Комітет з питань цифрової трансформації інформує про роботу мобільного звязку та інтернету в Україні з початку війни

 

Безперебійний зв'язок дуже важливий не тільки для функціонування країни загалом, але і для кожного українця зокрема. Ворог знищував і продовжує знищувати електро- та інтернет-комунікації. Зараз важливу роль для нас відіграють супутники Starlink, які забезпечують Україну безперебійним інтернетом і, зокрема, допомагають українським військовим у боротьбі з окупантами. Особливо в місцевості з погано розвиненою інфраструктурою та слабким інтернетом.

Ілон Маск нещодавно заявив, що рашисти нарощують зусилля, щоб втрутитись у систему супутникового інтернет-зв’язку Starlink, здійснюючи постійні кібератаки. На щастя Starlink зміг відбити усі кібератаки та чинить опір російським хакерам у спробах заглушити і зламати систему. Тому ми можемо й надалі користуватись супутниковим інтернетом від SpaceX.

Крім того, завдяки високопродуктивному супутниковому зв’язку Starlink також відновлюють інформаційно-комунікаційну інфраструктуру. Оскільки використання системи Starlink дозволяє швидко відновити мережу в регіонах, де транспортна мережа фізично пошкоджена, і її ремонт потребує часу. Для прикладу, у Ворзелі базову станцію представники операторів підключили за допомогою Starlink. У такий спосіб зв’язком було забезпечено Бучу, Іванків та Ворзель. Також завдяки супутниковим технологіям Starlink зв’язок підключено на території ЧАЕС.

Щодня оператори та провайдери роблять усе, що від них залежить, задля якісного, безперебійного зв’язку та його відновлення/удосконалення у районах бойових дій. З перших днів війни допомагають країні і українцям. Від початку повномасштабного російського вторгнення команди зв’язкіців працюють 24/7, щоб забезпечувати безперервну роботу мереж і надавати зв’язок українцям.

Нагадаємо, що для забезпеченням постійного зв’язку на території України було запущено внутрішній роумінг між операторами Kyivstar, Vodafone Ukraine та Lifecell. Це дало можливість абонентам переключатися на мережу інших операторів у випадку коли через бойові дії немає сигналу свого мобільного оператора.

Війна нажаль триває, тому оператори та провайдери продовжують відновлювати мобільний зв’язок у звільнених населених пунктах, де раніше забезпечити покриття було неможливо через військові дії. Як тільки українська армія звільняє територію від окупантів, бригади операторів разом із підрядними організаціями виїжджають на зруйновані об’єкти і відновлюють їх роботу.

Так, Київстар поінформував, що за 2 місяці війни їхнім фахівцям вдалось ліквідувати понад 48 тисяч аварій фізичної та цифрової інфраструктури мережі, а також відновити роботу близько 2,5 тисяч базових станцій. На початку травня технічні спеціалісти оператора відремонтували майже 150 пошкоджених базових станцій у Київській області та 160 – у Чернігівській. Це майже 70% та 90% відповідно від усіх пошкоджених базових станцій у регіонах. Також оператором повноцінно відновлено зв’язок ще в 12 населених пунктах України.

Спеціалісти lifecell продовжують роботи з відновлення зв'язку у деокупованих областях. Для прикладу, на кінець квітня майже 70% базових станцій lifecell в Чернігівській області працюють. На початку травня було відновлено зв’язок в Херсоні й Херсонській області, який зник там 30 квітня. Ремонтним бригадам також вдалося оперативно вирішити проблему з погіршенням зв’язку в Донецькій та Луганській області, яке відбулося через обрив волоконно-оптичного кабелю, але через активні бойові дії ситуація із зв’язком може змінюватись. Оператор повідомляє, що загалом щодня в середньому близько 10% базових станцій lifecell тимчасово не працюють, в основному через відключення електроенергії.

Водночас у Vodafone зазначають, що у більше 90% їхніх мереж працюють.

Через російську військову агресію багато українців змушені були покинути свої домівки та рятуватись від куль та бомбардування за кордоном. Задля того, щоб українці без надмірних витрат могли підтримувати зв'язок з родиною та друзями, ЄС спільно з мобільними операторами України запровадили доступний та безоплатний роумінг для українських перелесенців. На сьогодні вже 32 європейські оператори доєдналися до Спільної заяви українських та європейських операторів телекомунікацій.

Щодо інтернету, то для прикладу, Укртелеком з початку війни забезпечує інтернет-доступ у 90% населених пунктів України, покритих мережею оператора. За час війни відновлено фахівцями сервіси для майже 300 тисяч користувачів інтернет-послуг у 1 200 населених пунктах. Було здійснено понад 100 ремонтно-відновлювальних робіт на мережах національного рівня та використано понад 10 км волокно-оптичних кабелів для заміни пошкоджених ділянок. Значна кількість робіт проводилась під прикриттям воїнів ЗСУ.

Нагадаємо, що члени Комітету звернулись листами до Парламентів 126 країн світу, в яких закликали іноземних країн надати технічну допомогу Україні, зокрема, телекомунікаційного, радіо та мережевого обладнання, а також кабельної продукції і технічного обладнання для боротьби з кібератаками.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20