Комітет з питань цифрової трансформації інформує українців, які потребують допомоги за кордоном

 

Сьогодні виповнюється місяць запеклої боротьби українського народу проти російської агресії. Це місяць нашої незламності! Місяць, відколи увесь світ захоплюється стійкістю України, мужністю її воїнів і національним єднанням у боротьбі за свої демократичні цінності. Місяць війни, який показав, що російські війська уміють воювати лише з цивільними українцями, їх будинками, лікарнями, пологовими будинками, торговими центрами тощо. Місяць, який нам ніхто не давав. Місяць, за який ми зрозуміли, що переможемо!

У зв’язку з тим, що окупанти вчиняють тероризм мирного населення мільйони українців вимушені були покинути свої домівки та шукати мирного неба за кордоном. Чимало українців досі не дістались того чи іншого місця призначення. Їм доводиться стикатись з низкою перепон через не знання мов, відсутності коштів, паніку тощо.

Тож звертаємо увагу громадян, які потребують допомоги і шукають прихистку за кордоном!

1. Перше, що необхідно зробити, прибувши в іноземну країну – звернутись до найближчого посольства/консульства України для отримання подальших інструкцій та консультацій.

2. Необхідно слідкувати за офіційними повідомленнями органів державної влади України та відповідного посольства/консульства України. Для зручності підпишіться на офіційні сторінки державних установ України за кордоном у соціальних мережах.

3. Зареєструватись в електронній системі «ДРУГ». Це дозволить українським консулам підтримувати з вами оперативний зв’язок та направляти у разі необхідності термінові інформаційні повідомлення.

4. У випадку виникнення проблемних питань звертайтесь до місцевих соціальних служб або посольств/консульств України, які мають контакти цих служб та місцевих українських громад, готових допомагати співвітчизникам, які опинилися у скрутному становищі.

5. У разі потреби у поверненні в Україну, ретельно плануйте маршрути виїзду з країни перебування та переміщення територією України. МЗС України рекомендує використовувати регулярні авіарейси до Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини з подальшим слідуванням до України альтернативними видами транспорту.

6. Громадянам, які мають намір повертатися в Україну, обов’язково слід відстежувати повідомлення на інформаційних ресурсах консульств/посольств України в Польщі, Румунії, Словаччині або Угорщині (залежно від маршруту слідування) щодо поточного режиму транзитного проїзду. Перевірити це можна на tripadvisor.mfa.gov.ua

7. Необхідно при собі мати документи, які посвідчують особу та підтверджують належність до громадянства України.

Також на офіційному сайті Єврокомісії https://bit.ly/3D4WVqF можна ознайомитися із ключовою інформацією про свої права щодо перетину кордону з країнами ЄС, тимчасового міжнародного захисту, а також щодо пересування між країнами-членами ЄС.

Крім того, в інфографіці – https://bit.ly/3Nhb5cQ є відповіді на ряд питань, зокрема:

-                Який статус і на який час можна отримати?

-                Чи зможете ви працювати?

-                Чи буде можливість навчатися у ваших дітей?

-                Коли можна буде повернутися до України?

 

Нагадуємо, що у зв'язку з запровадженням воєнного стану, Україна заборонила чоловіками віком від 18 до 60 років виїжджати за кордон. Це правило не стосується чоловіків, які мають на утриманні троє чи більше дітей до 18 років або виховують дитину самостійно.

Наразі головне – зберігати спокій, берегти себе й близьких, підтримувати захисників і захисниць та вірити у ЗСУ!

Разом до перемоги!

#МиСильні

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20
18 березня 2024 14:36