земель заповідного фонду. На його думку, це призведе до зловживання їх користуванням.

Отже, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, зауваження членів Комітету, народні депутати одноголосно прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити зазначений законопроект.