20 липня у Комітеті з питань цифрової трансформації відбувся круглий стіл на тему «Законодавче забезпечення з питань цифрової трансформації». Засідання відбулось у змішаному форматі (офлайн та онлайн) під головуванням Заступника голови Комітету Сергія Штепи.

У заході взяли участь народні депутати України, представники секретаріату Комітету, Мінцифри, Держспецзв’язку, Регулятора (НКЕК), Телас, ІнАУ, Телекомпалати, АППК, операторів і провайдерів.

На сьогодні цифровізація є нормою для всіх розвинутих країн. В Україні також проводиться активна законодавча робота в цьому напрямку, урядом приймаються широкомасштабні заходи по розвитку цифровізації суспільства, цифрового сектору економіки, впроваджуються електронні платежі та вдосконалюється нормативно-правова база в сфері електронних комунікацій.

На заході відбулось обговорення законопроектів реєстр. № 8238, спрямованого на захист та створення безпечних умов в діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єктів критичної інфраструктури та захисту кіберпростору, реєстр. № 9250 та № 9250-1, спрямованих на протидію фішингу та інші питання які дуже гостро стоять для операторів та провайдерів електронних комунікаційних послуг та шляхи їх вирішення. Також учасники обговорили законодавчі пропозиції викладені у законопроекті реєстр. № 9463 направленому на покращення якості мобільного зв’язку.

Окрім цього під час заходу були висвітлені питання законодавчих змін спрямованих на усунення прогалини в законодавстві, які гальмують стрімкий розвиток та відновлення електронних комунікаційних мереж: довготривала процедура оформлення земельних ділянок для нових веж, невідповідність процедури оренди державного майна реаліям воєнного стану та відмови державних балансоутримувачів від застосування спеціального законодавства в сфері доступу операторів електронних комунікацій до інфраструктури, а також врегулювання питань ПДВ на послуги міжнародного роумінгу в контексті запровадження єдиного роумінгу з ЄС та інтеграції України до Єдиного ринку ЄС.

Також повернулись до питання бронювання військовозобов’язаних працівників сфери електронних комунікацій та наголосили на пошуку компромісу між бронюванням фахівців та їх залученням до участі у лавах ЗСУ.

Усі учасники  мали змогу обговорити шляхи удосконалення законодавства та висловити свої думки, зауваження та пропозиції, які будуть ретельно опрацьовані Комітетом з питань цифрової трансформації для прийняття відповідної резолюції круглого столу.

           На завершення Сергій Штепа подякував усім присутнім, а також зазначив, що захист держави і суверенітету України є на сьогодні пріоритетним завданням, але приділяти увагу потрібно всім проблемним питанням для забезпечення сталої і безперебійної роботи інтернету та зв’язку.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20