На черговому засіданні Комітету, за ініціативи народного депутата України – члена Комітету Володимира Ар’єва, було розглянуто питання щодо функціонування застосунку Резерв+.

До засідання долучилися представники Міністерства оборони України. У фокусі обговорення – функціонування мобільного застосунку Резерв+, завдяки якому військовозобов’язані можуть оновити свої дані – фактичне місце проживання, номер телефону та e-mail, не здійснюючи безпосередньо візит до ТЦК або ЦНАП.

«Резерв+ працює на підставі законодавства, передбаченого у Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, – зазначила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко. Це забезпечує законність та відповідність усіх процесів, пов'язаних із його використанням. Наразі через мобільний застосунок вже оновили свої дані майже 1,4 мільйона військовозобов’язаних осіб, через ЦНАП – приблизно 130 тисяч осіб, а безпосередньо до ТЦК звернулися понад 106 тисяч осіб».

За словами заступниці міністра, застосунок створено за фінансової підтримки благодійного фонду.

Застосунок відповідає вимогам комплексної системи захисту інформації та має відповідний сертифікат, є власністю Міністерства оборони України. Дані на сервері Резерв+ не зберігаються, а передаються зашифрованими каналами  з та до реєстру Оберіг, що суттєво зменшує ризики витоку. За словами Олега Берестового, т.в.о. начальника управління інформаційних технологій Міністерства оборони України, проведена перевірка підтвердила, що поширювана інформація про витік даних є неправдивою.

Народні депутати України – члени Комітету закцентували увагу на тих громадянах, які наразі перебувають за кордоном, і важливості безпроблемного використання ними застосунку. «Для українців, які перебувають за кордоном, додаток надає можливість віддаленого оновлення даних без необхідності приїзду в Україну, – зазначила Катерина Черногоренко. Авторизація у застосунку відбувається через BankID. За кордоном оновити дані можливо після відкриття дистанційно рахунку в банку. Найбільш популярними серед наших громадян за кордоном, які вже оновили дані, є Монобанк та Приватбанк. Після банківської ідентифікації, громадяни України можуть оновити свої дані через Резерв+.

У ході обговорення було надано відповіді на запитання щодо поліпшення функціоналу застосунку. Представники Міноборони повідомили, що в застосунку запровадять новий функціонал, що дозволить користувачам повідомляти про помилки, які надалі виправлятимуться автоматично без візиту до ТЦК. Це допоможе вирішити частину проблем, пов'язаних з некоректними даними у реєстрі. Окрім цього, наразі розробляється функціонал з QR-кодом, завдяки якому користувачі зможуть додатково підтвердити факт оновлення даних, що запобігатиме можливості штрафування через відсутність доказів.

Вдячні команді Міністерства оборони України за участь в обговоренні питання функціонування застосунку Резерв+ та надані фахові відповіді.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 червня 2024 10:47
27 червня 2024 10:58
21 червня 2024 14:21
18 червня 2024 16:20
18 червня 2024 12:28
13 червня 2024 15:23
11 червня 2024 15:40
06 червня 2024 09:07
05 червня 2024 15:15
05 червня 2024 15:09