Ключові моменти засідання Комітету цифрової трансформації 29 квітня в режимі відеоконференції

Комітет
30 квітня 2020, 13:24

29 квітня відбулось фінальне квітневе засідання Комітету в режимі відеоконференції.

Члени Комітету розглянули 6 законопроєктів. Рекомендували Верховній Раді прийняти за основу 2 законопроєкти:

– № 3314 щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень. Нормативний акт узгоджує термінологію з іншими законодавчими актами, які регулюють телекомунікації та кібербезпеку України;

– № 3377 щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби. Комітет підтримав законопроєкт та надав зауваження щодо скасування норми, яка звільняє телерадіоорганізації та провайдери програмної послуги, що використовують радіочастотний ресурс, від сплати 50 % вартості послуг Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Також рекомендували повернути на доопрацювання законопроєкти № 2644, законопроєкт № 2645 та альтернативний 2645-1, а також законопроєкт № 2665.

Ці законодавчі ініціативи зводяться до повернення раніше діючих норм законів України не передбачаючи альтернативних шляхів вирішення проблеми забезпечення належного державного контролю за розрахунковими операціями, обігом безготівкових та готівкових коштів, обліком товарів, реєстрацією наданих послуг, яке потребує системного вдосконалення відповідних норм.

Запровадження норм прийнятих Законів № 128 та 129 було зумовлено саме значними обсягами «тінізації» економіки та необхідністю впровадження мотиваційних заходів, спрямованих на виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та «відбілювання» обігу товарів, що реалізуються без офіційного відображення розрахункових операцій суб’єктами господарювання у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг, залучення більшої кількості суб’єктів господарювання до застосування реєстраторів розрахункових операцій, створення таким чином рівних конкурентних умов для ведення господарської діяльності. 

Також Комітет заслухав звіт інформації про діяльність Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації у 2019 році. Доповідачем виступив Голова НКРЗІ Олександр Животовський.