14 листопада відбулося чергове засідання Комітету з питань цифрової трансформації. Нарешті Верховна Рада України та взагалі система керівництва країною почала рухатися від технологій 20-го століття до сучасності, причому дуже стрімко.

Комітет
15 листопада 2019, 12:24

14 листопада відбулося важливе засідання Комітету з питань цифрової трансформації. Нарешті Верховна Рада України та взагалі система керівництва країною почала рухатися від технологій 20-го століття до сучасності, причому дуже стрімко.

Міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет доповідав про проекти Законів № 2308 «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України» та № 2309 «Про внесення зміни до статті 130 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Суть законів полягає в тому, що поступово прибирається дуже застаріла норма, згідно з якою для набуття чинності закон або рішення з’їзду суддів повинні бути опубліковані в газеті «Урядовий кур’єр». Ця норма з’явилась в епоху до глобальної інтернетизації. Сьогодні вона не має жодного сенсу, адже кожного року наклад газети скорочується, наразі він трохи перевищує 16 тисяч екземплярів, тому не можна в повній мірі вважати це видання загальнодержавним.

Задум Кабінету Міністрів України полягає в тому, щоб позбавитися необхідності оприлюднювати закони у друкованих виданнях. Натомість це буде робитись на офіційних сайтах та на загальнодоступних електронних джерелах. Держава зможе ефективніше використати кошти, що раніше витрачались на друк газет, які ніхто не читає. Наш Комітет одностайно ухвалив рекомендувати Верховній Ради України прийняти за основу в першому читанні обидва законопроекти.

Також представники Апарату Верховної Ради презентували членам Комітету з питань цифрової трансформації автоматизовані системи та рішення для цифрової трансформації законодавчого процесу: систему електронного документообігу, систему «Електронний законопроект», що позбавляє необхідності працювати з документами на папері, та інші рішення, які виведуть роботу народних депутатів з епохи технічного палеоліту.

Скоро ми почнемо також економити на папері, на який Верховна Рада України попередніх скликань витрачала мільйони гривень щорічно. Цифрова трансформація відбувається, і це лише початок!