Результати засідання Комітету 23 лютого 2022 року

Комітет
23 лютого 2022, 17:07

Сьогодні, 23 лютого, відбулось засідання Комітету з питань цифрової трансформації (далі – Комітет). Під час засідання народними депутатами було розглянуто ряд законопроектів та ухвалено відповідні рішення.

Так, Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект № 6085 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг та законопроект № 6086 про внесення змін до Митного кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Прийняття проектів Законів забезпечить:
  • застосування нового понятійного апарату, запровадженого у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги»;
  • спрощення порядку отримання електронних довірчих послуг;
  • можливість використання удосконалених електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри.
Також Комітет рекомендує:
  • Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування врахувати свої пропозиції при підготовці та розгляді законопроекту № 6349 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту». Оприлюднення висновків обов'язкового екологічного аудиту на відповідних офіційних вебсайтах вдосконалить відносини у сфері здійснення екологічного аудиту, забезпечить доступ громадськості до відповідної інформації та надасть можливість завчасно виявляти і прогнозувати можливі ризики від будь-якої діяльності.
  • Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики врахувати свої зауваження при підготовці та розгляді проекту законопроекту № 6244 «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Прийняття даного проекту забезпечить удосконалення законодавчих засад ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності відповідно до положень національного та європейського законодавства.
  • Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування врахувати свої зауваження під час підготовки до розгляду законопроекту № 6401 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування.
  • Комітету Верховної Ради України з питань правової політики врахувати свої зауваження та пропозиції під час підготовки та розгляду законопроекту № 6284-2 про судово-експертну діяльність та самоврядування судових експертів та законопроекту № 6284-3 про внесення змін до Закону України «Про судову експертизу».
Законопроекти є альтернативними до проекту Закону № 6284  про судово-експертну діяльність. Проектом № 6284-2 пропонується вдосконалити регулювання судово-експертної діяльності на законодавчому рівні з метою створення умов для належного та ефективного експертного забезпечення правосуддя, зокрема, пов’язаних з проведенням судової реформи. Законопроект № 6284-3 сприяє реалізації ефективного, справедливого, неупередженого та своєчасного захисту прав і свобод осіб на справедливе правосуддя.