У період 29-30 червня у Мадриді відбулось засідання лідерів країн – членів НАТО. Лідери країн Альянсу прийняли важливі рішення стосовно трансформування і посилення НАТО. Окрема увага на саміті була приділена Україні, зокрема, питанню довгострокової підтримки України за допомогою посиленого Пакету комплексної допомоги.

Заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації, голова парламентської делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв інформує громадян щодо важливості рішень Саміту НАТО у Мадриді.

«Ми розуміємо, що сьогодні найбільшою небезпекою для Альянсу є російська федерація і війна в середині Європи у 21-му столітті. І саме цьому присвячено дуже багато тем і зустрічей: це не тільки пряма відповідь російській федерації, але й допомога Україні, збільшення протистояння кіберзагрозам з боку російської федерації країнам Європейського Союзу», – повідомив народний депутат.

Але найважливішим, на його думку, рішенням цього Саміту є визнання росії загрозою, тобто ворогом. Це означає, що буде посилення східного флангу НАТО, збільшення сил швидкого реагування у сім з половиною разів. Також будуть збільшені бюджети на озброєння і на переозброєння. Тому, що останнє десятиліття НАТО було більш сплячою організацією, а зараз, дійсно, вона прокинулась і стає дійсно військовою – мілітарною.

Водночас Єгор Чернєв вважає, що історичний саміт НАТО у Мадриді оголосив росії нову холодну війну, оскільки:

1. Відповідно до оновленої Стратегічної концепції НАТО будуть розроблені нові плани відбиття потенціальної агресії з боку росії.

2. Східний фланг Альянсу буде посилено, а сили швидкого реагування збільшені із 40 тисяч до 300 тисяч.

3. Оборонні бюджети країн-членів НАТО буде збільшено, оборонні замовлення та швидкісне нарощування озброєнь також.

4. НАТО поповниться ще двома країнами – Швецію та Фінляндію, які зможуть суттєво посилити Альянс за рахунок власних самодостатніх армій.

5. Військова і політична підтримка України, включаючи повне переозброєння за стандартами НАТО, надалі зростатиме задля завдання російській армії поразки на нашій території.

«Ситуація у Європі повертається на 50-60 років назад, у часи Хрущова та Брежнєва, але розклад сил у новій Холодній війні тепер зовсім інший. Росія грає тепер на набагато гірших позиціях, адже більшість країн, що були союзниками СРСР і входили колись до Організації Варшавського Договору, тепер є членами НАТО і її ворогами», – зазначив голова парламентської делегації в НАТО.

Крім того, участь у Саміті Австралії, Японії, Кореї та Нової Зеландії говорить про те, що НАТО стає чимось більшим, ніж просто Північноатлантичний військовий блок. Він стає точкою тяжіння для всіх демократичних держав світу на противагу автократіям, що за останні десятиліття набрали силу.

Єгор Чернєв повідомляє, що Україна також стане членом НАТО, але після перемоги. Практичні кроки вже відбуваються – ми прискорено переходимо на військові стандарти та озброєння Альянсу, а ПДЧ Україна і так фактично виконує вже багато років у вигляді щорічних національних програм.

«Отже, «рубікон» перейдено, всі рішення прийняті. Росію та її сателітів будуть добивати по всім фронтам: НАТО буде тиснути на військовому напрямку, Велика Сімка та ЄС із союзниками – на економічному і санкційному аж до повної поразки росії. Поразки важкої та неминучої», – підсумував народний депутат.

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20
18 березня 2024 14:36
14 березня 2024 10:05
08 березня 2024 10:40
06 березня 2024 14:39
29 лютого 2024 16:35
23 лютого 2024 16:01
22 лютого 2024 12:33