Комітет з питань цифрової трансформації інформує про унормування використання супутникових терміналів Starlink усіма охочими

 

З моменту військової агресії росії проти України окупанти цілеспрямовано знищували та продовжують в районах бойових дій знищувати електро- та інтернет-комунікації. Одразу ж після вторгнення росії Ілон Маск, на прохання віцепрем'єра Михайла Федорова, активував доступ України до супутників Starlink та доставив додаткові прилади і потужні акумулятори. Наразі супутники Starlink забезпечують Україну стабільним інтернетом і, зокрема, допомагають українським військовим управляти дронами для боротьби з російськими танками і позиціями, особливо в місцевості з погано розвиненою інфраструктурою та слабким інтернетом.

Масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових, повідомляє Держспецзвязку. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене.

Крім того, у відомстві зазначають, що ця проблема є тимчасовою і пов’язана з новизною техніки від SpaceX. Для зняття цих обмежень потрібно провести розрахунки та низку досліджень, які продемонструють, наскільки робота терміналів на частотах, які вони використовують, може вплинути на роботу інших користувачів. Після підтвердження безпеки використання терміналів Starlink, вони можуть бути допущені до масового використання.

Розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) дало можливість використовувати обладнання для доступу до супутникового інтернету на об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить нормальне функціонування держави та життя тисяч українців.

Про будь-які штучні заборони і обмеження у користуванні інтернетом за допомогою Starlink не йдеться. Усі громадяни й бізнес дістануть можливість доступу до супутникового інтернету після завершення всіх необхідних процедур. НЦУ та Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку вже проводять відповідну роботу і завершать її найближчим часом.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20
18 березня 2024 14:36
14 березня 2024 10:05