Сьогодні, 19 жовтня, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України – члени Комітету розглянули наступні законопроекти:

 9593 «Про внесення змін до статті 115 Закону України "Про електронні комунікації" (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)».

Зазначений законопроект розроблено з метою недопущення демонтажу електронних комунікаційних мереж чи їх частин в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, окрім як за рішенням постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг чи за рішенням суду, оскільки наслідком таких дій може бути припинення надання електронних комунікаційних послуг населенню, органам влади, в тому числі регіональним, органам місцевого самоврядування, на об’єкти критичної інфраструктури тощо.

Всебічно обговоривши питання, члени Комітету висловили думку, що зазначений законопроект може бути доопрацьований з урахуванням зауважень до другого читання, а його прийняття як закону буде мати загальний позитивний ефект у вигляді підвищення стійкості електронних комунікаційних мереж.

Комітет рекомендує Верховній Раді України цей законопроект включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України IX скликання та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

   10068 «Про Єдиний соціальний реєстр».

Метою прийняття цього законопроекту є врегулювання питань наповнення, функціонування та адміністрування Єдиного соціального реєстру як централізованої системи, призначеної для збереження та обліку електронних даних отримувачів усіх видів соціальної підтримки, що передбачена законодавством, в одному місці.

Комітет рекомендує Верховній Раді України зазначений законопроект включити до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.

№ 9590 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення податкового контролю» щодо голосування за розгляд електронної петиції за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг».

Законопроект спрямований на забезпечення захисту законних інтересів платників податків та притягнення до адміністративної відповідальності тих посадових осіб податкових органів, які допускають порушення встановленого порядку здійснення податкового контролю, роблять перешкоди господарській діяльності та завдають шкоду (збитки) суб’єктам господарювання.

Члени Комітету зазначили, що підтримують удосконалення законодавства України в цьому напрямку але висловили ряд зауважень оскільки законодавцем вже визначена кримінальна, адміністративна, цивільно-правова та дисциплінарна відповідальність для посадових (службових) осіб контролюючих органів.

№ 10027 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права учасників бойових дій та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України при відведенні їм земельних ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності» та альтернативний до нього законопроект реєстр. № 10027-1.

Мета цих проектів Законів – підтримка учасників бойових дій, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, особливо у воєнний час, та забезпечення реалізації  права на безоплатне отримання земельних ділянок за рахунок земель державної і комунальної власності.

Члени Комітету зауважили, що деякі норми законопроекту потребують доопрацювання та приведення норм законопроекту до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Розглянувши зазначені законопроекти Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них пропозиції та зауваження при їх підготовці й розгляді.

На засіданні Комітету було затверджено Розклад засідань Комітету на листопад 2023 року, а також узгоджено пропозиції Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства у справах ветеранів України до плану законопроектної роботи на  2024 рік.

           Вдосконалюємо законодавство! Цифровізуємо наше життя!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20