Народні депутати члени Комітету розробили та внесли законопроект про радіочастотний ресурс України

Комітет
31 серпня 2016, 17:03

Народні депутати України О.Данченко, О.Матузко та Р.Семенуха 30 серпня 2016 року зареєстрували проект Закону про радіочастотний ресурс України за рєстр. №5051.

Законопроект спрямований на забезпечення впровадження в Україні сучасних технологій, спрощення умов користування радіочастотним ресурсом України, зменшення та впорядкування регуляторного впливу держави на відносини у сфері користування радіочастотним ресурсом, покращення умов ведення бізнесу в Україні з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах.

Законопроект передбачає запровадження принципу технологічної нейтральності, згідно з яким оператори бездротового зв’язку можуть використовувати у межах свого ліцензованого радіочастотного ресурсу одну з радіотехнологій передачі сигналу, наведених у Плані використання радіочастотного ресурсу України; можливість спільного користування радіочастотним ресурсом користувачами радіочастотного ресурсу, які надають послуги рухомого (мобільного), фіксованого зв’язку, з метою прискорення розгортання мереж електронних комунікацій для збільшення їх території покриття, задоволення попиту у послугах електронних комунікацій, підвищення якості послуг та на підставі укладеного договору; скорочення перелік удокументів, які повинен подати суб’єкт господарювання до заяви про видачу ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, а також термінів розгляду документів, виконання всіх необхідних дій до прийняття рішення про видачу ліцензії.

Робота над законопроектом велась близько 9 місяців. Документ численні рази обговорювався із представниками виконавчої влади та експертами учасниками ринку. Серед запропонованих новацій також є скасування рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України із запровадженням компенсаційного механізму для Державного бюджету України – ліцензійної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

Розміри ліцензійної плати передбачається затверджувати Кабінетом Міністрів України на підставі пропозицій національного регулятора, розроблених відповідно до порядку про розрахунок розмірів цієї плати.