Прозору судову систему неможливо побудувати без відкритих даних. Кожен повинен мати змогу моніторити судові рішення, аналізувати роботу суддів та слідкувати за перебігом розгляду справ. Це дозволить журналістам та активістам контролювати роботу судів, усуне корупційні ризики, а юристи зможуть виконувати свою роботу швидше й ефективніше.  

Усе це доступно на платформі PravoSud – pravosud.com.ua, яка стала переможцем грантового конкурсу Open Data Service Support. Це зручний інструмент на основі відкритих даних для підготовки до судових процесів і моніторингу судових документів. Завдяки гранту на платформу додали новий функціонал і покращили наявний. Тепер PravoSud дозволяє:  

- аналізувати судові рішення;  

- моніторити надходження документів до суду;  

- аналізувати судові практики з урахуванням правових позицій Верховного Суду;  

- переглядати історії розгляду судових справ за юрособами та суддями;  

- підписатися та моніторити перебіг розгляду конкретної судової справи.  

Крім того, система допомагає виявити можливу упередженість суддів під час розгляду справ.  

Доступ до платформи безоплатний для державних органів, громадських організацій та освітніх закладів.  

Всі дії з наборами даних на Єдиному державному порталі відкритих даних (data.gov.ua) відслідковує аналітична платформа Open Data Watchdog – wd.clarity-project.info. Її мета – підвищити рівень прозорості та зменшити кількість зловживань з боку адміністраторів і розпорядників даних.

Завдяки сервісу користувачі зможуть отримати більше інформації про набори даних, зокрема, про їх створення, вилучення чи оновлення.

Weekly Charts – epravda.com.ua/weeklycharts – портал Економічної правди, де мовою цифр розповідають, що відбувається в країні.

Мета проекту – створення щотижневої інфографіки на основі відкритих даних та фактів про економічне, політичне і соціальне життя України. За допомогою дата-журналістики проект допоможе висвітлити проблеми корупції в Україні, а, отже, підвищити прозорість органів влади.

Чатбот «Буду мамою» – t.me/IWillBeMother_bot допоможе жінкам, які планують вагітність або вже вагітні, дізнатися в зручній формі про можливості безоплатного ведення вагітності та допомоги при пологах. Тобто дозволяє вирішити питання побутової корупції в медицині.

Пацієнтки отримають більше інформації про свої права та перелік гарантованих державою медичних послуг, за які не варто сплачувати кошти повторно у вигляді неформальних платежів чи примусових «благодійних» внесків. Він також надасть відповіді, що робити у тих випадках, коли гроші вимагають.

Продовжуємо розвивати відкриті дані та будувати Україну майбутнього!

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20
18 березня 2024 14:36
14 березня 2024 10:05
08 березня 2024 10:40
06 березня 2024 14:39
29 лютого 2024 16:35
23 лютого 2024 16:01
22 лютого 2024 12:33