Комітет з питань цифрової трансформації пропонує для ознайомлення та подальшого обговорення проект Закону про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг.

Комітет
09 серпня 2021, 15:04

Проект Закону підготовлений Робочою групою з розробки змін до законодавства України з метою розв'язання проблем сірого імпорту мобільних терміналів.

 

Документ спрямований на комплексне вирішення таких проблем, як : незаконний ринковий обіг кінцевого обладнання мобільного зв’язку, контрафакт, викрадення мобільних пристроїв, корупція, несанкціоноване втручання в програмне забезпечення, що передбачає зміну ІМЕІ, заниження вартості та ухилення від сплати податків та митних платежів.

 

Згідно з дослідженням компанії GFK, у 2019 році без належних митних процедур і повної сплати податків і зборів в Україну було ввезено 29 % смартфонів на суму 8,5 млрд грн. За прогнозами Ukraine Economic Outlook, в 2021 році втрати держбюджету від контрабанди техніки та електроніки очікуються на рівні майже $1 млрд. Попри зменшення обсягів зовнішньоторговельних операцій та поширення пандемії COVID-19, обсяги сірого імпорту середнього та преміального сегментів продукції зросли на 9% у порівнянні з минулим роком.

 

Законопроект вводить поняття «обмеження доступу кінцевого обладнання мобільного зв’язку», що  допоможе боротися з викраденням, підробками, контрафактним обладнанням та сприятиме невідворотності покарання. Також пропонується створення автоматизованої інформаційної системи обліку міжнародних ідентифікаторів та реєстр ідентифікаторів, в яких міжнародні ідентифікатори отримують один з трьох можливих статусів:

1 – дозволений;

2 – тимчасово дозволений;

3 – заборонений до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку.

 

Прийняття закону стане важливим кроком у гармонізації з нормами Європейського Союзу та приведенні українського законодавства у відповідність із вимогами Міжнародного союзу електрозв’язку.

 

Ознайомитися з текстом проекту Закону можна за посиланням: https://bit.ly/3AelleL

 

Пропозиції до законопроєкту  просимо надсилати на ел.адресу: komitet@thedigital.gov.ua до 20 серпня 2021 року.