Сьогодні, 8 листопада, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України – члени Комітету розглянули наступні законопроекти:

 10068 «Про Єдиний соціальний реєстр».

Метою прийняття цього законопроекту є врегулювання питань наповнення, функціонування та адміністрування Єдиного соціального реєстру як централізованої системи, призначеної для збереження та обліку електронних даних отримувачів усіх видів соціальної підтримки, що передбачена законодавством.

Члени Комітету підтримали цей законопроект, та зауважили що він закладає підґрунтя для адресного максимально спрощеного підходу до надання соціальних послуг. Заступник Міністра соцполітики Костянтин Кошеленко під час засідання Комітету зазначив про підтримку цього законопроекту, його позитивний вплив на суспільство та спрощення обробки даних усіх отримувачів соціальної підтримки.

Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу зазначений законопроект.

№ 9318 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення керованості та адміністрування соціальної підтримки сімей та демографічної політики».

Законопроект розроблений з метою забезпечення права сімей з дітьми на допомогу від держави за будь-яких обставин, що є важливим в умовах військової агресії рф проти України, коли частина сімей вимушено змінили своє місце проживання, прискорення призначення та виплати відповідних допомог.

Члени Комітету зазначили, що зміни, запропоновані цим законопроектом, потребуватимуть технічного доопрацювання програмного забезпечення Порталу Дія, зокрема тих, що передбачають можливість подання заяв та документів та/або відомостей засобами Порталу Дія.

№ 9652 «Про внесення змін до Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні" щодо спрощення процедури зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування)».

Мета цього проекту Закону – уникнення можливості неоднозначного правозастосування положень статті 18 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні».

Члени Комітету зауважили, що запропоновані проектом Закону зміни будуть стосуватися саме заявників, щодо яких не будуть виконуватися реєстраційні дії, такі зміни призведуть до неправомірної вимоги надання додаткових документів у представників/законних представників.

№ 9653 «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо гарантування прав внутрішньо переміщених осіб на виплату допомоги на проживання».

Законопроект спрямований на закріплення на рівні закону України основних критеріїв для отримання внутрішньо переміщеними особами допомоги на проживання.

Члени Комітету погодились з пропозицією Мінцифри, що зміни в частині подання заяви засобами Порталу Дія потребуватимуть внесення змін до програмного забезпечення Порталу Дія, що потребуватиме додаткового часу на реалізацію, а також доопрацювання програмного забезпечення Порталу Дія.

№ 9629 «Про особливості здійснення розрахунків з виробниками за "зеленим" тарифом, генеруючі потужності яких знаходяться на тимчасово окупованих територіях» та альтернативні до нього законопроекти реєстр. №№ 9629-1, 9629-2.

Мета цих проектів Законів – недопущення оплати електричної енергії, яка не відпускається в об’єднану енергосистему України, та передбачають створення реєстру об’єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел енергії, знаходяться на територіях, де ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією та не здійснюють синхронну роботу з об’єднаною енергосистемою України.

Члени Комітету зауважили, що аналіз чинного законодавства свідчить про наявність існуючих реєстрів у сфері енергетики та недоцільність здійснення такого обліку окремим реєстром, але враховуючи важливість вирішення проблемних питань для держави в цілому, рекомендують розглянути можливість доповнення вже існуючих реєстрів додатковими даними, не створюючи окремих реєстрів.

№ 9681 «про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану» та альтернативний до нього законопроект реєстр. №№ 9681-1.

Метою та завданнями законопроектів є законодавче врегулювання питань автоматичного надання статусу учасника бойових дій та полегшення можливості для військовослужбовців оформити статус учасника бойових дій, тобто спрощення процедури набуття статусу учасника бойових дій на основі інформаційних обмінів між різними реєстрами.

Члени Комітету при обговоренні законопроектів зазначили, що підтримують ідею забезпечення належного рівня соціального захисту військовослужбовців та поліпшення процесу визначення статусу та забезпечення захисту прав осіб, які брали участь у бойових діях, але зважаючи на ґрунтовні зауваження висловлені Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством оборони України, законопроекти потребують суттєвого доопрацювання.

Розглянувши зазначені законопроекти Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них пропозиції та зауваження при їх підготовці й розгляді.

Також на виконання контрольної функції Комітету було розглянуто питання Про стан виконання норм Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій», № 2529-IX від 16.08.2022.

            Продовжуємо роботу над вдосконаленням законодавства!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20