Комітет з питань цифрової трансформації: Комітет зараз працює над тим, щоб призупинити фішингові атаки російських хакерів і зупинити злочинність, яка відбувається у кіберпросторі

 

Кібербезпека наразі важлива як ніколи. Рашисти постійно здійснюють масові кібератаки проти державних структур України та бізнесу. Причому у зоні ризику – не тільки державні установи і критична інфраструктура. Багато кібератак спрямовані на звичайних користувачів. Рашистські хакери розсилають небезпечні листи з вкладеннями чи посиланнями задля викрадення особистих даних, зламу мобільних телефонів, планшетів і комп’ютерів. Нажаль активізувались і звичайні кіберзлочинці, мета яких – вкрасти гроші, доступ до акаунтів та шантажувати користувачів.

Комітет з питань цифрової трансформації в умовах війни продовжує реалізовувати свою основну діяльність – законопроектну. Зокрема, робота проводиться і в контексті зростання кібезагроз і кібершахрайства, що відбуваються у кіберпросторі України.

Заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко у відеозверненні інформує суспільство про кібербезпеку та кіберзахист.

«Ми почали працювати над новим законопроектом, який буде регулювати державні інформаційні ресурси в доменній зоні gov.ua. Мова йде про те, що якщо до вас надходять листи або якщо до вас звертаються з різних інформаційних ресурсів, щоб ви поділились своїми персональними даними або перейшли за якимось посиланням, ви повинні для себе зрозуміти на скільки цей інформаційний ресурс відповідає дійсності. Тобто державний це інформаційний ресурс чи недержавний», – повідомляє Олександр Федієнко.

Наразі є два основних «інструменти» російських хакерів – це фішингові розсилання та розсилання шкідливого програмного забезпечення. Комітет зараз працює над тим, щоб призупинити такі фішингові атаки, зупинити злочинність, яка відбувається у кіберпросторі.

Яким інформаційним ресурсам бажано довіряти громадянам України?

«Звісно довіряти потрібно всім державним інформаційним ресурсам, які мають в адресному рядку назву установи, а далі має стояти gov.ua. Також довіряти можна додатку «Дія», який бере усю інформацію про користувача саме з державних інформаційних ресурсів, тобто електронних цифрових реєстрів. Усі ці цифрові майданчики мають відповідний рівень захисту і відповідний рівень довіри з точки зору валідності цієї інформації», – зазначив народний депутат. 

Памятайте, що зараз як ніколи важливо бути максимально пильними і дотримуватись основних правил кібергігієни.

Будьте обережними у цифровому просторі!

Слава Україні!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20