Результати засідання Комітету з питань цифрової трансформації 08 червня 2022 року

 

Сьогодні, 08 червня, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації (далі – Комітет). Під час засідання народними депутатами було розглянуто ряд законопроектів та рекомендовано:

1.              Комітету з питань економічного розвитку врахувати висловлені зауваження і пропозиції у ході підготовки та розгляду проекту Закону №  7331 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов провадження господарської діяльності в період воєнного (надзвичайного) стану в Україні», внесеного Кабінетом Міністрів України.

Зокрема, пропонується не передбачати створення окремого реєстру поданих декларацій та викласти певні положення законопроекту у такій редакції: «Органи ліцензування ведуть переліки поданих декларацій та розміщують їх на своїх офіційних вебсайтах».

2.              Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки прийняти за основу із запропонованими змінами проект Постанови № 7102 «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти юридичних осіб Російської Федерації».

У законопроекті серед видів обмежувальних заходів, що пропонується застосувати до юридичних осіб Російської Федерації, визначених у додатку до проекту Постанови, передбачено заборону користування радіочастотним ресурсом України та обмеження або припинення надання електронних комунікаційних послуг і використання електронних комунікаційних мереж.

Члени Комітету зазначили, що прийняття проекту Постанови сприятиме зменшенню реальних та потенційних загроз національним інтересам, інформаційній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України. Однак з метою врахування у проекті Постанови та додатку 1 до неї вимог чинного законодавства у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра, необхідно внести зміни, запропоновані Комітетом.

3.              Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики врахувати висловлені зауваження (щодо обліку доходів і витрат, який може вестися у паперовому та/або електронному вигляді) під час підготовки та розгляду проекту Закону № 6348 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування спрощеної системи оподаткування.

4.              Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування врахувати висловлені зауваження під час підготовки та розгляду проекту Закону № 7029 про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками.

Зокрема, народні депутати зазначили, що можливість часткового або одночасного подання документів в електронній та паперовій формі, яка пропонується у законопроекті, суперечить положенням Законів України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг», «Про адміністративні послуги» та «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». Члени Комітету рекомендують розглянути інші альтернативні шляхи реалізації можливості подання документів для державної реєстрації, що стосуються реєстраційних дій стосовно об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку.

5.              Комітету з питань правової політики врахувати зауваження під час підготовки та розгляду проекту Закону № 7315 про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Метою законопроекту є запровадження додаткового повідомлення учасників судового процесу про розгляд справи з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного додатку «Дія», та отримання через відповідний додаток в електронній формі судового рішення по справі, виконавчого документу, виданого у формі електронного документу, особою, що є стороною по справі. Зокрема, народними депутатами пропонується частину першу статті 11 Закону викласти у редакції Комітету.

6.              Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів врахувати зауваження під час підготовки та розгляду проекту Закону № 4389 про Захисників / Захисниць України та членів їх сімей.  

Так, з метою забезпечення відшкодування у повному обсязі бюджетних зобов’язань в частині покриття витрат операторів електронних комунікацій за послуги зв’язку, надані громадянам, які мають пільги щодо їх оплати, необхідно передбачити у законопроекті:

- чіткий перелік електронних комунікаційних послуг, які пропонується надавати на пільгових умовах;

- механізм компенсації операторам електронних комунікацій та постачальникам електронних комунікаційних послуг витрат за надані електронні комунікаційні послуги на пільгових умовах.

Також необхідно передбачити відповідні видатки у Законі України про Державний бюджет України на відповідний рік та у Бюджетному кодексі України, а також встановити відповідальність операторів і постачальників електронних комунікаційних послуг за ненадання комунікаційних послуг на пільгових умовах.

Водночас законопроект потребує редакційного доопрацювання щодо застосування термінів визначених Законом України «Про електронні комунікації».

Крім того, члени Комітету заслухали та обговорили звіт Держспецзв’язку про основні результати службової діяльності служби за 2021 рік.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 14:52
26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16