Сьогодні, 6 лютого, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації, під час якого народні депутати України – члени Комітету розглянули такі законопроекти:

 10158 «Про внесення змін до статті 34 Закону України "Про дорожній рух" щодо використання номерних знаків транспортних засобів».

Мета цього законопроекту врегулювання питань, пов’язаних із використанням номерних знаків транспортних засобів у разі зміни номерних знаків (їх буквено-цифрової комбінації) внаслідок перереєстрації транспортного засобу.

Члени Комітету при обговоренні законопроекту зазначили, що прийняття законопроекту дозволить спростити процедуру перереєстрації транспортних засобів та отримати послуги онлайн ще більшій кількості бажаючих.

Розглянувши цей законопроект Комітет рекомендує за наслідками його розгляду у першому читанні прийняти за основу.

 10218 «Про внесення змін до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" щодо питань дослідницької інфраструктури та підтримки молодих вчених».

Метою прийняття цього законопроекту визначено удосконалення норм Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», що стосуються створення умов та правил забезпечення діяльності різних суб’єктів дослідницької інфраструктури та сприяння їх об’єднанню, надання науково-технічних послуг, проведення наукової і науково-технічної експертизи, підготовки кадрів.

Комітет вважає, що вдосконалення державної політики стосовно надання державної підтримки молодим вченим необхідне як щодо забезпечення її доступності для максимальної кількості таких вчених, так і стосовно розширення видів такої підтримки, а також сприятиме поглибленню співпраці українських вчених між собою та з їх закордонними партнерами, але законопроект потребує доопрацювання.

№ 10143 «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації».

Проект Закону розроблено на виконання умов укладеного 16 січня 2023 року Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором.

Члени Комітету вважають, що законопроект забезпечує гармонізацію законодавства України і права ЄС, внаслідок чого економічно активні підприємства, які мають фінансові труднощі, отримають доступ до превентивної реструктуризації, що забезпечить можливість продовжувати господарську діяльність. Але положення законопроекту потребують певного доопрацювання.

№ 10132 «Про статус осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією Російської Федерації проти України, та невідкладні проміжні репарації».

Законопроект розроблений з метою визначення правового статусу осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією Російської Федерації проти України, та членів сімей загиблих таких осіб, та правові основи надання їм невідкладних проміжних репарацій.

Члени Комітету підтримують такі законодавчі ініціативи, але зважаючи на зауваження та пропозиції Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства соціальної політики України законопроект потребує відповідного доопрацювання.

№ 10166 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності».

Законопроект передбачає запровадження спеціального режиму оподаткування доходів, отриманих фізичними особами від здійснення окремих видів діяльності для фізичних осіб, які не є самозайнятими і відповідають низці критеріїв.

Члени Комітету підтримуючи цей законопроект зазначили, що законопроект потребує доопрацювання відповідно до зауважень Мінцифри.

Розглянувши зазначені законопроекти Комітет рекомендує врахувати викладені у Висновках до них пропозиції та зауваження при їх підготовці й розгляді.

Також на засіданні Комітету було затверджено Розклад засідань Комітету на лютий 2024 року, заслухано основні результати дослідження на тему «Парадигма розвитку цифрової торгівлі на глобальних ринках», а також обговорено питання необхідності розробки, спільно з Кіберполіцією, законопроекту щодо врегулювання питання посилення відповідальності за шахрайські дії при використанні громадянами банківських карток.

          Продовжуємо роботу! Вдосконалюємо законодавство!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 14:38
23 квітня 2024 14:38
17 квітня 2024 17:01
16 квітня 2024 14:32
10 квітня 2024 16:35
03 квітня 2024 15:06
29 березня 2024 15:47
27 березня 2024 16:27
22 березня 2024 11:16
20 березня 2024 17:20