Комітет рекомендував ухвалити законопроєкт про віртуальні активи в другому читанні

Комітет
28 квітня 2021, 18:06

28 квітня 2021 року Комітет з питань цифрової трансформації на своєму засіданні розглянув проєкт закону №3637 про віртуальні активи. До участі в режимі відеоконференції долучились представники НБУ, Комісії з цінних паперів та фондового ринку, Держфінмоніторингу та асоціації «Блокчейн Україна», які висловили свої рекомендації щодо норм документу.

Розглянувши 472 правки до законопроєкту, Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити його у другому читанні. Проєкт Закону встановлюватиме в Україні механізм правового регулювання сфери віртуальних активів.

Законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи» був підтриманий Парламентом у першому читанні та доопрацьований відповідно до поправок народних депутатів. Також удосконалений проєкт Закону включає нові положення FATF, пов'язані з обігом віртуальних активів. Врахування актуальних міжнародних стандартів урегулювання операцій з віртуальними активами сприятиме суттєвій детінізації цього ринку.

Проєкт Закону «Про віртуальні активи»:

  • формує правове поле для роботи на ринку віртуальних активів:  
  • визначає правовий статус, класифікацію, права власності та інші ключові юридичні дефініції;
  • адаптує рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів;
  • визначає перелік професійних постачальників послуг віртуальних активів та їх реєстрацію;
  • визначає регулятора ринку — Мінцифру (в окремих випадках Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондових ринків).

Надання віртуальним активам юридичного статусу стимулюватиме розвиток нової індустрії в правовому полі держави та сприятиме збільшенню надходжень до державного бюджету за рахунок податків. Українці зможуть токенізувати права власності та отримають судовий захист прав на віртуальні активи. А міжнародні криптобіржі легально вестимуть діяльність на території України.