09 лютого 2022 року відбувся круглий стіл «Судовий захист, готовність правоохоронної системи до розслідувань злочинів проти приватності для забезпечення належного рівня захисту персональних даних в Україні»

Комітет
11 лютого 2022, 09:03

09 лютого 2022року відбувся круглий стіл «Судовий захист, готовність правоохоронної системи до розслідувань злочинів проти приватності для забезпечення належного рівня захисту персональних даних в Україні». Подію провели в рамках VI Міжнародного форуму "Захист персональних даних у сфері цифрової економіки".

Організатори заходу: Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, Громадська організація «Всеукраїнська асоціація «Інформаційна безпека та інформаційні технології».

За підтримки, Спільного проекту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом задля посилення операційної спроможності Омбудсмана у захисті прав людини»        Питання які були обговоренні на заході: роль нового регулятора у сфері захисту персональних даних при розслідуванні правопорушень; захист приватності як гарантія доєднання України до Єдиного цифрового ринку ЄС; юридична відповідальність за порушення законодавства про захист персональних даних: тенденції за результатами аналізу української судової системи; повноваження регулятора у сфері захисту персональних даних і корупційні ризики – проблемні аспекти; проблемні питання при розслідуванні злочинів проти приватності; досвід національних судів держав-членів Європейського Союзу у розслідуванні злочинів проти приватності.

Робота круглого столу розпочалась з привітального слова модератора заходу Лілії Олексюк, к. н. з держ.упр., голови ГО «ВАІБІТ» яка окреслила вектор питань які  є на сьогодні ключовими у повістці дня.  У роботі круглого столу брали участь: Єгор ЧЕРНЄВ, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Андрій КРАСНОЩОК В.о. директора Департаменту у сфері захисту персональних даних,  Лілія ОЛЕКСЮК, к. н. з держ.упр., голова ГО «ВАІБІТ», позаштатний радник Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації; Гульсанна МАМЕДІЄВА, Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції; Володимир ВЕНГЕР, к. юр.н., доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права, виконавчий директор Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія», експерт Ради Европи; Ксенія ВОЛКОВА, експерт ГО «ВАІБІТ» з питань електронних довірчих послуг, законодавчого регулювання захисту інформації, кібербезпеки та взаємодії з регуляторами; Станіслав САМОЙЛОВ, к.ю.н. начальник відділу Управління інформаційних технологій та програмування Департаменту Кіберполіції, Національної поліції; Олександр ШЕВЧУК, к.ю.н. експерт спільного проекту «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом задля посилення операційної спроможності Омбудсмана у захисті прав людини».

Результатом роботи круглого столу стане резолюція щодо забезпечення належного рівня захисту персональних даних в Україні та практичних кроків для забезпечення ефективності цього процесу.

Проект Резолюції знаходиться на сторінці Форуму

Запис онлайн трансляції заходу можна переглянути за посиланнями: https://youtu.be/zaHSFtoT8UY

  У зв’язку з епідемічною ситуацією захід проходив у дистанційному форматі.