ПА НАТО ухвалила декларацію про підтримку євроатлантичного курсу України та протидію російській агресії, – Комітет з питань цифрової трансформації

 

Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації, Голова парламентської делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв інформує у відео щодо роботи весняної сесії ПА НАТО, яка відбулась 27-30 травня у Вільнюсі.

«Ця сесія парламентської асамблеї пронизана питаннями України. У кожній доповіді ми чуємо про підтримку України. Про те, що потрібно посилювати санкції проти росії, фінансово допомагати Україні та надавати важке озброєння», – повідомив народний депутат.

Найцікавішим під час сесії НАТО є не доповіді, не робота у комітетах, а саме зустрічі на полях Асамблеї. У перший день засідання українська делегація зустрічалась з конгресменами США. «Під час розмови з конгресменами ми порушували питання важкого озброєння і нас запевнили, що важке озброєння, на яке ми сподіваємось, скоро буде в Україні. Нас запевнили, після дивного виступу Генрі Кіссінджера у Давосі щодо домовленостей з путіним і поступок українських територій, що це особисто його думка. Нас запевнили конгресмени обох партій: республіканців і демократів, що США ніколи не будуть тиснути на Україну задля якихось поступок, а навпаки будуть допомагати, щоб ми повернули наші території до кордонів 2014 року», – зазначив заступник голови Комітету.

За результатами сесії ПА НАТО ухвалила декларацію, якою закликала уряди країн-членів Альянсу здійснити конкретні наступні кроки щодо просування України до членства в НАТО та посилити протидію росії.

Єгор Чернєв повідомив, що всі основні правки від української делегації було враховано: «Зрештою нам вдалося домогтися найбільш жорсткої декларації за весь час існування Асамблеї».

Зокрема, на офіційному вебсайті ПА НАТО зауважено, що понад 200 законодавців із приблизно 30-ти країн Альянсу НАТО одноголосно схвалили декларацію «Standing with Ukraine», якою «найсуворіше засудили війну, розпочату росією».

Серед пунктів, передбачених в ухваленій декларації, ПА НАТО вимагає підтримати Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції та наростити постачання важкого озброєння. Зокрема, систем ППО, ПРО, протикорабельних систем й артилерії, а також посилити обмін розвідувальною інформацією.

До того ж, документ закликає масштабувати руйнівні санкції проти росії та поступово відмовитися від імпорту вугілля, газу, нафти та урану з рф. Підтримка України також стосується і запровадження додаткових санкції проти російських олігархів, посадових осіб та їхніх сімей, а ще проти пропагандистів і державних ЗМІ.

Крім того, ПА НАТО наполягає на висланні з країн НАТО російських дипломатів, які займаються ворожою діяльністю. Зокрема, це стосується розповсюдження ненависті, дезінформації та розпалювання конфліктів.

Окремо у документі акцентується на необхідності створення спеціального Міжнародного трибуналу для розслідування, кримінального переслідування та притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

13 травня 2024 15:52
08 травня 2024 15:41
01 травня 2024 14:52
26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47