Звіт про роботу Комітету з питань цифрової трансформації за другу сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2019 – січень 2020 рр.)

Комітет
23 січня 2020, 11:12

Звіт про роботу Комітету з питань

цифрової трансформації за другу сесію

Верховної Ради України девятого скликання

(вересень 2019 – січень 2020 рр.)

 

Станом на 10 січня 2020 року

 

Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації був створений 29 серпня 2019 року відповідно до постанови Верховної Ради України № 19-ІХ «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання».

Комітетом за час 2 сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведено 11 засідань Комітету, на яких розглянуто 83 питань, 37 з яких присвячено обговоренню проектів законів Верховної Ради України та постанов.

Законотворча діяльність народних депутатів України – членів Комітету була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері розвитку цифрових технологій, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг, запровадження ринку хмарних послуг, цифровізації митної сфери, забезпечення процесів електронної демократії у Верховній Раді України, розвитку інфраструктури для цифрової трансформації економіки і суспільства, оподаткування операцій з криптоактивами, посилення захисту телекомунікаційних мереж,  оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг (які надаються в електронній формі), функціонування електронного кабінету для спрощення роботи фізичних осіб-підприємців, електронного декларування, створення, використання та модернізації електронних реєстрів, обробки та захисту персональних даних, цифрових прав людини, здійснення платіжних операцій через мережу Інтернет.

 

ЗАКОНОПРОЕКТНА РОБОТА

З метою опрацювання законодавчих ініціатив Комітетом було створено наступні робочі групи:

- з підготовки проекту Закону «Про внесення змін до Закону України
«Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»
(щодо здійснення операцій через мережу Інтернет) під головуванням Сохи Р.В.;

- з підготовки проекту Закону України «Про хмарні обчислення» під головуванням Федієнка О.П.;

- з розробки нового проекту Закону України «Про електронні комунікації та радіочастотний ресурс» під головуванням Федієнка О.П.;

- з реформування законодавства України щодо обробки та захисту персональних даних під головуванням Чернєва Є.В.;

- з розвитку ІТ-галузі під головуванням Рудик К.О. та Чернєва Є.В.;

- з реформування законодавства в сфері смарт-сіті та електронної демократії під головуванням Подгорної В.В.;

- з формування умов, створення та управління інноваційними кібертехнологіями та формування національного законодавства у сфері кібербезпеки України під головуванням Федієнка О.П.;

- з законодавчого закріплення цифрових прав людини під головуванням Чернєва Є.В.

 

Комітет було визначено головним з підготовки до розгляду та прийняття в послідуючому Верховною Радою України, як Закону проекта Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» (реєстр. № 1050 від 29.08.2019р.), внесеного народним депутатом України Кубраковим О.В. та іншими. Законопроект було розроблено з метою створення сприятливого середовища для ведення бізнесу, розвитку малого і середнього підприємництва та усунення надмірних чи невиправданих механізмів регулювання сфери господарської діяльності. 18.09.2019р. дана законодавча ініціатива була проголосована в другому читанні та в цілому, як Закон та вже 23.09.2019р. повернута з підписом Президента України.

Комітетом було опрацьовано та підготовлено наступні законопроекти прийняті Верховною Радою України в першому читанні за основу:

- проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» (реєстр. № 2042 від 03.09.2019) внесеного народними депутатами України Федієнком О.П. та Крячком М.В. Законопроект був розроблений з метою створення сприятливих умов операторам електронних комунікаційних послуг для розташування технічних засобів електронних комунікацій та надання послуг споживачам, як фізичним, так і юридичним особам. Прийняття законопроекту дозволить усунути прогалини у  зазначеному Законі, які надають можливість окремим власникам (володільцям) інфраструктури об’єктів доступу ухилятись від його виконання. В свою чергу, оператори отримають змогу прокладати електронні комунікаційні мережі за граничними розмірами плати за доступ, встановленими у зазначеному Законі, здійснювати покриття мережами у віддалених регіонах країни;

- проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» (щодо підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам із захисту інформації)» (реєстр. № 2043 від 03.09.2019) внесеного народними депутатами України Федієнком О.П. та Крячком М.В. Законопроект був розроблений з метою прийняття на території України вимог стандартів сімейства систем управління інформаційними базами для окремих категорій інформації, захист якої забезпечується законодавством України;

- проект Закону України «Про публічні електронні реєстри» (реєстр. № 2110 від 10.09.2019) внесеного народними депутатами України Крячком М.В. та іншими. Законопроект був розроблений з метою утворення єдиної інтероперабельної системи публічних електронних реєстрів, визначення уніфікованої інституціональної структури функціонування публічних електронних реєстрів та єдиних вимог до їх створення, ведення, взаємодії, адміністрування, модернізації, реорганізації та ліквідації, а також до створення реєстрової інформації та її використання у інших інформаційних системах, при здійсненні дозвільної та іншої управлінської діяльності, наданні адміністративних послуг.

Комітетом також було опрацьовано та підготовлено Висновки до 28 законопроектів з яких Комітет було визначено не головним. Відповідні Висноки та пропозиції до цих законопроектів надіслано до головних Комітетів.

На даний час на розгляді в Комітеті знаходяться 84 законопроектів, з них 9  - де Комітет визначено головним при їх опрацюванні та 75 - проектів, які Комітет має розглянути і внести відповідні пропозиції щодо них до головного комітету.

Народними депутатами-членами Комітету за період 2 сесії було подано 158 законодавчих ініціатив та 98 поправок та пропозицій до законопроектів, що були прийняті, як Закон.

 

КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ

 

23 грудня 2019 року відбулися слухання у Комітеті Верховної Ради України  з питань цифрової трансформації з порядком денним: «Національна кібербезпека та кіберзахист України, у тому числі у сфері критичної інфраструктури».

Необхідність проведення комітетських слухань викликана тим, що тема кібербезпеки в Україні за останні роки набула значних зрушень. Не тільки Україна, а й увесь світ змінив своє ставлення до зазначеної проблеми, - зросло усвідомлення, що найнебезпечніші кібернетичні та інформаційні загрози виходять не від поодиноких хакерів, а від агресивно-налаштованих країн.

У слуханнях взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади, об’єднання громадян, бізнесу, неурядових організацій, провідних фахівців та вчених.

Під час слухань було обговорено актуальні питання розвитку кібербезпеки та кіберзахисту України, у тому числі у сфері критичної інфраструктури, які мають суспільний інтерес та потребують законодавчого врегулювання.  Узагальнено пропозиції із вдосконалення національної політики із зазначеного питання, уточнено пріоритети та механізми реалізації цієї політики.

За результатами слухань підготовлено проект рекомендацій Уряду України, Верховній Раді України із здійснення заходів правового інформаційно-роз’яснювального, організаційного та технологічного характеру із активізації вдосконалення національного законодавств з кібербезпеки та кіберзахисту в Україні, у тому числі у сфері критичної інфраструктури.

 

МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

06-09 вересня 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. приймав участь в в міжнародній конференції Telecom Ukraine 2019. Telecom Ukraine – це одна із найвагоміших галузевих подій в Україні сфери телекомунікацій, медіа та контенту, що об’єднує профільні асоціації, громадські організації, представників національних регуляторів та влади, галузеві вітчизняні та міжнародні підприємства, світових виробників і постачальників сучасного телекомунікаційного обладнання та інших представників, зацікавлених у розвитку галузі, обміні досвідом та встановленні нових партнерських стосунків для подальшої співпраці.

Telecom Ukraine є унікальною платформою, що консолідує цілий комплекс різних форматів заходів для ефективного спілкування учасників: окремі конференції, панельні дискусії, круглі столи, телеком-батли, виставкова експозиція, церемонія нагородження та відзнаки кращих компанії та персоналій галузі Telecom Awards та цікаве неформальне спілкування.

11-13 вересня 2019 року Член Комітету Ар’єв В.І. приймав участь у засіданні Комітету ПАРЄ з питань рівності та недискримінації.

12-14 вересня 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. була учасником 16-тої щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії «Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі». Іноземними віп-спікерами даної зустрічі були Тоні Блер (екс-прем’єр-міністр Великобританії), Філ Брідлоу (колишній Верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі), Курт Волкер (Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України), Пет Кокс (Президент Європейського парламенту (2002-2004)), Ален Пію (Віце-президент, Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР)), Джон Теффт (Посол США в Україні (2009-2013) та Росії (2014-2017)) та інші.

Особливу увагу було приділено ключовим глобальним викликам сьогодення й пошуку шляхів до їхнього вирішення за допомогою державного управління заради щастя. Також було обговорено неможливість налагодження процесів взаємодії влади і громадянина без відсутності верховенства права. Значну увагу було приділено питанням безпеки Європи у звязку із військовими діями на Сході України.

28 вересня 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. приймала участь у міжнародному заході Lviv IT Arena. IT Arena – найграндіозніша ІТ-подія України та Східної Європи, яка об’єднує програмістів, дизайнерів, топ-менеджерів, PMів, бізнес аналітиків, підприємців та стартаперів для обміну досвідом та обговорення нових ІТ-трендів.

Програма IT Arena 2019р. складалась з 4 тематичних потоків – business, technology, product, та startup. 100-експертів з глобальних компаній включно з Facebook, Tesla, Google, eBay, Samsung ділилися досвідом зі сцени IT Arena.

11-15 жовтня 2019 року Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. та Секретар Комітету Ларін С.М. приймали участь у осінній сесії 65-ої  Парламентської Асамблеї НАТО в якості Голови Постійної делегації Верховної Ради України (м. Лондон, Велика Британія).

Учасниками зазначеного засідання Парламентської Асамблеї були близько 600 делегатів, включаючи парламентаріїв держав-членів НАТО, асоційованих держав, спостерігачів, членів уряду Великої Британії та експертів з питань оборони.

Під час обговорення проекту доповіді щодо цифрових ринків та кіберзагроз член Української делегації А. Клочко зазначив, що Україна є однією з тих країн, яким загрожує серйозна кіберзагроза з боку іншої країни, а саме Російської Федерації.

Голова української делегації у ПА НАТО Є.В. Чернєв у своєму виступі наголосив на важливості продовження санкцій проти Росії. На його думку, санкції повинні мати накопичувальний ефект, який обов’язково зіграє свою ключову роль у процесі боротьби з агресором.

На пленарному засіданні ПА НАТО законодавці рекомендували союзникам оновити Стратегічну концепцію НАТО з метою відображення нового середовища безпеки, зокрема стосовно кібер- та гібридних загроз, агресивної поведінки Росії, зростаючої сили Китаю, активізації ісламістських терористичних угруповань та слабкістю державних структур у деяких країнах, що межують з Альянсом на півдні».

21 - 24 жовтня 2019 року Член Комітету Подгорна В.В. перебувала у Державі Ізраїль на запрошення Товариства «Всесвітній центр Тори і Хасидизму Белзьких Хасидів» з метою участі у засіданні оргкомітету з реалізації всесвітнього проекту «Вшанування праведників світу».

04 - 07 листопада 2019 року Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. приймав участь у  засіданні Комітету Парламентській Асамблеї НАТО з питань цивільного виміру безпеки (м. Париж та м. Страсбург, Франція).

В рамках Комітету ПА НАТО з питань цивільного виміру безпеки відбулося два круглих столи на теми: «Захист кіберпростору, цифровий суверенітет та штучний інтелект» та  «Кібербезпека, медіа та фейкові новини» за участю представників Національного агентства Франції з питань безпеки систем інформації, Генерального директорату цифрових технологій, інформації та комунікації та за участю журналістів відомих французьких видань.

 

ЗАХОДИ ЗА УЧАСТІ ПРЕДСТАВНИКІВ КОМІТЕТУ

04 вересня 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. приймала участь у зустрічі Уряду з експортною ІТ-індустрією. На зустрічі було озвучено пропозиції Уряду щодо оподаткування ІТ-індустрії з метою її розвитку, росту доходів та кількості спеціалістів.

14 вересня 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. приймав участь  в Українській конференції операторів зв‘язку.

23 вересня 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. був учасником 10-го  Українського форуму з управління Інтернетом.

25 вересня 2019 року Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. приймав участь у роботі круглого столу в American Chamber of Commerce in Ukraine. Під час даного заходу обговорювались питання реформування IT-освіти, розвитку цифрової інфраструктури і внутрішнього ринку, як спростити доступ до фондів і формування цифрової інноваційної економіки України -  як основні пріоритети Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації.

27 вересня 2019 року народні депутати-члени Комітету Крячко М.В., Федієнко В.П., Чернєв Є.В, Соха Р.В., Васильєв І.С. приймали участь у  П’ятому Національному форумі IT-директорів органів влади «Довіра в цифровому суспільстві». На форумі Віце прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що містить концепція «Цифрової держави», як саме буде співпрацювати новостворене Міністерство з органами державної влади та місцевого самоврядування, якими будуть реальні кроки і у яких напрямах для прискорення цифровізації країни. На форумі також обговорювалися: співпраця між Україною та Європейським Союзом у розвитку цифрового суспільства в Україні; захист даних; побудова довіри у наданні електронних послуг; система «Трембіта»; система «Вулик».

30 вересня 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О., та член Комітету Подгорна В.В., приймали участь у Експертному форуму е-демократії 2.0: quality matters. Захід відбувався за участі народних депутатів з метою обговорення ідеї народовладдя за допомогою інструментів е-демократії, як на національному рівні, так і на місцевому.

01 жовтня 2019 року Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. був спікером панелі для обговорень на тему «Розумна економіка» Kyiv Smart City Forum-2019.

03 жовтня 2019 року  Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. був учасником Socrates Kyiv seminar. Під час семінару були обговорені соціальні виклики та можливості, створені швидким просуванням та поширенням технологій штучного інтелекту.

07 жовтня 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. приймала участь у роботі круглого столу «Роль держави у розвитку креативних індустрій». Круглий стіл проходив в межах міжнародної освітньої конференції Fashion Tech Summit 2019 щодо ролі держави у розвитку креативних індустрій.

11 жовтня 2019 року Член Комітету Подгорна В.В. приймала участь у роботі круглого столу ОБСЄ по ЗП «Про публічні консультації».

16 жовтня 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. приймав участь в  круглому столі на тему: «Кібербезпека.Захисти свій бізнес».

18 жовтня 2019 року Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. був учасником підписання меморандуму про розвиток blockchain індустрії та обігу віртуальних активів (криптовалют) в Україні.

27 - 29 жовтня 2019 року  Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. та Член Комітету Подгорна В.В.  взяли участь у роботі парламентської програми Українська школа політичних студій.

29 жовтня 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. була учасником заходу IT Stage, який був проведений в рамках інвестиційного форуму RE:THINK – участь із активними місцевими мешканцями міста Маріуполь, представниками влади, ІТ-спільнотою задля започаткування нових партнерств та історій успіху.

2 - 3 листопада 2019 року Член Комітету Подгорна В.В.  взяла участь у  у роботі практично-освітньої події для тих, хто прагне розвивати міста майбутнього — Синхро Простір: Smart Cities in Ukraine.

03 листопада 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. приймала участь у ITEM Dnipro Global 2019. ITEM Dnipro Global 2019 найбільша ІТ-конференція Центральної України, одним із напрямків обговорень якої був розвиток та масштабування ІТ-галузі.

15 листопада 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. була учасником заходу Kharkiv IT Research 2.0. На даному заході були презентовані результати фундаментального дослідження ІТ-індустрії та динаміки її розвитку, а також обговорено найважливіші засади для продовження і прискорення зростання індустрії.

21 листопада 2019 року Заступник Голови Чернєв Є.В. приймав учать у засіданні Комітету з ІТ Спілки українських підприємців де було обговорено необхідність напрацювання нових моделей оподаткування ІТ-індустрії та змін у трудовому законодавстві, що допоможе прискорити ріст галузі.

21 листопада 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. був учасником панельної дискусії «Smart cities: українські міста на шляху до електронної демократії».

21 листопада 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. приймав участь в науково-практичної конференції «Інтернет речей: проблеми правового регулювання та впровадження»

22 листопада 2019 року народні депутати-члени Комітету Рудик К.О. та Чернєв Є.В. приймали участь у Finance & Legal Conference де було обговорено взаємодію держави з ІТ-індустрією у 2019 році та перспективи і інструменти росту ІТ-індустрії у 2020 році в межах панельної дискусії «Податкові виклики ІТ-сфери: загрози та можливості».

22 листопада 2019 року член комітету Васильєв І.С. приймав участь у  засіданні Сумської регіональної платформи на тему: «Місцеве самоврядування Сумщини 2020: перспективи і виклики». Обговорювали проблемні питання реалізації власних повноважень органів місцевого самоврядування, напрями взаємодії органів місцевого самоврядування з народними депутатами та шляхи удосконалення нормативно-правової бази діяльності об’єднаних територіальних громад та їх повноважень.

26 листопада 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. був учасником  форуму на тему: «Цифрова трансформація».

26 листопада 2019 року Член Комітету Подгорна В.В.  у місті Житомирі взяла участь  у публічному форумі: «Конституційний процес в Україні- відкритий діалог з громадянами».

28 листопада 2019 року відбулася спільна робоча зустріч Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації та команди Міністерства цифрової трансформації, присвячена презентації та детальному обговоренню проєктів Міністерства та відповідних законодавчих ініціатив народних депутатів. Засідання відбулося під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. 

30 листопада 2019 року Перший заступник Голови Комітету Рудик К.О. була учасником форуму MC@WORK. Форум нових політичних лідерів – професійна конференція на політичну тематику, що проводиться в Україні з 2011 року. Темою виступу Рудик К.О. була трансформація персонального успіху у бізнес ті політиці на масштаб держави.

03 грудня 2019 року Заступник Голови Комітету Чернєв Є.В. був учасником круглого столу на тему «Вдосконалення законодавчого забезпечення права на захист персональних даних та доступу до публічної інформації». Під час роботи даного круглого столу обговорювалися ключові проблеми забезпечення доступу до інформації, захисту персональних даних, а також необхідність удосконалення законодавства задля підвищення гарантій захисту цих прав та створення ефективних механізмів контролю.

04 грудня  2019 року  Член Комітету Подгорна В.В.  взяла участь у у роботі проєкта «Оцінка необхідності покращення системи та інституційного механізму надання адміністративних послуг у Білорусі».

11 грудня 2019 року Член Комітету Подгорна В.В.  взяла участь у роботі круглого столу «Інновації, керовані громадянами – смарт рішення для міс України».

24 грудня 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. приймав участь у презентації нового онлайн-проекту «Дія. Цифрова освіта». Це онлайн-програма, яка має підвищити цифрову грамотність українців.

27 грудня 2019 року Заступник голови Комітету Федієнко О.П. приймав участь у презентації Запуску транспортного порталу електронних послуг e-transport.gov.ua та презентація реалізованих цифрових сервісів.

Комітетом здійснювався аналіз практики застосування та реалізації законодавства відповідно до предметів відання. На засіданні Комітету розглянуто питання про виконання норм  Закону України «Про доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» від 04.06.2017 року № 1834-VIII щодо розвитку мереж та питання реалізації підпункту 8 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 Податкового кодексу України дія якого, згідно із роз’ясненнями Державної податкової служби України, поширюється на провайдерів (юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), які здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій з надання послуг з доступу до Інтернету.

28 жовтня 2019 року Член Комітету Штепа С.С. за дорученням Голови Комітету Крячка М.В. здійснював особистий прийом громадян, яким з їхніх питань були надані всебічні консультації в межах предметів відання Комітету.

Комітетом під час роботи другої сесії дев’ятого скликання отримано 753 заяв і звернень від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті, а пропозиції вивчені та по-можливості враховані під час вдосконалення законодавства.

Під час проведення засідань Комітету залучаються представники органів державної влади, профільних асоціацій, громадянських організацій та бізнесу. Основним принципом роботи Комітету була прозорість, відкритість та готовність до діалогу.

Консультативно-методичне забезпечення, організація проведення засідань комітетів, слухань у комітетах, роботи підкомітетів комітетів та діяльності членів комітету, що пов'язана з вирішенням питань, віднесених до предметів відання Комітету здійснювалися секретаріатом Комітету.