Незважаючи на бойові дії, які ведуться на території нашої держави, ми маємо підтримувати економіку в стабільному стані. А для цього необхідно врегулювання питань і на законодавчому рівні.

З початку повномасштабного вторгнення Комітет активно працював над прийняттям законів, необхідних для сталого функціонування сфери електронних комунікацій. Для поліпшення умов роботи надавачів комунікаційних послуг та забезпечення користувачів якісним зв’язком.

За роки війни прийнято такі Закони, з підготовки яких Комітет був визначений головним:

 

·     в березні 2022 року, Верховна Рада України більшістю голосів ухвалила Закон України № 2130-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів».

Він передбачає:

-       створення резервних копій державних інформаційних ресурсів із дотриманням встановлених для таких ресурсів вимог щодо їх захисту, цілісності, конфіденційності та їх розміщення за межами України;

-       можливість розміщення інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів за межами України.

Норми цього Закону діятимуть протягом періоду правового режиму воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення чи скасування, а також надають можливість посилення спроможностей із кіберзахисту державних інформаційних ресурсів та об'єктів критичної інформаційної інфраструктури.

 

·     в травні 2022 року, ухвалено Закон України № 2240-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо підвищення ефективності організації роботи постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг в умовах воєнного стану».

Норми цього Закону передбачають:

-    проведення консультацій з учасниками ринку з метою підготовки проектів актів в умовах надзвичайного та воєнного стану не більше ніж 5 днів;

-  видачі Національним центром управління розпоряджень щодо оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами, які є обов’язковими для виконання постачальниками електронних комунікаційних мереж та/або послуг;

-  визначення як підстави анулювання ліцензії на користування радіочастотним спектром, а також дозволу та припинення прав на користування ресурсом нумерації чи його частиною виключення суб'єкта господарювання з реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж і послуг.

 

·     у серпні 2022 року Верховна Рада України ухвалила 2 Закони:

 

      Закон України № 2529-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо покращення управління у сфері електронних комунікацій» містить норми для:

-  забезпечення сталого функціонування електронних комунікаційних мереж;

-  покращення управління у сфері електронних комунікацій у мирний і воєнний часи.

      Закон України № 2530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов для розвитку та відновлення електронних комунікаційних мереж» забезпечив умови для розвитку і відновлення зв’язку під час дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та у післявоєнний час. Наразі унормування прав й обов’язків сторін з питань доступу до інфраструктури актуальне і буде актуальним після завершення війни, оскільки на окремих територіях країни буде потреба у продовженні активного відновлення зв’язку.

Комітет цифрової трансформації продовжує законопроектну роботу в тісній співпраці з Міністерством цифрової трансформації України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національною Комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, представниками бізнесу та громадськості у сферах, віднесених до предметів відання Комітету.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 14:52
26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16