Комітет з питань цифрової трансформації інформує, що плата за доступ до елементів інфраструктури об`єктів електроенергетики на період воєнного стану скасовується

 

Від початку російської агресії проти України постало проблемне питання щодо оплати за доступ до інфраструктури об’єктів електроенергетики.

В умовах правового режиму воєнного стану постачальники електронних комунікаційних мереж та послуг продовжують свою роботу, забезпечуючи стабільність магістральних ліній і неушкодженість каналів передачі даних, підтримку інтернет-з’єднань для надання важливих послуг населенню та органам влади.

Водночас, значна частина споживачів покинули домівки і офіси та тимчасово не користуються електронними комунікаційними послугами, відтак зменшився обсяг доходів за надані комунікаційні послуги. Відповідно, у постачальників електронних комунікаційних мереж відсутні джерела для покриття витрат за доступ до опор лінії електропередачі.

За сприяння НКЕК розділ IV Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики доповнено пунктом 13 такого змісту: «На період дії правового режиму воєнного стану в Україні та 60 днів після його припинення або скасування розмір періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об'єктів електроенергетики з використанням несучої спроможності будівель, споруд і однієї опори становить 1 копійку на місяць».

Відповідним листом Міненерго повідомило операторів системи розподілу електричної енергії (обленерго) (далі – ОСР) про зазначені зміни та наголосило на необхідності здійснення належних перерахунків розміру плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта електроенергетики.

Додатково у вказаному листі зазначено про недопустимість відключення та/або демонтажу технічних засобів електронних комунікацій у період дії Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». З метою здійснення відповідних перерахунків рекомендується звертатись до ОСР у письмовому вигляді. У разі виникнення проблемних питань щодо здійснення перерахунків, Мінцифри просить надсилати звернення на електронну поштову адресу hladyshenko@thedigital.gov.ua.

На необхідності здійснення відповідних перерахунків розміру плати за доступ до елементів інфраструктури об'єкта електроенергетики і недопустимості відключення та/або демонтажу технічних засобів електронних комунікацій у період дії Указів Президента «Про введення воєнного стану в Україні» наголошує своїм листом і Мінцифри, яке також рекомендує звертатись до ОСР у письмовому вигляді.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 14:52
26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16