Сьогодні, 18 липня, Заступник Голови Комітету Сергій Штепа та представники Міністерства цифрової трансформації України взяли участь у зустрічі з Комітетом з питань внутрішнього ринку та захисту прав споживачів Європарламенту разом з представниками країн-кандидатів на вступ до ЄС: Північної Македонії, Косова, Сербії, Боснії та Герцеговини. Тема зустрічі: Єдиний цифровий ринок ЄС – Можливості для країн-кандидатів на вступ до ЄС.

На цьому заході представники парламентів країн-учасників обговорили актуальні теми єдиного цифрового ринку як частини єдиного ринку ЄС, що наразі активно розвивається.

Під час цієї події представники Європарламенту представили останні розробки у законодавстві ЄС у цій сфері, а також надали змогу учасникам заходу продемонструвати свої досягнення та плани на майбутнє.

«Незмінним пріоритетом для України лишається інтеграція до Єдиного цифрового ринку ЄС», зазначив Сергій Штепа. Для цього вже прийнято Закон України «Про електронні комунікації», розроблений згідно з Кодексом електронних комунікацій ЄС та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», спрямований на імплементацію норм Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року. Також здійснюється розробка підзаконних нормативно-правових актів на виконання цих Законів.

Крім того, триває підготовка проєкту Закону України «Про цифрові послуги та ринки». Він спрямований на імплементацію європейських підходів до регулювання цифрових ринків та забезпечить безпечне і надійне онлайн-середовище, конкурентні і справедливі умови діяльності для всіх учасників ринків цифрових послуг, захист прав і законних інтересів користувачів.

Електронне урядування та цифрові публічні послуги є провідником та підтримкою для функціонування єдиного цифрового ринку.

Досягненням України в цьому став застосунок Дія. Цей флагманський продукт Мінцифри об’єднав в собі мобільний застосунок з доступом до цифрових документів громадян та державних послуг. Він став дієвим завдяки прийняттю Законів про цифровий паспорт та Paper-less. «Україна стала першою у світі державою з офіційними електронними паспортами та найшвидшою реєстрацією бізнесу, коли підприємство можна зареєструвати онлайн за лічені секунди. Також Україна є четвертою країною Європи, яка має цифрові водійські права», – зазначив Сергій Штепа.

Дія – єдиний портал державних послуг і сервісів, що надаються онлайн. Поступово він стає єдиним вікном комунікації з державою, універсальним застосунком, де можна отримати всі державні послуги та сервіси.

«Основна мета нашої держави – побудувати найзручнішу країну з точки зору отримання послуг. Ми перетворюємо державу на сервіс, який допомагає та відкриває нові можливості для українців жити у спільному європейському просторі», – підсумував у своєму виступі Сергій Штепа.

              Тож цифровізуємось та рухаємось до ЄС!

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20