Олександр Данченко, Голова Комітету з питань інформатизації та зв'язку взяв участь у роботі міжнародної конференції з е-парламентаризму

13 березня 2015, 10:23

12 березня 2015 року у Києві відбулося відкриття дводенної міжнародної конференції «Перспективи е-парламенту. Відкритість, прозорість, підзвітність. Сучасні рішення для комунікації депутатів та виборців». Конференція організована за ініціативи USAID.

У відкритті конференції взяли участь: Володимир Гройсман, Голова Верховної Ради України, Джефрі Пайєтт, Надзвичайний та повноважний посол США в Україні, Олександр   Данченко, Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку, Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України, Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного врядування.

Володимир Гройсман у своїй вітальній промові наголосив на тому, що Верховна Рада є повністю відкритим та публічним органом влади. Навіть якщо до сьогодні ВРУ не відповідає принципам е-парламенту, то ситуація буде змінюватися найближчим часом. До заклику спікера ВРУ приєднався і Олександр Данченко.  Зокрема він зазначив, що Україна має всі можливості та останній шанс продемонструвати здатність розробити та імплементувати світові підходи у розвиток інноваційної, цифрової та відкритої держави. Україна не раз на міжнародному рівні заявляла про готовність брати активну участь у розвитку інформаційного суспільства. З цією метою розроблялася та приймалася низка законопроектів, впроваджувалися національні програми інформатизації, освоювалися мільйони гривень з держбюджету на впровадження різних елементів інформаційного суспільства в тому числі і електронного врядування. За підрахунками Держінформнауки, третина проектів так і залишилася нереалізованою.

Дмитро Шимків подякував колегам та наголосив на тому, що вперше в історії України у керівному складі країни є люди які розуміють сутність та важливість інноваційних технологій у системі державного управління.  Цифрова держава – є синонімом відкритості та доступності. Саме ці фактори напряму впливають на інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність держави на міжнародній арені.

Відповідальним органом виконавчої влади за розробку та інтеграцію цифрових технологій в органах державної влади є голова Агентства з питань електронного врядування Олександр Риженко. Він доповів, що в «пілотну» експлуатацію запущено систему взаємодії державних електронних ресурсів, впроваджено веб-портал відкритих даних та, найголовніше, розроблено Концепцію державної цільової програми розвитку електронного урядування «Електронна Україна 2020». Для впровадження основних принципів Концепції необхідне профільне нормативне забезпечення та прийняття цілої низки законів. Саме над цим будуть спільно працювати Агентство та профільний Комітет ВРУ.