Комітетські слухання щодо е-демократії в Україні

Комітет
22 лютого 2021, 11:23

Комітет з питань цифрової трансформації 18 лютого 2021 року провів слухання

щодо е-демократії в Україні

 

Комітет з питань цифрової трансформації провів слухання, під час яких обговорили план та стратегію для реалізації цілі — Україна в топ-20 країн за розвитком е-демократії.

До слухань долучились представники органів влади, громадських організацій, ІТ-асоціацій, міжнародних партнерів України та їх профільних проєктів.

Е-демократія в Україні стрімко розвивається завдяки потужній спільноті, яка розробляє прогресивні ініціативи, можливості їх реалізувати в рамках роботи Комітету та Мінцифри, а також активності та запиту з боку суспільства.

«Україна робить потужний прогрес у розвитку електронної демократії та електронного урядування, який відзначають міжнародні експерти. Ми раді, що в Україні є спільнота, яка допомагає державі досягати таких результатів», — заявив голова Комітету Михайло Крячко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук підтримав роботу у напрямі цифрової демократії: «Я прихильник, як прямої демократії, так і максимальної діджиталізації. У нашій законопроєктній діяльності намагаємось поєднувати ці речі. Окремі положення з цифрової демократії інтегровані законодавчі акти, зокрема у Закон України «Про всеукраїнський референдум». Також плануємо відобразити ці норми у законопроєкті про місцеві референдуми».

Голова підкомітету електронної демократії Вікторія Подгорна зазначила, що на розвиток е-демократії впливають такі чинники:

— згортання на місцевому рівні громадських бюджетів;

— слабкі інструменти впливу громадян на владу;

— недостатній рівень медіаграмотності.

Саме тому їх важливо враховувати для правильного розвитку демократичної держави і суспільства та прозорості процесів е-урядування.

Запуск національної платформи е-демократії ВзаємоДія сприятиме розвитку електронної демократії в Україні та, зокрема, допоможе Україні увійти до ТОП-20 країн у рейтингу е-участі ООН. Для повноцінного функціонування платформи необхідно ухвалити законопроєкт про публічні консультації та внести зміни до законодавства щодо електронних петицій.

Учасники зауважили, що важливо мати скоординований та затверджений Урядом план заходів до Концепції розвитку е-демократії. І обговорили напрями розвитку, цифрові інструменти та рішення, такі як електронне голосування, петиції, звернення та консультації на національному та місцевому рівнях.

Пропозиції та ідеї вже найближчим часом будуть сформовані в рекомендації з урахуванням думки Комітету та експертної спільноти. Також буде створена робоча група при Комітеті.